827 2

6 832 288 избиратели могат да гласуват за Референдума

Калина Петрова

Право да гласуват на референдума имат 6 832 288 души. Право на глас имат навършилите 18 години, тези които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

Избирателите могат да дадат своя отговор в квадратчето "ДА" или "НЕ" на въпросите:  "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните  парламентарни избори?". Бюлетината за референдума се получава с непрозрачен плик от комисията. Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои.

За националния референдум се гласува със знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, върху квадратчето с избрания отговор на въпроса – "ДА" или "НЕ". Не е задължително да се отговаря на всички въпроси в допитването, за да бъде валиден гласа ви. Избирателят поставя бюлетината в плика преди да излезе от тъмната стая.

Гласувалите за референдума  пускат  плика в друга урна отделна от тази за президентските избори. За да е действителен вотът, бюлетината не трябва да се пуска в урната без плик. По броя на намерените в изборните кутии пликове се определя и броят на гласувалите, съответно прагът на валидност на допитването.

Едва след това се полага подпис в списъка за гласуване в националния референдум, гражданинът получава обратно документите си и напуска помещението.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • рес еоод
    Отговор
    1 07:25  06.11.16
    Я населението се увеличило близо с 700 000 от последното преброяване!Снимайте протоколите и сравнете после с изнесените резултати.
  • 2 07:39  06.11.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай