781 2

Най-големият риск пред бюджета е тежка политическа криза

На нашата бюджетна рамка могат да й завиждат повечето държави от ЕС, каза Муравей Радев

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Най-големият риск пред бюджета е тежка политическа криза, която България може да изпита догодина. Икономиката тръгна, събират се парите, усвояват се евросредства, но ако сами си оплескаме нещата, да създадем една изкуствено тежка политическа криза, икономиката спира и се връщаме години назад. Това каза по bTV бившият финансов министър Муравей Радев.

По думите му бюджетът за 2017 г. може да бъде наречен рутинен и предпазлив. Като всеки друг бюджет той има плюсове и минуси, има и предизвикателства пред него.

Плюсовете на бюджета:

Макрорамката и бюджетните параметри изглеждат много прилично, обясни Муравей Радев.

„2,5% икономически растеж, 92,4 млрд. брутен вътрешен продукт, приходи: 35,4 млрд. – с 2 млрд. и 200 повече от тази година, която е върхова по отношение на приходите. Разходи – 1,3 млрд в повече от приходите – това е дефицитът, който е 1,4%.

Държавният дълг е много голямо предимство – тази година се очаква да стигне 26 млрд лв. – това е 29% от БВП на България. Следващата година размерът му ще бъде намален с близо 2 млрд. и ще достигне 24 млрд., което значи само 26% от БВП. Това е другото голямо предимство – пречупва се тази тенденция на увеличаване на дълга, а следващите три години той ще бъде намаляван.

Следващо предимство на бюджета е ниската данъчна ставка – продължаваме да имаме едни от най-ниските данъци в България.

Така представена рамката, на нея могат да й завиждат повечето държави от ЕС, които трудно се побират в дефицит от 3% и от дълг. Средно 90% е дългът в европейските държави, ние имаме 26%”. 

България излиза от дълговата спирала, каза още Муравей Радев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mihala
  Отговор
  1 09:36  03.11.16
  За какъв бюджет и за какъв дълг правите сравнение с други страни,когато у нас изяждате живота на хората ?
 • Гост
  Отговор
  2 10:02  03.11.16
  Тоя като си приказва,дали си вярва?

Напиши коментар:


Публикувай