2 467 1

Телевизионна звезда провокира политическия елит

Телевизионна звезда провокира политическия елит
Калина Петрова

Гостите на “Шоуто на Слави” в частния телевизионен канал BTV в София трябва да са подготвени за всичко. Защото татуираният гологлав и с обици двуметров домакин на шоуто Слави Трифонов обича да притиска гостите си. Той обича иронията и ясните думи и по този начин вече 23 години има успех също и като певец. Така започва репортажа си германската журналистка Андреа Беер ARD.

Близо 150 000 бяха на последния му концерт в столицата на България София. Центърът на града беше затворен, имаше речи и заглушителни фойерверки в цветовете на националния трикольор. Бомбастичното сценично шоу беше и политическа изява. Защото заедно с екипа си Трифонов инициира референдум, който има за цел да заздрави демокрацията в България, най-бедната страна в ЕС. Почти 600 000 се подписаха за този референдум, което е много повече отколкото беше необходимо. Това показва, че разочарованието от все още липсващите реформи е голямо и то особено сред младите българи.

"Можех да продължа да разказвам вицове по телевизията, но искам да покажа на хората, че всъщност нещата зависят от тях", заяви Слави Трифонов.

Референдумът привлече повече интерес от страна на гражданите, отколкото предстоящите президентски избори, които ще се проведат на същия ден. Защото една голяма част от политическия елит в страната оценява ангажимента на Трифонов като атака срещу политическата система. Три въпроса ще бъдат зададени на близо 6,8-те милиона избиратели: Трябва ли в България да бъде въведена мажоритарната избирателна система, която да замени пропорционалната? Трябва ли в България да бъде въведено задължителното гласуване? Трябва ли да се намалят субсидиите за партиите? Други три планирани въпроса бяха отхвърлени от Конституционния съд. Между тях и въпроса за това дали трябва да бъде намален броят на депутатите в парламента от 240 на 120? Инициаторите и техните поддръжници искат реформи в съдебната система и повече пряка демокрация. Много млади хора биха предпочели да останат в страната, но изтичането на мозъци продължава да бъде сериозен проблем за България. Трудностите според експертите произтичат и от царящата корупция в страната и проблемите с разпределението на властите в държавата, като например в правосъдието. Произтичащата от това недостатъчна правна сигурност продължава да тревожи (чуждестранните) инвеститори. Независимо от това, че те все пак успяват да развиват бизнес в България, като например в икономическата зона край Пловдив.

Слави Трифонов отрича да има политически амбиции

50-годишният шоумен и политически активист Слави Трифонов между другото нарече публично по време на концерта си политиците “задници”. “Той е просто вулгарен”, смята Георг Георгиев, шеф на младежката организация на управляващата партия ГЕРБ, която има 15  000 членове. Младият политик подчертава, че той е голям поддръжник на пряката демокрация. В референдума обаче той вижда лично отмъщение на един популист срещу политическия елит, който Трифонов преди е подкрепял. Един от въпросите освен това вече бил поставен в предишния референдум. А и не било ясно дали тези млади фенове на Трифонов ще отидат да гласуват. “Поведението на този модератор е доста често цинично, нарочно срещу всичко и дори вулгарно”, казва младежът. Слави Трифонов много добре знае колко е провокативен. Той има пари и слава, свободен и независим е, казва той. И няма политически амбиции.

"Не знам как е в Германия, но българите винаги чакат спасител, аз не се виждам като следващия спасител. Аз съм един много практичен човек. Сега става дума за референдума, а след това ще си поставя други цели", заяви Трифонов.

За мен е важно изобщо да бъда попитан и да имам възможност да решавам. Това за мен е демокрация, каза той.

 

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • БАБА ГЕНА
    Отговор
    1 20:26  04.11.16
    прав е СЛАВИ,трябва да има референдум за всички важни въпроси от вътрешен и външен характер.както е в другите демокрации по света.подкрепям референдумите,защото това е единствения начин да си кажем какво мислим по определен проблем.ще гласувам само за референдума на шоуто.подкрепям всички въпроси с ДА.

Напиши коментар:


Публикувай