1 345 1

50 наши фалшификатори заливат Европа с антики менте

Анжелина Димитрова

50 наши фалшификатори заливат Европа с антики менте. Това съобщиха от „Национална полиция“ пред „Монитор“. Изкусните майстори обаче не попадат под ударите на закона, тъй като у нас все още не е нелегално да се правят копия на такива предмети.

Най-много фалшификати се изнасяли за Германия и Австрия, където ежеседмично се организирали аукциони за подобни вещи. Според статистиката от международните служби

80% от монетите, че дори и съкровищата, които са с български произход, по търговете са менте. Най-често били засичани монети с лика на Александър Македонски, Филип II, Филип III. Т.нар. статери се продавали за по около 2000 евро. Много малка част от тях обаче били автентични. Повечето били дело на изкусните фалшификатори. Смята се, че майсторите ги изработвали някъде в Източна България.

„Най-добрите фалшификатори у нас са 10. Общата бройка на всички обаче е около 50. Една част от тях се занимават само с монети, други с керамики, трети с бронзови, сребърни и златни фигурки. Те са популярни в цял свят. Крият се зад различни имена и псевдоними и винаги работят чрез посредници, обясниха разследващи. Преди година те засекли дори и опит да бъде продадено златно тракийско съкровище за 200 хил. евро. Според оперативната информация то е било направено някъде около Хасково. От там бил и дилърът. Не била рядкост и появата на трайкийски съдове, за които се твърдяло, че са изровени от могили в България. В Мюнхен е открит например сребърен ритон от 5-и век пр.н.е. с позлата във формата на кон. Началната му цена била 50 хил. евро. Отново в Мюнхен преди години пък на търг било изкарано цяло съкровище от монети. Те били в няколко раздела и всичките били с нумизматична стойност. Според дилъра монетите са били изкопани от древните градове Месемврия – днешен Несебър, Аполония Понтика – Созопол, Деултум – Бургас, както и Анхиало – днешното Поморие. Всичките се рекламирали като изсечени от 3-5 век пр.н.е. Цената им поединично не била много висока – 200-300 евро за бройка. Смята се обаче, че те също са били фалшиви. Единствената истинска била с рекордната стойност от 15 хил. евро. Това била тракийска монета от племето дантелети, което е населявало земите южно от Витоша, до Рила и Пирин, по течението на Струма и част от днешна Македония.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • mediator37
    Отговор
    1 03:43  03.11.16
    "Т.нар. стартери се продавали за по около 2000 евро" Монетата се нарича статер, не стартер.

Напиши коментар:


Публикувай