4 Ноември, 2016 07:45 21 596 10

Разделяй и владей - отново в ход по всички фронтове

  • разделяй и владей-
  • в ход-
  • фронтове-
  • боян атанасов

Коментарът е на Боян Атанасов от Гражданска инициатива за 100% мажоритарен избор в два тура  специално за Факти.бг

Разделяй и владей – отново в ход и то по всички възможни фронтове. Защото на 6-ти ноември ще се случи нещо, от което 27 години политическия ни елит бяга като дявол от тамян. Нещо, което може и трябва да  обърне гнилата политическа система у нас на 180 градуса. Нещо, което ще спре самовъзпроизвеждането  на тъй наречения  ни политически елит. Нещо, което ще засегне болезнено мафиотско - мутренския модел, защищаван 27 години от олигархията у нас. И това нещо се нарича национален РЕФЕРЕНДУМ.

27 години всички партийни централи заедно с придворните им „експерти“, социолози, политолози и „специалисти“ по изборни хватки се грижиха подобно събитие да не може да се случи. То не бяха законови препятствия, то не бяха експертизи и анализи, то не бяха откровени лъжи и внушения за вредата от референдумите.  И съвсем естествено  -  изпитаната технология: разделяй и владей!  Делят ни на българи и турци, леви и десни, бедни и богати, русофили и русофоби, комунисти и демократи. А всъщност единственото смислено разделение е:  граждани – мафия. Колкото по-разделени сме, толкова сме по-лесни за манипулации. Последното разделение е за или против Слави Трифонов. Но той нито се е кандидатирал в изборите, нито подкрепя някого. Поде инициатива за референдум, за промяна в политическата система, което само по себе си е положителна гражданска активност. Но това предизвиква очаквано раздразнение. И в медиите потекоха едни дискусии, едни дебати с безсмислени внушения  и коментари за „чалгаджийския референдум“. Сякаш той е за или против Слави Трифонов. Човек може да не харесва музиката му, гласа му, манталитета му, обецата му и изплезения език, но участието в референдума с „да” или „не” е израз на гражданска активност и отношение към законите и политическата система, а не към един шоумен. И шанс за промяна, какъвто ако пропуснем сега, не вярвам да имаме следващите 10-20 години.

Кое е това нещо, което обединява целия ни политически елит в атаките срещу референдума? И каква е причината ежедневно  медиите да ни заливат с апокалиптични предсказания за съдбата ни, ако не дай си боже референдума е успешен? Ами това е първия и най-важен от трите въпроса в референдума – за промяна на досегашната пропорционална избирателна система в мажоритарна в два тура. Какво толкова ненавиждат партийните елити у нея? Ами това, че мажоритарните избори отменят властта на партийните централи  да нареждат в листите анонимни, послушни некадърници. Ще им се наложи да издигат избираеми личности -  хора, които да имат обществено одобрение, хора с биография, образование, уважение в обществото.  А мажоритарният избор е именно състезание на личности. Които може и да имат собствено компетентно мнение по отделни въпроси. Но партийните централи нямат нужда от контрол – напротив имат нужда от безконтролна власт. А точно сегашната пропорционална избирателна система означава повече власт за партийните елити  и по-малко власт за гражданите. Сега гражданите могат да избират единствено тези, които им предлагат партийните върхушки. Е какъв избор е това? И как тогава партийният ни елит ще остане без този мощен лост във властта – някой друг, пък бил той и суверена, да дръзне да си помисли,че може сам да избира управниците си. На народа не трябва да се дава власт. Неговите искания са глупави. Просто лошата олигархия периодично трябва да се сменя с добрата олигархия по най-културен начин. Това е. Такива неща като референдума не бива да се случват. Просто народа не бива да се обременява с такива сложни дейности – да решава сам. Има кой да решава вместо него. И да не би пък някой да реши да поразсъждава гласно по темата, всички слуги на партиите и техните фондации от сутрин до вечер са заети да съчиняват пълни лъжи срещу мажоритарния вот – че щели да останат 2-3 партии, да се срине държавата, мафията и олигархията щели да си вкарат депутати в парламента.  Всъщност, ако мажоритарна система в два тура бе изгодна за мафията и олигархията - отдавна да е въведена! И  много е просто - мажоритарният вот със сигурност е най-бързият начин за промяна на настоящата политическа система. И може би и най-ефективният. Ако бъдат избирани мажоритарно в два тура, депутатите ще зависят в много по-голяма степен от своите собствени избиратели и в много по-малка от своите партийни ръководства. И ако се въведе като механизъм и отзоваването, за което толкова настояват хората,те ще са сигурни ,че имат реални шансове за контрол върху властта. Защото само при мажоритарни избори хората могат да си отзоват депутата, защото го знаят кой е. Никоя смесена или пропорционална система не предполага такава възможност. 

Днес в един от сутрешните блокове, виден наш „експерт по изборни системи“ лъжеше безогледно и внушаваше поредните небивалици по отношение на референдумите и мажоритарната система – как ако хората се подлъжат да подкрепят този въпрос, ни очаква съдбата на Беларус и някои диви азиатски републики. Но този всезнаещ професор съвсем съзнателно пропуска страни, като Англия, Франция, САЩ, Канада, Австралия, които за него явно не заслужават внимание. Но които са пример за понятия като демокрация, парламентаризъм, свобода, равенство на закона. И в които общото звено е мажоритарна избирателна система. Към каквато система свободомислещите хора по света имат явни предпочитания. И към които хора ми се иска да вярвам, че след 6-ти ноември  ще можем да се причислим и ние. Като гласуваме на референдума. За да не оставяме друг да определя съдбата ни. И тази на децата ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Кви референдуми кви глупости аз искам милион евра в торбичка и да си ида на наи безлюдното село и да си живея как искам и не ме интересува нищо
  • 2 Само мажоритарни

    0 0 Отговор
    Страх ги гони партиите, значи въпросът е много точен
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Айде, очкавам поредната порция платени болни мозъци да почнат да плюят по слави, чалгата, БСП и т.н. А свъщност всички са един и също крадци и всички искат запазване на статувото.

    Референдума е опит да се промени нещо, да се разкара мафията от властта. Никой не трябва да си въобразява, че с един референдум нещата ще се оправят. Дори и нищо да не се постигне, защото си мисля че ще му намерят цаката, това не означава че трябва да се отказваме. И няма значение кой го е инициирал, важното е какво трябва да се постигне.
  • 4 Диди

    0 0 Отговор
    Гласувайте на референдума.Трябва да има промяна в полза на народа.
  • 5 Георги Стоименов

    0 0 Отговор
    Г. Стоименов. Да идем до урните само заради РЕФЕРЕНДУМА!!! На всички въпроси - ДА, ДА и ДА ! Да покажем, че сме народ, а не стадо. Да изринем боклука. 100% всички да гласуваме - това е формулата на успеха!
  • 6 Darkwolf84

    0 0 Отговор
    Интересно, колко добри манипулатори са тези които са наети да защитават статуквото. Те са склонни да изровят всичко което може да е компромат срещу тебе и да ти лепнат етикетче за да могат да те скарат с останалите.
  • 7 БръмБръм

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
    И не знаем, не можеме, не щеме
    да работим за себе си със време.
    Само знаем и можеме, и щеме
    един други злобно да се ядеме...
    П. Р. Славейков
  • 8 БАБА ПЕНА

    0 0 Отговор
    СТАТИЯТА е толкова изчерпателна и написана на достъпен език ,за да се разбере ,че мажоритарния вот е стъпка към разбиване царството на партиите.няколко години управлява бсп,след това герб,после пак се редуват, и така изминаха цели 27 години в игра на избори по пропорционалната система.да гласуваме на референдума и на трите въпроса с ДА ,за да изберем достойните личности,които да ни управляват.
  • 9 елен

    0 0 Отговор
    Граждани срещу мафия- много точно казано! Не се страхувайте, гласувайте!!!
  • 10 vali

    0 0 Отговор
    Най - силно пищят тези които искат запазване на статуквото , при което всичко е предрешено . Според мен нещата са прости и ясни.Мажоритарната система има своите плюсове и минуси,но дава шансове, докато в България пропорционалната система не дава такива.Ако преди парламентарни избори вземеш осреднените социологически проучвания за партии и активност,а от друга страна листите на партиите.С малко математика можеш да определиш поименно поне 220 от новите депутати в народното събрание.За какво гласуваме тогава??????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове