857 8

Целият ресурс на МВР охранява изборите

Калина Петрова

В Министерството на вътрешните работи е създадена организация  с цел обезпечаване на сигурността и спокойното протичане на избори за президент и вицепрезидент на България и на национален референдум. Над 13 хиляди полицаи ще охраняват изборният ден в цялата страна. Изборните места в страната са 7062 със 12 249 изборни секции, 162 от които - подвижни. Има изградени 31 РИК в страната, като в Пловдив са две, а в София – три. 276 секции са временно разкрити в места за лишаване от свобода, лечебни заведения и домове за възрастни хора. Възможно е те да се намалят и увеличат при необходимост.

На територията на София ще функционират общо 1581 избирателни секции, осем от тях - подвижни, в 291 изборни места. По думите му, три РИК ще бъдат разпределени в зала „Универсиада“ и в зала „Арена Армеец“. „Създадена е организация на база на предишен опит минимално да се затрудни движението в столицата“. Въведеното от Столична община ограничение на движението в районите на двете зали:

В района на зала „Универсиада“
От 08.00 часа на 6 ноември до приключване на транспортирането на изборните материали от СИК до ОИК и 23 РИК се забранява престоят и паркирането на моторни превозни средства по бул. „Шипченски проход“ между улиците „Акад. Людмил Стоянов“ и „Ал. Жендов“.
От 20.00 часа същия ден до приключване на транспортирането на изборните книжа се ограничава движението на МПС по същите улици.

В района на зала „Армеец“
От 08.00 часа на 6 ноември до приключване на транспортирането на изборните материали от СИК до 24 и 25 РИК се забранява престоят и паркирането на МПС по бул. „Асен Йорданов“ между Площада на авиацията и ул. „Шипченски проход“.
От 20.00 часа същия ден до приключване на транспортирането на изборните книжа се ограничава движението на МПС по същия маршрут.
 

В столицата е предвидено и функционирането на Международен пресцентър в НДК. В тази връзка, със заповед на кмета на Столична община е въведено ограничение на движението в тази зона:
От 00.00 часа на 6 ноември до приключване на мероприятията в НДК се забранява влизането, престоят и паркирането на МПС в прилежащите на НДК територии, включително и на големия паркинг пред вход А-3.
От 08.00 часа същия ден, отново до приключване на проявите в НДК, се забранява престоят и паркирането на МПС по:
- бул. „Витоша“ между бул. „Пенчо Славейков“ и „Патриарх Евтимий“;
- ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ между бул. „Пенчо Славейков“ и „Витоша“;
- бул. „Патриарх Евтимий“ между ул. „Проф.Фритьоф Нансен“ и бул. „Витоша“;
- ул. „Д-р Христо Стамболски“ между бул. „Витоша“ и ул.. „Баба Неделя“;
- ул. „Баба Неделя“ между ел. „Д-р Христо Стамболски“ и паркинга на НДК.
От 19.00 часа на 6 ноември до приключване на мероприятията в НДК се ограничава движението на МПС, с изключение на масовия градски транспорт по:
- бул. „Витоша“ между бул. „Патриарх Евтимий“ и „Пенчо Славейков“;
- ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ между бул. „Патриарх Евтимий“ и „България“

Създадена организация е за осигуряване на охраната и безопасността на движението в района на Народно събрание 2, където работи ЦИК, за времето от началото на изборния ден до приключване на предаването на протоколите от РИК. Служителите на столичната полиция ще бъдат подпомагани от дирекция „Жандармерия“ и ГД „Гранична полиция“.

Създадено е Националното междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС. Звеното осъществява цялостната координация и взаимодействие между институциите, работа с органите на прокуратурата и извършване на контрол за законосъобразност при провеждането на изборите. Разследващите полицаи са получили конкретни указание и са провели необходимото обучение относно закононарушения, свързани с изборното законодателство. Изборните престъпления ще се докладват приоритетно на наблюдаващия прокурор.

От 27 октомври т.г. в МВР стартираха открити линии за получаване на сигнали от граждани. На тел. 982 2232, факс 982 5646 и e-mail izbor@mvr.bg  се приемат информации за различни нарушения, свързани с предстоящите избори и съотносими към работата на ведомството.

Оперативни щабове, които ще координират работата на униформените са сформирани във всички областни дирекции на полицията в страната.

През целият изборен ден в неделя от 7 до 21 часа, когато приключва максимално допустимото по закон време за гласуване, полицейските служители в цялата страна ще осигуряват охрана на секционните и районните избирателни комисии. След приключването на гласуването в 20 часа при условие, че има граждани, които желаят да гласуват, до 21 часа служителите участват в транспортирането на изборните материали до съответните районни избирателни комисии.

Няма сигнали за тежки нарушения на правилата в деня за размисъл, каза тази сутрин пред журналисти Цветозар Томов, член и говорител на Централната избирателна комисия.

"Ако има граждани, които гласуват за президент и по-късно решат да пуснат бюлетина и за националния референдум, могат отново да отидат в изборната си секция и да гласуват, но не е желателно да го правят по този начин", уточни той.

 

 

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тошибиян
  Отговор
  1 08:48  06.11.16
  Иначе казано целия ресурс осигурява параван за тиквата да спечели
 • Ха ха ха
  Отговор
  2 09:15  06.11.16
  13000Х50 лева извънреден труд = 650000 левчета

  Коментиран от #3

 • тоест
  Отговор
  3 09:30  06.11.16

  До коментар #2 от "Ха ха ха":

  Прибави и хиляди наблюдатели по 40-50 лева за труд и ще видиш какъв обир са тия избори зад а преизбираме едни и същи маскари от Живковият кенеф и досега... Надявам се да спечели нов достоен човек Президентския пост поне да е за малко добро! Кой не зная, но досегашните са тотален отврат и четиримата! Макар и Плевнелиев да е подходящ по вид то също търпи мафията да ни мачка. А може да ги срита като Главнокомандувакщ, но и генералитета ни е пълна отврат. уважавам дребният военен състав, но вече нито един генерал - те са за Статукството, само си лапкат парите.
 • Картър
  Отговор
  4 09:52  06.11.16
  Куките да внимават с чувалите с бюлетини, защото ще хвърчат фурашки и пагони!
 • onq s konq
  Отговор
  5 09:57  06.11.16
  Правилно е да има полиция за да не се допуснат червени фалшификации

  Коментиран от #6, #8

 • Диди
  Отговор
  6 10:08  06.11.16

  До коментар #5 от "onq s konq":

  Апсолютно праф си както винаги !
 • Иван Господинов
  Отговор
  7 11:29  06.11.16
  Може ли малко ресурс да ми пази мотора, че ще ходя да гласувам и не искам да ми го откраднат
 • гост
  Отговор
  8 11:41  06.11.16

  До коментар #5 от "onq s konq":

  Нямаш идея колко си прав в определението си. Нека ти дам жокер: Не написа, да не се допуснат изобщо фалшификации, да да не се допуснат "червени" такива. Нека те перифразирам, изхождайки от факта, че основните партии са две: "за да не се допуснат червени фалшификации и да се подсигурят максимално евентуалните фалшификации на другият основен играч и приближените му." Диди, праФ ли съм? ;) Ей, като ви чета, се радвам, че не ви познавам! Червеното в политическият живот толкова избледня за 27 години. Отдаван всичко в политиката е по-скоро кафяво. Може би е време да се събудите. Отдавна няма червени и други. Всички са кафяви и миришат, включително вашите любимци. Ама вие си ги обичайте, може пък да ви влече копруфилията? ;)

Напиши коментар:


Публикувай