2 Ноември, 2016 09:10 1 143 2

Димитър Узунов: Няма да бъда пречупен

  • димитър узунов-
  • пречупен

Всички атаки са, защото трябва да бъдем пречупени, кадровият орган трябва да бъде овладян, може би от кръга „Капитал“, каза той

Димитър Узунов: Няма да бъда пречупен - 1
Снимка: bTV

Няма да бъда пречупен. Да му е ясно (на Калин Калпакчиев, бел. ред.) и на всички около него. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов по bTV.

Той се възползва от правото си на отговор след гостуването в предаването на Калпакчиев и Соня Найденова, когато двамата го обвиниха в лъжи и уронване на престижа на ВСС.

Преди няколко седмици председателят на ВКС Лозан Панов поиска оставката на Узунов за превишаване на властта като сам е определил кои членове на ВСС да се срещнат с европейските обвинители, готвещи анализ за дейността на българската прокуратура. Пред bTV Узунов потвърди, че е взел решението сам, защото е бил притиснат от срокове. Но посочи, че това е използвано от Панов само като формален повод да му се иска оставката, а реалният бил договор, който Узунов намерил. Той бил сключен от Калпакчиев и по него последният трябвало да получи 340 хил. лв. хонорар. Калпакчиев определи твърденията на Узунов като „откровена лъжа“, като заяви, че не е подписвал никакви договори, не е получавал хонорар, нито очаква такъв. Узунов лъже и уронва престижа на съдебната власт, заяви Калпакчиев и отново внесе искане за оставката на Узунов. Това искане е т. 56 от дневния ред на ВСС утре.

Оставката ми се иска за това, че си позволих да надникна върху проекта, който той (Калпакчиев, бел. ред.) движи, в който участва и развива. Констатирах редица нередности, каза Узунов.

С какво уронвам престижа на съдебната власт? С това, че казвам, че г-н Калпакчиев управлява проект на стойност 6 млн. лв.? Бях решил да не отговарям повече, но моралът им ми идва в повече, добави Узунов.

Проектът е за създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработването на единна информационна система. ВСС е дал санкция той да се управлява от г-н Калпакчиев и други колеги. От проектното предложение установявам, че са предвидени 340 755 лв. за възнаграждение на екипа за управление, каза още представляващият ВСС и показа документи.

Миналата седмица изисках финансовата обосновка на проекта, според която Калпакчиев наистина няма да получи 340 хил. лв., но ще получи значителна част от тази сума, нека сам да каже каква част. Този проект е сключен на тъмно, ние в администрацията на ВСС не знаем как е сключен този договор, каза още гостът.

Според Узунов всичко се прави, защото „трябва да бъдем пречупени, кадровият орган трябва да бъде овладян, може би от кръга „Капитал“. Питам има ли си кръгът „Капитал“ членове във ВСС, колко са те и с какво ги държат?

„Когато посочих проекта на г-н Калпакчиев, всички медии от кръга „Капитал“ направиха амбразура“, каза гостът.

Узунов нападна и бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Той е „собственик на неправителствена организация – проверете в последните години какви траншове е получил от „Америка за България“. Според мен над 2 млн. Може ли този човек да е независим в преценката си и да бъде еталон за морал?“

Той припомни, че бившият премиер Георги Близнашки е казал, че Иванов му е бил наложен като министър. „Как този виден борец срещу статуквото е бил назначен с прийоми на статуквото?“, попита Узунов.

За Калпакчиев каза, че е прескочил ниво в кариерата, като от съдия в районния съд става директно съдия в апелативния съд, а съпругата му също е израснала в йерархията в последните месеци по време на мандата му.

Според Узунов не е нужно ВСС да престане да функционира във вида, в който е в момента


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    0 0 Отговор
    От всички думи прозира лукавия му нрав. Намерил договор, бил притиснат от времето и т.н. Що за циркове са това?
  • 2 Тервел

    0 0 Отговор
    Никаква оставка! Пъблично разследване по документи на делата им! И който от двамата лъже, директнво с по два патронав мутрата! Така се гради България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове