1 315 3

Продължава издирването на изчезналия Мирослав Късовски

Днес операцията няма да е толкова мащабна – ще е без военните, но 10 души вече катерят билото в опит да достигнат Северен Джандем

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Издирването на 34-годишния Мирослав Късовски, който се загуби в Стара планина, продължава и днес.

Младият мъж изчезна преди седем дни.

Вчера в издирването се включиха близо 400 души – военни, полицаи, спасители, доброволци. Участва и хеликоптер от авиобазата в Крумово, а премиерът Бойко Борисов коментира, че това е най-мащабната операция по издирване на загубил се в планината.

Днес операцията няма да е толкова мащабна – ще е без военните, но 10 планински спасители и служители на Национален парк „Централен Балкан“ вече катерят билото в опит да достигнат Северен Джандем, съобщи bTV.

Приятелите на Мирослав също не се отказват и продължават издирването.

Христомир, негов братовчед, каза, че днес ще търсят при изворите на река Тъжа. Ще им помагат от парковата охрана. Надеждата е, че Мирослав може да се е приютил в някоя пещера, каквато има при коритото на реката.

Мирослав е опитен планинар и надеждата, че ще бъде намерен, остава до последно, каза Веско – негов приятел. Мъжът е тръгнал в сам, защото е бил уверен в себе си, а и друг път е правил преходи сам, добави неговият приятел.

Не мога да си обясня защо спасителната акция се забави толкова – още миналата събота, когато времето беше хубаво, можеха да се активират повече екипи. Това най-вероятно зависи от тяхната координацията, каза братовчедката на Мирослав. Тя се е чула последна с него в сряда, сигналът за изчезването му е подаден в четвъртък следобед.

От седмица живеем в Калофер с местните, със спасители, те казват, че винаги проблемите са едни и същи – данните от телекомите не идват, по-лоша координация, местната власт трябва да има повече власт, за да изиска помощ или техника от военни, каза Христомир.

Времето е слънчево, така че се очаква днес да излети хеликоптер, който да огледа от северната страна на Джендема.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 09:00  02.11.16
  Парламента трябва да вземе решение, телекомите да дават незабавно информация в определени ситуации. Не мога да си представя, колко средства се хвърлят на вятъра в този случай. За какво има техника, като не може да се ползва? Да се надяваме все пак да го намерят.
 • Гост
  Отговор
  2 09:05  02.11.16
  Тоя каква работа има в Джендема?Всеизвестно е че там се търсят иманета на Вълчан Войвода да отидеш сам си е чиста лакомия...
 • кроко
  Отговор
  3 09:57  02.11.16
  Властта си прави предизборен ПР. И други години са се губили хора из балканите, ама освен спасители и доброволци, армия не е ходила да ги търси. Ако беше някой, военните щяха още на следваия ден да хукнат да го търсят, а не на петия ден. Не казвам че има лошо, просто ми прави впечатление че иначе няма такъв напън. До някъде има късмет човека че се е случило преди избори, дано да го намерят жив.

Напиши коментар:


Публикувай