1 683 10

Властта „ската” над 5 млрд. лв.

Преглед на печата

Властта „ската” над 5 млрд. лв.
Стефанаки Йоанис

24 часа

Храните в училище вече само по БДС

В детските градини и училищата вече могат да се предлагат само храни по стандарт. Това предвижда наредба за специфичните изисквания към продуктите за деца.

На 3 ноември изтече едногодишният гратисен период, в който доставчиците трябваше да се съобразят с новите правила. Така вече киселото мляко, сиренето и кашкавалът в ученическите столове трябва да са по БДС. Месото и месните заготовки трябва да отговарят на стандарта “Стара планина”. За хляба и брашното изискването е да са по утвърден стандарт “България”, а лютеницата - по браншови стандарт.

Труд

Данъчни ще преподават в училищата в цялата страна

Сто данъчни служители тръгват по училищата в цялата страна, за да повишават финансовата грамотност на учениците. Те ще разясняват на гимназистите в IХ, Х и ХI клас различните видове данъци, същността на здравните осигуровки, както и различните видове пенсионни осигуровки, които им предстои да внасят в бъдеще. Споразумението за сътрудничество по проекта “Влез в час с данъците” беше подписано вчера от заместник-министъра на образованието Диян Стаматов и изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Бойко Атанасов.

Стандарт

78 млн. за малки фирми и шосета

Внимавайте, тези пари трябва да отидат при хората - при малки производители и за инфраструктура. Това каза премиерът Бойко Борисов на 35 кметове, които получиха вчера от него и министъра на земеделието Десислава Танева договорите за първите спечелени проекти за селски райони. 78 млн. лв. отиват в 35 общини с общо население половин милион души. Подписани са 21 споразумения на местните инициативни групи по подмярка от Програмата за развитие на селските райони. Парите са за развитие на общинска инфраструктура, микропредприятия, туризъм, опазване на културното наследство. Премиерът Бойко Борисов пожела на кметовете да се възползват от всеки лев, който отива пряко при хората, и специално ги предупреди да внимават да не става като с детските площадки, които са построени, но не се поддържат.

 Монитор

Мамят гурбетчии с обезщетение за злополука

Работодателите, които командироват служители в чужбина, масово не им плащат обезщетение при трудова злополука, алармират юристи. В тази схема се озовава инженер, изпратен от шефа си в чужбина. След претърпяна трудова злополука работникът е върнат у нас и е настанен в болница за лечение. „Работодателят му плати лечението и веднага след това го уволни, за да избегне бъдещи претенции за обезщетение“, обясни адвокат Ива Тодорова. По думите й служителите рядко имат здравна застраховка за чужбина. Така при инцидент служителят трябва да покрие болничните си разходи, в случай че се е наложил престой в местно лечебно заведение.

Сега

8300 българи са се върнали от чужбина като безработни

Малко над 8300 българи са се завърнали от началото на годината от чужбина у нас като безработни. Ръстът за една година на завърналите се гурбетчии, регистрирали се в бюрата по труда, е значителен - над 23 на сто, макар че в общия дял на хората без работа те продължават да са малко - над 3 на сто. Това показват данните на Агенцията по заетостта към края на септември. Официалното ниво на безработицата продължава да пада леко до 7.8 на сто.

Капитал дейли

Троянският кон на Пеевски

В началото на 2015 г. във вестник "24 часа" излиза кратка дописка, която започва така: "Казусът "Белведере" влиза в книга, която ще проследи различни случаи на несъстоятелност в бизнеса у нас. Неин автор е известният столичен адвокат Момчил Мондешки."

"Казусът "Белведере", да припомним, е делото за несъстоятелност на дъщерната фирма на френския производител на алкохол, който в края на 2014 г. предизвика международен скандал, защото по същество беше опит за превземане на фирма чрез съвсем не случайно разпределен съдия, замесен в схемата. Тогава се стигна до намесата на френския посланик и прословутата му фраза за "гнилите ябълки" в системата. Последвалите събития доведоха до смяната на шефа на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, близка на "известния столичен адвокат" Момчил Мондешки, и съдията по делото Румяна Ченалова.

Дума

Властта „ската” над 5 млрд. лв.

Управляващите са "скатали" през тази година над 5 млрд. лв. Става въпрос за "замразени" пари, с които е можело да се удвои икономическият растеж. Над 2 млрд. лв. са непохарчените средства за капиталови разходи. Още 2 млрд. лв. бяха заделени заради стрес тестовете на банките. Нито лев от 1,5 млрд. лв. (777 млн. евро) в т.нар. Фонд на фондовете не е вложен в българската икономика. Това е грандиозно икономическо престъпление, за което БСП ще търси политическа отговорност, заяви зам.-шефът на парламентарната бюджетна комисия проф. Румен Гечев.

Вчера парламентарната бюджетна комисия прие Бюджет 2017. В проекта няма връзка между бюджетната политика и икономическото развитие, смята Гечев. Депутатът от ДПС Петър Чобанов пък откри грешка в бюджета за над 2 млрд. лв.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Капота
  Отговор
  1 07:26  04.11.16
  " Нито лев от 1,5 млрд. лв. (777 млн. евро) в т.нар. Фонд на фондовете не е вложен в българската икономика " ...... е че ние не сме вече комунистическа държава, няма държавни предпприятия, къде да ги влагат теа пари ? По-скоро са можели да стимулират икономиката увеличавайки пенсии и минимални заплати

  Коментиран от #4

 • клек
  Отговор
  2 08:13  04.11.16
  ЗАЩО ЩЕ ГИ ВЛАГАТ В ИКОНОМИКАТА ИЛИ ПЕНСИИТЕ ГЕРБ ИМАТ СКРИТА ПОЛИТИКА ДА ДЪРЖАТ НАРОДА БЕДЕН А ПЪК ПАРИТЕ ДА ГИ СЛОЖАТ ПО ТЕХНИТЕ ДЖОБОВЕ
 • кроко
  Отговор
  3 10:15  04.11.16
  До 1 и 2 - нищо не научихте за толкова години демокрация! Това са пари за предизборни харчове. Винаги преди избори се краде като за последно, щото след това може да не са на власт да крадат, а и няма да им търсят отговорност, че гарван гарвану око не вади. Не е сега момента да с екрадат тия пари.
 • гост
  Отговор
  4 10:19  04.11.16

  До коментар #1 от "Капота":

  по-скоро да платят на росатом за реакторите и да се приключва. да започват да строят с държавни пари малка газовацентрала на площадката и фотоволтаична централа, която чрез електролиза да произвежда излишъка във водород и при нужда той отново да се усовява в газовия генератор. всички е измислено, приложено и с бъдеще, нашите тъпчат асфалта с крака, камо ли да мислят за нещо по-напредничаво и съвременно.

  Коментиран от #5


 • кроко
  Отговор
  5 10:39  04.11.16

  До коментар #4 от "гост":

  Точно така, газови централи, фотоволтаици и водород! Иди да им го обясниш това на 40-те държави по света, които строят 64 атомни реактора сега, 2016г, че те хората явно нищо не разбират! А реакторите като си ги платим, да си ги ползваме за оранжерии, нали така! Или да ги продадем на 1/2 цена на някой?

  Коментиран от #6

 • Бай Тен
  Отговор
  6 11:51  04.11.16

  До коментар #5 от "кроко":

  Ти си бил много светнат бе лальо. Ток може да се прави дори и със камъни и то край всяко селище. Какви АЕЦ ми бълнуваш. Лично Аз имам разработени 5-6 начина на добиване на ток било чисто механични или комбинирани. Тъй че мисли ...

  Коментиран от #7

 • кроко
  Отговор
  7 13:53  04.11.16

  До коментар #6 от "Бай Тен":

  Продавай, бе пич! Отивай при някое ЕРП или НЕК и почвай да им продаваш ток от камъни. Иди и при тия 40 държави да им представиш технологията си, може някой да се откаже от 64-те атомни реактора, дето се строят тая година.

  Коментиран от #8

 • Бай Тен
  Отговор
  8 14:40  04.11.16

  До коментар #7 от "кроко":

  Хайде остани си под палмата, и си махни капаците дето ти правят сянка на мозъка. АЕЦ помия....братска....
 • кроко
  Отговор
  9 16:55  04.11.16
  Що, бе , няма ли да ми продадеш една инсталацийка за правене на ток от камъни?

  Коментиран от #10

 • Бай Тен
  Отговор
  10 10:24  05.11.16

  До коментар #9 от "кроко":

  Може дори да ги даря на България, но..... няма интерес от страна на държавата. За съжаление..

Напиши коментар:


Публикувай