918 1

Алекс Нестор: Това, че ГМО продуктите са включени в СЕТА, е мит

Той отговори на коментарите на проф. Румен Гечев за търговското споразумение между Канада и ЕС

Алекс Нестор: Това, че ГМО продуктите са включени в СЕТА, е мит
Снимка: бТВ
Стефанаки Йоанис

„Това, че ГМО продуктите са включени в СЕТА, е мит”, заяви вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа (КББМ) Алекс Нестор в студиото на „Лице в лице”. Той пожела да гостува, за да отговори на коментарите на проф. Румен Гечев за търговското споразумение между Канада и Европейския съюз.

„В споразумението има клаузи, свързани със земеделието, в които много ясно е разписано, че е забранена търговията с ГМО продукти и меса, отгледани с хормони”, добави още Нестор.

„Ако това е част от предизборната кампания на партията (БСП – бел. ред.), която г-н Гечев представлява, го поздравявам но фактите за споразумението са различни”, коментира той и обясни, че няма нищо по-нормално от това да има хора против, СЕТА, след като живеем в демократично общество.

Нестор припомни още, че и споразумението за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико (НАФТА) от 1994 г. също е срещнало множество критики, но всички притеснения са се оказали напълно неоснователни.

Той опроверга и твърдението на проф. Гечев, че заради СЕТА „американски фирми ще се регистрират в Канада и ще оперират в ЕС като канадски фирми”, като увери, че в споразумението има правила за произход на продуктите.

„Американските фирми, регистрирани в Канада, няма да могат да продават продуктите си през СЕТА и да ползват облагите на безмитната търговия, също както европейските фирми няма да могат да отворят офис в Канада и под НАФТА да търгуват със САЩ”, каза още Алекс Нестор.

Според него българските производители на млечни продукти ще бъдат облагодетелствани от СЕТА и България ще може да продава известно количество продукти на канадския безмитен пазар, в следствие на което малкият и средният бизнес ще спечелят.

„Това е възможност за тях да излязат от другата страна на Атлантика”, заключи той.

България


Още по темата

 • CETA отново под въпрос

  CETA отново под въпрос

  Ново изследване показва, че Търговското споразумение между ЕС и Канада няма да изпълни задълженията си към околната среда и бързото въвеждане на ...
  18.11.2016
  825
  0
 • Подписаха СЕТА (видео и снимки)

  Подписаха СЕТА (видео и снимки)

  Лидерите на ЕС и Канада подписаха споразумението за свободна търговия СЕТА. Церемонията трябваше да започне в 12:00 часа по Гринуич (14:00 ...
  30.10.2016
  3 244
  18
 • ЕС и Канада подписват споразумението утре

  ЕС и Канада подписват споразумението утре

  Търговското споразумение ЕС-Канада (СЕТА) ще бъде подписано в Брюксел на 30 октомври, съобщи Съветът на ЕС. Насрочването на новата дата стана ...
  29.10.2016
  1 343
  4
 • Трансатлантическото "чудовище" СЕТА

  Трансатлантическото "чудовище" СЕТА

  Чували ли сте за Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада? Вероятно, да. Всъщност т. нар. Споразумение за стратегическо партньорство ...
  29.10.2016
  5 096
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • рес еоод
  Отговор
  1 11:31  04.11.16
  то в канада друго няма

Напиши коментар:


Публикувай