672 0

Българските кандидат-студенти предпочитат Великобритания

Българските кандидат-студенти предпочитат Великобритания
Калина Петрова

Независимо от политическата обстановка, Обединеното кралство продължава да е най-предпочитаната държава от българските кандидат-студенти за придобиване на висше образование в чужбина. Изследванията сочат, че през академичната 2016/2017 г. българите, които ще кандидатства в британски университети, са с 9 % повече в сравнение с предходната година.  Повишен интерес към британското висше образование има не само в България, но и в Европейския съюз като цяло. Според последни данни, студентите от ЕС, които са приети в британски университети тази година, са над 31 000, което е с 8 % повече спрямо предходната година.

Данни на Cambridge English показват, че 100 % от британските университети приемат Cambridge English: Advanced (CAE) като доказателство за високото ниво на владеене на английски език. Данните се базират на проучване, направено сред университетите в Обединеното кралство. Признаването на този сертификат за задълбоченото владеене на английски език показва, че катедрите по прием се отнасят сериозно към предизвикателството да търсят учащи с необходимите комуникационни умения.

Всяка година над 5 милиона души в 130 страни полагат изпитите на Университета Кеймбридж. Cambridge English Language Assessment си сътрудничат с 30 000 изпитващи, 2 700 изпитни центрове в 130 страни и 52 000 регистрирани подготвителни центрове.

Защо изпитите на Университета Кеймбридж за оценяване на английски език са толкова успешни и предпочитани, разказва Мариан Досън, Assessment Group Manager в централата на Cambridge English Language Assessment. Тя има 15-годишен опит в обучаването на ученици, на които им предстои да държат изпитите на Университета Кеймбридж, още преди да се присъедини към Cambridge English Language Assessment.

„На първо място, това е фактът, че нашите изпити не се фокусират само върху едно умение. Те са разработени така, че да развиват уменията на учащите във всички области. За нас е важно учащите да изграждат умения във всички области – четене, писане, говорене и слушане.  На второ място, за нас е изключително важно учащите да се чувстват уверени, че изучават езика, от който най-много се нуждаят и то на правилното ниво. Дори учащите да не знаят някоя конкретна дума, това не е краят на света. Важно е да разберат значението й в рамките на контекста.“ 

Сертификатите на Кеймбридж са доказателство за това, че човек не просто знае езика, но и може да го използва пълноценно в следването, работата и ежедневието си. Изпитите на Университета Кеймбридж имат над 100-годишна история в оценяването на английския език. От 1913 година до момента са проведени над 55 милиона изпита.

„Разбира се, изпитните въпроси се променят през годините, защото живеем в международна среда и нашите въпроси не трябва да се фокусират върху отделните култури и общите познания на учащите. Ние избягваме теми, свързани с религия, политика, както и теми, които бързо губят актуалността си“, коментира Мариан Досън.

Изпитите на Университета Кеймбридж са както за учащи, така и за учители – те са насочени към всички, които желаят да подобрят шансовете си за кариерно развитие, образование или да се подготвят за пътуване и живот в чужбина. В световен мащаб те се приемат от над 20 000 училища, университети, частни компании, министерства и държавни организации.

 

България

Напиши коментар:


Публикувай