1 071 0

Масово преселение на гръцки фирми у нас

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

Всеки ден поне 10 фирми от района на Еврос в Гърция се местят в България, официално написаха в сайта си гръцкото посолство в София, съобщи в. "Монитор". Някои от компаниите правят преместването фиктивно, но повечето съвсем реално изнасят дейността си в България. Според информация на търговския отдел на посолството, регистрираните и активни фирми с гръцко участие през първото тримесечие на 2016-а са около 15 000 в сравнение с 13 500 в края на 2015 г. и 9000 през 2013 г.

Засилват се страховете от безработица и обедняване

Основните тревоги на хората са за влошаване на икономическата ситуация, засилване на инфлацията и продължаващо нарастване на безработицата, показва анкета на НСИ, която се прави на всеки три месеца, съобщи "Дума". И за следващите дванадесет месеца преобладават предвижданията, че безработицата ще продължи да се увеличава. Анкетата показва още, че по-голямата част от потребителите оценяват икономическата ситуация като неблагоприятна за спестяване. През октомври общият показател на доверие на потребителите запазва приблизително равнището си от юли. По-неблагоприятни в сравнение със седмия месец са оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца, като инфлационните очаквания се запазват и за следващите 12 месеца.

Плевнелиев почете паметта на падналите във войните български воини

На Архангелова (мъжка) задушница държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев почете паметта и отдаде признателност на българските военнослужещи, загинали във войните за национално обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава, цитирани от "24 часа". Държавният глава Росен Плевнелиев положи венец пред мемориала на загиналите герои. На Централните софийски гробища заупокойната панихида отслужи Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий.

6800 лв. и 2500 долара е плячката на апаши, обрали 2 апартамента в Пловдив

Два апартамента са били обрани в петък в Пловдив, като посегателствата са извършени между 7.30 и 20 часа, а сигналите за кражбите са получени във Второ и Четвърто РУ на МВР, съобщи "Труд". От жилище на ул. „Пролет“ с взлом са задигнати 6800 лева, а след отключване от адрес на бул. „Княгиня Мария Луиза“ апашите са си тръгнали с плячка от 2500 щатски долара, златни и сребърни накити, фотоапарат и мобилен телефон. По двата случая са образувани досъдебни производства и са предприети действия по разкриване на авторите на обирите.

Откриха под кръчма ларгото на древния Сандански

Нова уникална находка направиха археолози в Сандански. Те разкриха част от главната улица –Кардо максимус, на древния град Партикополис. "Булевардът" се намира успоредно и съвсем близо до сегашното ларго на курортния град, на метри от Раннохристиянския комплекс, пише в. "Стандарт". Там е бил съсредоточен общественият и икономическият живот на Партикополис. По това време той е бил водещ стопански, икономически и религиозен център в античната римска провинция Македония. До Кардо максимус се е издигала колонада от гранитни колони, свързани с арки. На една от колоните се чете надпис от времето на император Каракала (211- 217г. н.е.): „Марк Аврелий Капитониан Александър и Терентиана Юлиа, като бяха жреци /подариха/ на родния си град колоните на стоата." Надписът дава сведение, че в античния град е съществувала стоа (колонада с покрив)– любимо място за срещи, спорове и провеждане на празнични тържества. При извършените спасителни проучвания на археологически обект „Тримата мускетари" (доскоро там е имало заведение с това име) непосредствено на юг до Раннохристиянския комплекс, на мястото на къщата на първия кмет на Сандански – Г. Коцев, се разкри продължението на Кардото.

България


Напиши коментар:


Публикувай