1 102 1

Прокуратурата възобнови разследването за "Яневагейт"

Анжелина Димитрова

Прокуратурата е възобновила разследването, образувано във връзка с изтеклите разговори между отстранената от председателския пост на Софийския градски съд Владимира Янева, уволнената съдийка Румяна Ченалова и адвокат Момичил Мондешки, съобщи за "Правен свят" говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Наблюдаващият делото прокурор Димитър Петров от антикорупционното звено към Софийската градска прокуратура се е самосезирал в сряда, след като Мондешки даде интервю за в. "Труд". Петров е постановил да се извърши разпит на адвоката, както и на Атанас Чобанов и Асен Йорданов - главен редактор и собственик на сайта "Биволъ", който публикува записите. Ще бъдат разпитани и други свидетели по преценка на прокурора. Освен това Петров ще изиска от сайта всички записи, с който "Биволъ" разполага.

В края на юли стана известно, че наблюдаващият прокурор е спрял досъдебното производство, тъй като разследващите не са могли да намерят човека, записал разговорите. В интервюто пред "Труд" Мондешки заявява, че разговорите всъщност били нарочно записвани. Той твърди, че те са били направени с диктофон в дома на Ченалова и всичко, което се говори, е било предварително измислено и не е истина.

"Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани", обяснява Мондешки. Ден по-късно пък Румяна Ченалова коментира, че е потресена от лъжите на адвоката и изяви готовност да застане на детектор на лъжата.

Пред журналисти по-късно днес Румяна Арнаудова каза, че Мондешки е бил разпитан тази сутрин и е потвърдил версията си за записите.

Междувременно пък Адвокатската колегия в Стара Загора е започнала проверка по Закона за адвокатурата дали има основание за дисциплинарно производство срещу него. Колегията се е самосезирала след писмо от Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР). От колегията в Стара Загора са заявили пред "Дневник", че в едномесечен срок ще събират информация и данни за поведението на адвоката, след което на някое заседание на съвета към колегията ще се обсъдят събраните материали и ще се прецени дали има основание за започване на дисциплинарно производство.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ХаХо
    Отговор
    1 17:19  04.11.16
    ПрокуророПрезк.ра... Поредната плямпалница без никакъв резултат!

Напиши коментар:


Публикувай