3 662 11

Напрежението около Референдума расте

Напрежението около Референдума расте
Снимка: БТА
Калина Петрова

Резултатите от референдум при обработени 100.00% протоколи на РИК бяха публикувани в ЦИК. На страницата на ЦИК са излязли само резултатите за трите отговора, без обща избирателна активност. И при трите въпроса стана ясно, че изискването е изпълнено и има отговор с "ДА" на над 50% от гласувалите. Продължава обаче да няма официална информация на страницата на ЦИК за общия брой гласували на Референдума.

Според запознати общо гласувалите по списъци са 3 486 000, а при преброяването на бюлетините са отчетени 3 488 000. Невалидните гласове са около 85 000. Тук трябва да отбележим, че макар и на 100% протоколи това са междинни резултати. Следва второ преброяване и обработване в ЦИК и обявяване на окончателния резултат.

Междувременно от Инициативния комитет на Референдума смятат, че се прави жестока манипулация. Ето какво заяви по-рано днес Слави Трифонов: "Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона.ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове. А всичките гласове са 3 501 220. И те са над необходимия брой. Такъв е законът.Много и много български граждани не можаха да гласуват, защото ЦИК прекрати изборния ден преди да гласуват всички хора. ЦИК махна печата от бюлетините. ЦИК махна видеонаблюдението. ЦИК реално е в услуга на политическата класа и очевидно е получил заповед да саботира референдума".

Във фейсбук е качен клип от Бяла, в който момче снима оставена урна с бюлетини за референдума, след като секцията вече е прключила работа и е затворена. Възможно е това и да са само празни пликове, от които са извадени бюлетини". Ето и видеото.

А иначе официално на страницата в резултати е поставено това:

Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона.

ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове. А всичките гласове са 3 501 220. И те са над необходимия брой. Такъв е законът.

Много и много български граждани не можаха да гласуват, защото ЦИК прекрати изборния ден преди да гласуват всички хора. ЦИК махна печата от бюлетините. ЦИК махна видеонаблюдението. ЦИК реално е в услуга на политическата класа и очевидно е получил заповед да саботира референдума.

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГОСТ
  Отговор
  1 17:19  08.11.16
  Недействителните бюлетини за парламентарните избори са УЧСТИЕ, но за Референдума не се броят за УЧАСТИЕ !?!? Найстина се подиграват с българите ...
 • играят си с нервите
  Отговор
  2 17:39  08.11.16
  Явно някои хора не разчитат отчетливите знаци да си ходят с мир и правят всичко възможно да си идат с шутове! А ноември е един такъв месец с история, както се казва!
 • иии
  Отговор
  3 17:41  08.11.16
  изроди ,никога не са били българи ,а просто мутри...Всичко е платено...Един път българи да излязат масово да гласуват , а свинете искат да покажат, колко са силни и хич не им волята на народа...
 • Картър
  Отговор
  4 18:20  08.11.16
  Сега гледам канал 3. Те твърдят, че още през изборния ден са излъчили репортаж, че няма пликове за бюлетините за референдума. Тоест ЦИК ПРЕДВАРИТЕЛНО СА ГО ОБРЕКЛИ НА ПРОВАЛ, КАТО НЕ СА ДАЛИ ДОСТАТЪЧНО ПЛИКОВЕ. Е ЩЕ ИМА ЛОБУТ, ЛОБУТ НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ!

 • Попов
  Отговор
  5 18:27  08.11.16
  Не е ли малко странно как и на теите въпроса недействителните бюлетини са абсолютно един и същ брой 87 763 броя или в проценти 2.52%? Как е възможно това....няма разлика дори и една бюлетина?

  Коментиран от #8

 • Чалго
  Отговор
  6 18:54  08.11.16
  Каквото повикало такова отговорило. Да се хвърлят салфетки може значи и бюлетини може.Популистки референдум.

  Коментиран от #7

 • кроко
  Отговор
  7 19:09  08.11.16

  До коментар #6 от "Чалго":

  Всичкото афганистански демократи в България изпращат най-искрени поздрави на най-хубавата част от теб, партий о тролче: онази, която разделя на две ирая на гърба ти! Само хубави неща са ти намислили и то на сухо!
 • опала
  Отговор
  8 22:04  08.11.16

  До коментар #5 от "Попов":

  недействителните бюлетини са един и същ брой, както и сумата от 4-те числа за всеки отговор е една и съща, защото и трите въпроса бяха на една и съща бюлетина ;)
 • ОТВРАТЕН
  Отговор
  9 22:08  08.11.16
  Публикувано във факти.бг: ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. В ИЗБОРНАТА СЕКЦИЯ В БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА В МОНТРЕАЛ ИЗРИЧНО КАЗАХА, ЧЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА НЯМА ПЛИК. БЮЛЕТИНАТА Е НАПРАВЕНА ТАКА, ЧЕ КАТО СЕ СГЪНЕ, ДА НЕ СЕ ВИЖДА КАКВО ТОЧНО Е ЗАЧЕРКНАТО И СЕ ПУСКА БЕЗ ПЛИК. А _Д А Л И_ Е_ Т А К А ,_ К О Й_ Щ Е_ Н И_ К А Ж Е ? Т Р О Л О В Е, _А _К А Ж Е Т Е_ С Е Г А,_ К О Й_ Л Ъ Ж Е? Ц И К _И Л И_ Т Е Х Н И Т Е_ М А Ш И_ В _М О Н Т Р Е А Л ? Щ О Т О _К О Я_ П А Р Т И Я_И М А_ И Н Т Е Р Е С_ О Т М А Ж О Р И Т А Р Е Н_ В О Т_ И_ О Т_ О Р Я З А Н А_ С У Б С И Д И Я? ЩЕ ЗАПЕЕМ ЛИ НЯКОГА" СТАНИ, СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ, ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ !"
 • непознат
  Отговор
  10 22:32  08.11.16
  Виждате ли български народе че и ЦИК мами,всички мамят само и само да е невалиден референдума.Защо търпим все още тази зган наречена политическа класа,крадливи,алчни,арогантни и нагли политици,жадни за народни пари.Сега сме им много мили когато трябват да седнат в президенството и парламента,а после кой си ти бе беден българино не те познавам.
 • mediator37
  Отговор
  11 08:01  09.11.16
  Палачинката има и друга страна. Много хора познавам, които отидоха и задраскаха "ДА" само на третия въпрос, за да го турят на партиите. По другите въпроси не гласуваха. Обаче това се брои за участие и по ПЪРВИ и по ВТОРИ въпрос!?! Откъде накъде? Ето какви парадокси си е издействал Дългия инициатор в Закона за референдума. Ако се отчита само участието на първи въпрос, който касае Дългия инициатор, за да може да си купи депутатско място и да стане велик политик, въобще не може да се набере нужната избирателна активност за да се счита референдумът за валиден. С измама заложена в закона искат да цакат малките партии и несистемните политици и за винаги да ги махнат от политиката. Ако има мажоритарен вот ще останат само ГРОБ БСП, ДПС и милионерът Слави Трифонов, който му е през .......... за нас. Това ли искате?

Напиши коментар:


Публикувай