1 988 8

10 ноември 1444 г. Битката край Варна

10 ноември 1444 г. Битката край Варна
Венцислав Михайлов

На 10 ноември 1444 г. край Варна загива един млад и енергичен владетел. Упадъкът на Византия и постоянните междуособни борби на българските владетели облекчили настъплението на разрастващата се Османска империя към Европа. Турците не се задоволявали със завладените земи на Балканския полуостров и насочили ударите си към Влашко и Унгария. Това разтревожило западните феодали и силната католическа църква. Тъй като Унгария не можела сама да устои на турския натиск, потърсила помощта на Полша. Победите през 1441 и 1442 г. показали, че със съвместни действия нашествието можело да бъде спряно. За да защити владенията си и предотврати по-нататъшното приближаване на исляма римския папа Евгени IV провъзгласил нов кръстоносен поход за защита на вярата. Честта била оказана на младия, 20 годишен, полско - унгарски крал Владислав III Ягело, чиито земи били непосредствено застрашени.

През есента на 1443 г. 40 хилядна съюзническа армия, съставена от поляци, унгарци, чехи, хървати и румънци нанесла голямо поражение на турските войски при Ниш, навлязла в България и стигнала до Златица. После се насочила към Одрин, но появилите се разногласия сред предводителите и настъпващата тежка зима принудили Владислав да сключи мир и да се върне. Но той не се отказал и на следващата година отново тръгнал на поход, този път заедно с трансилванския воевода Янош Хунияди. Като преминали Дунав, завземайки всички крепости и подпомагани от българското население, войските минали покрай Търново и се насочили към Варна. На 9 ноември 1444 г. кръстоносците били пред стените на Варна. Там те разположили лагера си в очакване на генуезките и венецианските кораби, които пратил папа Евгени IV, и които трябвало да ги отведат до Константинопол. Но султан Мурад II подкупил щедро корабособствениците и с тяхна помощ превел през Босфора своята многохилядна войска. Съвсем скоро голямата турска армия се оказала зад Владислав и останал сам и в засада той трябвало да приеме боя.

Сутринта на 10 ноември войските били построени и към 9 часа боят започнал. Той се водил на полето, западно от крепостта. Първи нападнали турците и се опитали да минат в тил откъм дясното крило на съюзниците. След променлив успех и за двете страни, предвожданите от Янош Хуняди унгарци успешно атакували левия фланг на турците. От дясно румънци и унгарци почти достигнали до средата на османлийте. Объркани, те почнали да отстъпват. Виждайки хода на сражението султан Мурад II бил готов да отстъпи. Но все още кавалерията на Караджа паша не била разбита и се прегрупирала да посрещне нова атака на християните. Около самия султан останали само придворните му и малобройна част еничари. Победата била вече близо и младия крал решил да извърши още един славен подвиг - да убие султана. Владислав - както записал турският летописец Сеадедин - с пуснат в пълен бяг кон и с дълга сабя показал чудеса от храброст, като съсичал всичко, което му паднело по пътя и насърчавал войниците си. Те съсекли много мюсюлмански войници и пълководци и успели да разделят османската войска на две части. Заобиколили султана, а Владислав се спуснал към него да го убие. И когато бил съвсем близо един от еничарите убил коня му, повалил Владислав на земята и с един замах отрязал главата му. Гибелта на краля им обезсърчила кръстоносците и те се обърнали да отстъпват. Не помогнали и усилията на опитния Хуняди да въдвори ред. Окуражени турците нападнали обърканите рицари и за кратко време ги разбили. Тежко въоръжени, много от тях намерили смъртта си в мочурищата по брега на езерото, други били преследвани до непроходимата Батовска гора. Едва малцина, водени от Янош Хуняди стигнали Дунав и се спасили.

Изходът от него решава за векове съдбата не само на България, но и на цяла Югоизточна Европа.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • дтъйфйм
  Отговор
  1 07:58  10.11.16
  да и в аспарухово всяка година ни правят възстановка за да покажат кои е шефа
 • Хасан
  Отговор
  2 08:21  10.11.16
  Браво на османлиите..спасиха българите от католиците..Ако кръстоносците бяха победили православното население щеше да бъде изклано.. Всички знаем как кръстоносците опустошава византийски Константинопол

  Коментиран от #6, #8

 • До Хасан
  Отговор
  3 08:52  10.11.16
  Какво дириш тук ?! Що не бягаш при" османлиите". Хвърляй БЪЛГАРСКИЯ паспорт и бягай.
 • Картър
  Отговор
  4 09:00  10.11.16
  Хасане, Януш Хунияди и влашкият воевода Влад Цепеш- Дракуля са българи и само безрасъдната смелост на Владислав води до загубата на тази битка, но така е било писано. При покръстването на българите биват изклани от "светия" ни цар 51 български болярски рода. Тези души се прераждат на Изток и сформират т.нар. Османлар, който поробва разбитата на три части от царица Сара българска държава. За 500 години робство са изкупени 50 от болярските родове. Остава още малко, съвсем мъничко за изкупване и работата ще се оправи. Тогава нечия друга съдба ще узрее за разплата, ЗА ДА СЕ НАУЧИ УРОКЪТ, ЧЕ ВЯРА С МЕЧ ИЛИ ЯТАГАН НЕ СЕ НАЛАГА! Поклон до земи пред хората дошли да ни освободят и оставили костите си тук!

 • Киро
  Отговор
  5 09:46  10.11.16
  хасанчо, провокаторче, османците са едно от най-големите злини, случила се на Европа!
 • 656
  Отговор
  6 12:13  10.11.16

  До коментар #2 от "Хасан":

  Бе ти нормален ли си бе, перко.....да не ходиш при прасетата?
 • misli posle govori
  Отговор
  7 13:35  10.11.16
  25 хиляди кръстоносци срещу 100 000 турски войници, това е съотношението на силите при Варна. Турците са възприемали тактиката на опустошената земя, където отстъпваш изгаряш всичко.Затова похода се състои от две части. Зимата ги заварва кръстоносците в Сръбско близо до българските предели.Така се забавя настъплението до Варна а оттам с кораби и по крайбрежието до Константинопол.Това е плана. Аз, съм чел че Владислав не се съобразява с унгарския пълководец Хуниади, за атака по фланговете, а се озовава във фронтална атуваща позиция.Предвид малкият им брой и слабата маневрени способности на кръстоносците са обградени и разбити от турците
 • 8 18:13  10.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай