1 306 0

ЦИК: Референдумът зависи от избирателната активност

Венцислав Михайлов

Резултатът от националния референдум зависи от две неща. На първо място - от избирателната активност, защото, за да има задължителна сила решението, активността трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори, когато гласуваха 3 500 585 граждани. Това припомни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Второто условие е отговорите "да" на въпросите да надхвърлят 50 процента от гласовете. Ако бъдат спазени тези две условя, решението ще има задължителна сила, припомни Цветозар Томов.

Процентът на отговорите "да" се изчислява като съотношение на всички отговори "да" и всички участвали на референдума. Това означава, че се вземат отговорите "да" на конкретния въпрос и се делят на броя на участвалите в референдума. "Може и да не са отговорили на този въпрос конкретно, може да са пуснали недействителна бюлетина, или празен плик, но щом веднъж са получили бюлетина, те се броят като участници в референдума. Така че сборът от отговорите с "да" и "не", изчислен в проценти, няма да дава 100 на 100", обясни Цветозар Томов. Оттук по думите му следва и втората "интрига" - дали ще се надхвърли 50 на сто за отговорите "да" и по кои въпроси от референдума това ще се случи.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай