2 052 0

7 от митничарите от ГКПП Лесово остават в ареста за постоянно

Прокуратурата поиска постоянен арест за седем от тях

7 от митничарите от ГКПП Лесово остават в ареста за постоянно
Анжелина Димитрова

Специализираният съд реши 7 от митничарите, които се сдобиха с обвинения за взимане на подкуп, да останат в ареста за постоянно.

Специализираният наказателен съд уважи искането на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Донка Георгиева, Георги Гинчев, Христо Костов, Антон Димитров, Веселин Сидеров, Росица Янкова и Пламен Петров, обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и материални облаги.

След преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства – разпити на множество свидетели, включително и анонимни такива, както и експлоатираните веществени доказателствени средства, събрани на базата на специални разузнавателни средства, съдът счете, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието за всички обвиняеми лица.

Съдът прецени, че е налице и реална опасност обвиняемите Донка Георгиева, Георги Гинчев, Христо Костов, Антон Димитров, Веселин Сидеров, Росица Янкова и Пламен Петров да извършат друго престъпление с оглед продължителното действие на организираната престъпна група, изградените трайни престъпни навици на обвиняемите лица, както и опасността същите да въздействат на свидетели по делото.

Ето защо съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тях.

Факти.бг припомня, че прокуратурата поиска постоянен арест за седем от тях.

До момента 13 от задържаните над 30 митничари при акцията на граничния пункт са с обвинение за участие в организирана престъпна група, а други шестима са на свобода под гаранция.

Според прокуратурата те са вземали подкупи за такса „спокойствие”, като всеки от тях е прибирал по около 200 лв. на смяна. Парите се искали от преминаващите през границата шофьори и в случай на отказ започвала щателна митническа проверка. Митническите служители са следени и подслушвани близо година.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай