876 4

Може ли да се манипулират изборите ?

Калина Петрова

Българинът е Тома неверни. Но, най-вероятно с право подозира искреността и безкористността на политиците. Поне в това, че за 27 години избирателят се е убедил, че политиците го лъжат безогледно по предизборни кампании, а след това забравят за обещанията и избирателите и работят най-вече в собствен интерес. Може би и за това читателите не вярват, че изборите не се манипулират. В анкетата на Факти.бг „Смятате ли, че предстоящите избори ще бъдат манипулирани?” 86% от гласувалите са отговорили с „Да”, 10% с „Не” и 4% с „Не знам”. Разбира се едва ли избори могат да се манипулират драстично, но има вратички за това. Изключваме случаи като Костинбродската печатница при минали вотове, които разтърсиха изборния процес в Деня за размисъл.

Най-слабият момент, който отваря възможност за манипулации извън купения и контролирания вот, се оказва отчитането на резултатите от гласуването в секционните избирателни комисии. Макар че по време на броенето на гласовете в секциите могат да присъстват застъпници и наблюдатели, възможностите за злоупотреби не могат да бъдат изцяло предотвратени, твърдят политици и експерти.

Смесването на представителите на СИК, примерно на 24 и 25 избирателен район в София, както се предвижда, в една зала, през един вход, в едно помещение, ще създаде същите предпоставки за създаването на хаос, затруднение при отчитането на изборната документация и възможност за манипулации, като тези на които бяхме свидетели преди година в същата тази „Арена Армеец“, твърдят от БСП-София.

Изрично трябва да се знае, че след попълването на протоколите  в секциите никой няма право да контролира заложените в протоколите данни освен членовете на секционните комисии. Външни лица от която и да е институция нямат право на това. 

Друг е въпросът, че бюлетините се броят в секционната комисия само от един човек. А данните се нанасят в протокола.  Нито един от присъстващите членове на комисията няма право да откаже да подпише протокола с резултатите от гласуването. Ако има забележка, може да го подпише "с особено мнение". Според експерти е трудно да се фалшифицират резултатите в протокола без знанието на всички членове на секционната избирателна комисия. Ако се прави поправка в броя на гласовете, тя трябва да се отбележи и да се подкрепи отново с всички подписи.

Има и още вероятности за възможни манипулации - при споразумение в секционната избирателна комисия или при невнимание на някои от нейните членове да не се брои коректно. Обикновено това става в малките райони.

Застъпниците и наблюдателите могат да направят забележка, ако видят некоректност при броенето или опит за манипулация, но нямат право да се намесват в работата на секционната избирателна комисия. Единствено нейните членове са компетентни да определят кой глас е действителен и кой - не.

Преди трима от членовете на секционната избирателна комисия да занесат протокола в районната комисия, той се ксерокопира и се раздава на застъпници, наблюдатели и представители на партии, коалиции и инициативни комитети.. Така, ако се направи смяна на протокола или се поправят данните по пътя към районната комисия, това няма как да остане незабелязано.

Секционните избирателни комисии трябва да предадат протоколите в районните комисии до 24 часа след приключване на изборния ден, което в последните години е съпроводено с опашки и хаос в София, което е предпоставка за подмяна на протоколи.  Протоколите се сканират и резултатите се пращат в ЦИК

Районната избирателна комисия има право да върне протокола за поправки, ако в него има фрапиращи грешки. Тези корекции обаче отново трябва да бъдат подписани от всички от секционната комисия. Ново броене на бюлетините се прави само, ако фабричните номера в долния ъгъл на протокола са различни на двата му листа. Тогава бюлетините се броят от всички членове на секционната комисия в присъствие на районната.

Притесненията при Референдума пък са, че може да не бъде дадена бюлетината от членовете на комисията за това си я искайте. Едва ли и навсякъде по избирателните комисии ще има представители на Инициативния комитет на референдума. ЦИК реши да не се слагат печати на бюлетината за референдума, но дори и да ви я подпечатат – тя пак е валидна и вашият глас ще бъде действителен.

 

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 12:18  04.11.16
  Не е възможно да се маниполират по никакъв начин ! Но понеже ГЕРБ ще спечели червените тролчета ще оревът всичко и ще викат че са маниполирани!!!

  Коментиран от #2

 • паисий
  Отговор
  2 13:20  04.11.16

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Кон, пише се манипулират, но за теб е нормално, нали си гербер, там акъл не требе, таман ще приличаш повече на шефа ти.

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  3 15:20  04.11.16

  До коментар #2 от "паисий":

  нещо си в грешка.Пише се манипОлация,а не манипУлаци,от където и произлиза думата .И не виждам каква връзка има спечелването на изборите по категоричен начин от ГЕРБ със твоето А-ЛИТЕРАТСТВО!

  Коментиран от #4

 • на коня под опашката
  Отговор
  4 17:07  04.11.16

  До коментар #3 от "onq s konq":

  Мнооооо, си зле! Що не напишеш направо маниполюция! Много ще ти ходи!

Напиши коментар:


Публикувай