8 Ноември, 2016 06:30 2 257 2

Българите масово питали Google какво е мажоритарна система

  • гугъл-
  • референдум

Жителите на Стара Загора имат най-висока активност по този въпрос. След тях са Велико Търново и Смолян

Българите масово питали Google какво е мажоритарна система - 1
Снимка: БТА

Референдумът предизвика и висока активност в интернет търсачката на „Гугъл”, пише в. "Труд".

Според уебсайта Google Trends, който показва активността на онлайн потребителите в търсачката, в предиобедните часове на вчерашния ден от около 9 до към 11 ч. търсенията с ключови думи „референдум 2016” са скочили.

Жителите на Стара Загора имат най-висока активност по този въпрос. След тях са Велико Търново и Смолян.

Въпросът „Какво е мажоритарна система?” също е задаван много пъти в „Гугъл” с три пика – един в 7 ч., в 9 ч. и в 21 ч., след края на изборния ден.

Старозагорци отново най-често задават този въпрос, следвани от хората в Бургас и Смолян.

Други чести търсения от България са „за какво е референдума 2016”, „какви са въпросите на референдума” и др.

 

„Монитор“: Пращат учителите на психотест

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците, информира в "Монитор". Това става ясно от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в Държавен вестник. Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година.

На психотест ще подлежат и кандидатите за учители преди да заемат поста. Те трябва да представят документ от медицински преглед издаден до три месеца преди постъпване на работа. 

Според документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол и др.

Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна, пише още в Наредбата. В класните стаи не бива да попадат и лица страдащи от разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като Алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Заболяванията могат от лекар специалист в съответната област – психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.

 

„24 часа“: Ремонтът на жп отсечката София-Елин Пелин трябва да приключи до края на 2020 г.

До края на 2020 г. трябва да е готов ремонтът на железопътния участък София – Елин Пелин, пише в. "24 часа". Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е подписало договора за проектиране и строителство на участъка, съобщават от ведомството.

Ремонтът на отсечката се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа. Това е един от първите четири транспортни проекта, одобрени през 2015 г. още при първото набиране на проектни предложения по схемата, подчертава транспортният министър Ивайло Московски.

Решението за избор на изпълнител се обжалваше пред Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният регулатор обаче отхвърли жалбите и потвърди решението на транспортното министерство за избор на изпълнител.

Освен жп отсечката София – Елин Пелин, със средства от Механизма за свързване на Европа ще се ремонтират и участъците София – Волуяк, част от който е жп възел София, както и Костенец – Септември.

 

"Народно дело": Правителството превежда 8,5 млн. лв. за „Аспарухово“

8,5 млн лева ще бъдат преведени на Община Варна от държавата за преодоляване на последствията от бедствието в район „Аспарухово“ от 2014 г., съобщиха от пресцентъра на местната власт, цитирани от в."Народно дело".

До момента този разход е бил за сметка на общинския бюджет, тъй като предходното правителство не е осигурило финансиране за справяне с щетите. Решението на Министерския съвет, взето на заседание в сряда, дава възможност на Варна да започне новата финансова година без неразплатени задължения.

Осигурените средства са част от допълнителни разходи и трансфери по бюджетите на ведомства и общини в общ размер 28,3 млн. лв., предвидени за значими проекти. Те са за сметка на преструктуриране на разходите и за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2016 г.

 

„Марица“: Общината дава 800 велосипеда под наем

Осемстотин велосипеда ще купи община Пловдив и ще ги дава под наем, пише в. "Марица". Новата услуга по-европейски ще стане факт в следващите пет години. Едновременно с това администрацията ще направи 100 велопаркинга с по 16 конзоли, което означава 1600 места на стоянките за велосипеди.

Проектът обяви зам.-кметът по спорт Георги Титюков, като подчерта, че целта е на пловдивчани да бъде предложена алтернатива - здравословен и икономичен транспорт, какъвто отдавна се ползва в напреднали държави.

Засега не е ясно каква ще е инвестицията, но според опита на Унгария и Австрия сумата е около 2 млн. евро. Очакваме да отворят оперативна програма, по която да кандидатстваме, допълни Титюков

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капота

    0 0 Отговор
    "Мажоритарен" вот, е да го преведат на български после да обяснят и как ще се отрази на политическата система, оня пендел трифонов цела година го повтаря между чашка и чашка а надали знае какво означава, натресе ни нещо което имат само 2-3 страни в Европа
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    Как няма да питат, като никой не го е обяснил, на достъпен български език по телевизия и вестници. Не се обяснява защото партиите нямат интерес. Така или иначе еуфорията приключи. Референдума ще остане само в историята, без никакъво отражение в политиката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове