4 665 3

Данък "уикенд" за колите няма да е с твърда ставка

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

„24 часа”

Нов десен проект

50-60 десни общественици и интелектуалци ще обявят на 17 ноември от Боровец началото на новия десен политически проект, за който загатна вчера Радан Кънев. Това научи “24 часа” от отлично запознати. Това е договорено днес на среща в централата на ДСБ, която е била “дирижирана” от издателя Иво Прокопиев. И на която партийци - от лидера Кънев, през дясната му ръка Стоил Яков, до пресцентъра, са си водили записки.

 „Труд”

Ромско село дари 2 тона картофи на бедни

Безработни жители на монтанското село Долни Цибър, които от две години се прехранват с градинарство, дариха над 2 тона картофи от реколтата си на съседно село. Бедните цигани са изградили собствена ферма, в която отглеждат зеленчуци за цялото село.

“Тази есен изкарахме добра продукция и решихме да помогнем на други, по-бедни и от нас!”, разказа кметът на Цибър Камен Димитров. Още през 2014 г. жителите на крайдунавското село, които са предимно роми, отказват да получават мизерни социални помощи срещу формално метене на улици и градинки.

„Стандарт”

Борисов с шанс за трети кабинет

Ще има ли кабинет "Борисов 3", може ли сегашната опозиция в парламента да сглоби правителство и неизбежни ли са предсрочните избори напролет? Всички тези въпроси се завъртяха в публичното пространство, след като ГЕРБ изненадващо загуби още първия тур на президентския вот. Бойко Борисов отказа да хвърли оставка след поражението с мотива, че това е само първото полувреме на мача, който ще приключи след балотажа.   

Традицията досега сочи, че водачът от първия тур задължително става президент след втория. „Монитор”

300 в психиатриите безсрочно, близките им ги зарязали

Над 300 души лежат в психиатриите из страната безсрочно. Някои от тях нямат роднини. Повечето обаче са зарязани от близките си. Те не искат да ги приберат, въпреки че има значително подобрение в състоянието им и не са опасни нито за себе си, нито за обществото. Това установи репортерска проверка на „Монитор”.

Няма и нормативен документ, по който те да бъдат задължени да се погрижат на болните си роднини, коментира директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова.

„Сега”

Успехът на референдума виси на 13 792 липсващи плика

Грешки в протоколите на избирателните комисии и противоречия между Изборния кодекс и закона за прякото участие на гражданите в държавната власт хвърлиха огромна сянка на съмнение върху резултата на референдума. Инициаторът на допитването Слави Трифонов обвини Централната избирателна комисия в "чудовищна манипулация". От комисията призоваха за спокойствие, докато не бъдат готови окончателните резултати.

Спорът е за 13 792 гласа, които ЦИК отказва да включи в избирателната активност за референдума, защото бюлетините са пуснати без плик в урните. За да бъде референдумът задължителен за депутатите, на него трябва да са гласували поне 3 500 585. Ако спорните гласове бъдат извадени, броят на гласувалите пада на 3 487 428 и резултатът не е задължителен. Ако се включат, минимумът е изпълнен.

 „Капитал дейли”

Данък "уикенд" за колите няма да е с твърда ставка

Плоска ставка за данък "уикенд" няма да има. Брюксел е отказал на страната фирмите да могат да избират между два варианта как да облагат фирмените автомобили с право на приспадане на ДДС, които се ползват и за лични цели. Офертата на финансовото министерство беше компаниите или да изготвят свой модел на отчитане, или да се връща само половината ДДС. От думите на финансовия министър Владислав Горанов пред "Капитал" става ясно, че ново искане за разрешение от Брюксел няма да има, защото целта им е първо да се ориентират как фирмите отчитат данък "уикенд".

От отказа следва, че за превозни средства, за които може да се иска приспадане на ДДС, фирмите ще трябва да водят пътни листи, да делят лични и служебни коли и да решат колко да внесат в бюджета като ДДС от стойността на колата при покупка и от разходите по поддръжка около нея. Това създава бюрокрация в компаниите и може да доведе до данъчен тормоз. Но е по-изгодно за дружествата, в които личното ползване почти отсъства. Регистрираните по ДДС фирми са около 300 хиляди.

„Дума”

ГЕРБ рекетира и със санирането

ГЕРБ развя плашилото, че програмата за саниране спира, ако Румен Радев стане президент на републиката. В блокове в Смолян бяха разлепени призиви за гласуване с номера на Цецка Цачева със заплахи, че при оставка на правителството иде край на програмата за саниране.

В Разград заместникът на Лиляна Павлова Николай Нанков направо изрецитира опорната точка, че при провал на Цачева програмата за саниране спира. "Все пак тя се осигурява с държавно финансиране. То се дава, когато има пари в бюджета. Няма ли пари в бюджета, тя не е с европейско финансиране... Знаете каква корелация има и права пропорционалност между управление на БСП и ДПС и еврофондове. Винаги ги спират. После тичаме като ненормални да ни ги отблокират в Брюксел", каза  той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гошо
  Отговор
  1 07:23  09.11.16
  Гласуваш за генерала получаваш Доган подарък!!!!!!!!
 • 2 08:46  09.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 08:47  09.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай