2 584 12

Трайков пита Цачева

Трайков пита Цачева
Калина Петрова

Кандидат - президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков зададе няколко въпроса на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Той изпрати открито писмо до медиите. Ето и пълният текст:

"Като човек, спечелил Вашето доверие със заявката за отговорност и честност в политиката, смятам за коректно към Вас да не остана безучастен в момент, в който се решава избора на държавен глава на България. Виждаме какво става по света и то не е чудесно. Повече от ясно е, че Радев не може при никакви обстоятелства да получи подкрепа от мен. Очевидни са и очакванията от различни посоки да застана до г-жа Цецка Цачева, докато други ме заклеват да не го правя. Както вие, така и аз искам вместо по-малкото зло да получим нещо добро.

Ето защо, смятам за важно да попитам кандидата за президент Цецка Цачева дали е готова да поеме ясни и конкретни ангажименти в ключови за десните избиратели области, така че всеки да реши как ще гласува или няма да гласува в неделя.

Г-жо Цачева, бихте ли подкрепили следните позиции:

1. Провеждане на Конституционна промяна, която да гарантира истинска съдебна реформа. Това включва реформа в Прокуратурата, ограничаване на мандата на главния прокурор, в това число възможност за неговото отстраняване от Народното събрание. Създаване на фигурата на независим заместник-главен прокурор с профил антикорупция. Бихте ли се възползвали от правото си на законодателна инициатива, дори и ако няма предварително осигурено конституционно мнозинство в НС, за да се чуе ясно мнението Ви и да се види кой къде стои?

2. Създаване на действащ съвет по съдебна реформа и върховенство на правото към Президента на републиката, в който поне половината членове да бъдат номинации на гражданското общество;

3. Ангажимент за налагане на вето към всяко решение на Народното събрание, което ерозира върховенството на правото, човешките права, устоите на демокрацията, евро-атлантическия курс на България или на закони, които са резултат от непрозрачна законодателна процедура (подобни на поправката „Mary Jane“) или нерегламентирано лобиране (напр. за цигарените гилзи, за някои видове ВЕИ и много други);

4.Въвеждане на прозрачна процедура за президентските назначения, особено в съдебната власт. Изработване на предварителни принципи и критерии за назначенията на Тримата големи в съдебната власт;

5. Разследване на обвиненията в политическа корупция срещу партийни лидери по случаи като КТБ, Белене, Южен поток, Булгартабак, Яневагейт;

6. Оправдано ли е неспазването на индивидуалните човешки права - например връщането в Турция на противниците на Ердоган без съдебна процедура?

7.  Международното право и договори трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат санкционирани. В тази връзка смятате ли все още, че санкциите на ЕС спрямо Русия трябва да бъдат свалени и при какви условия?

8. Бързо членство на България в Единния Банков Надзор и Еврозоната;

9. Има картели (напр. в горивата, рециклирането и др.), а КЗК не се справя с разбиването им.

По всяка от тези теми мнението на Президента няма как да бъде неглижирано, а ако то се чуе България би заприличала повече на страната, в която искам да живеят децата ми.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бате Любо
  Отговор
  1 18:34  09.11.16
  Трайков....Не Цачева....Аз ще ти отговоря вместо нея - Нищо няма да направи Цачева....Тя вече два мандата е в Народното събрание и под нейното мъдро ръководство то бълва само някакви ялови закони които защитават само интересите на върхушката - А народа...Вълци го яли..
 • бончо
  Отговор
  2 18:46  09.11.16
  Ц.Ц. си гледа хотела в Павел баня и другото не!
 • кроко
  Отговор
  3 19:01  09.11.16
  Тройчо, всеки един кандидат-президент даде заявка за отговорност и чесност в политиката. Ти точно на Цачева как реши баш сега да и повярваш при положение че не от вчера е в политиката? И като ги задаваш тия безсмислени въпроси, очакваш ли Цачева да каже не? А ако каже да и нищо не направи, ти какво можеш да направиш, освен да се почешеш зад ушите?
 • Карамбол
  Отговор
  4 19:39  09.11.16
  А бе Трайчо, какво ще ти отговори бе човек?

 • ТИКВОЧА
  Отговор
  5 20:08  09.11.16
  ОТ ТАКИВА КАТО ТРАЙЧО ТРАЙКОВ МИ ПИСНА Е.АТИ ДЪРЖАВАТА ЩОМ ТАКИВА МУНЬОВЦИ ИСКАТ ДА СА МИ ПРЕЗИДЕНТИ.А ЗА Ц. ЦАЧЕВА НЯМАМ ДУМИ ТАКОВА ДЕБИЛСТВО НЕ СЪМ ВИЖДАЛ СЯКАШ ДЪРЖАВАТА Е НА ГЕРБ.

  Коментиран от #7

 • Майстора
  Отговор
  6 21:12  09.11.16
  Към крокодила и тиквоча .... Ако не ви е интересна политиката и не я разбирате , пийте си бирата и глейте си мача. Трябва ли човек да се заяжда с всеки и във всичко? Нещо сбъркано имате в гена ви. Ако чаткате нещо , споделете вашето виждания и визия . Между другото Трайчо е много умно момче ,иговори смислено, съдъжателно и е прав. Свалям му шапка .Някои много бързо забравиха че трябва да се прави реформи почти във всяка свера в държавата. Това протакване вече вбеси хората . Вижте румънците ,отдалечават се мн. бързо от нас . Трябва почнат от ЛУСТРАЦИЯТА . ТОВАЕ .
 • епа ти
  Отговор
  7 21:26  09.11.16

  До коментар #5 от "ТИКВОЧА":

  Трайчо е умник, не е олигофрен. Не зная накъде клони, но определено е стотици пъти по-полезен за нас, ако бе станал Президент, от Цура. За генерал ан е зная, не го познавам, не зная какво мисли да прави. Против БСП-ГЕРБ-ДПС-СДС$НДСВ$ДОСТ-ЕВророма-...и куп други съм, защото се доказаха като наши врагове лапачи паразити и пречки досега хиляди ама хиляди пъти. Дори милиони. Трайчо е подходящ за Президент, нищо че не изглежда с бицепси като Тиквоча, но е умен. Определено би бил добър балансьор между Уошивгтън, Кремъл, Брюксел Анкара и куп други. Докато Цачева и Винету ни злепоставяха много пътив угодническата си позиция на подизпълнители на чужди кефове и наши гробокопачи. Трайчо е хиляда класи над Цачева и Винету.
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  8 22:25  09.11.16
  ЕПА ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕ НАЛИ БЕШЕ МИНИСТЪР В ПРЕ ДИШНИЯ КАБИНЕТ НА Б.Б И ГО ИЗГОНИ КАТО МРЪСЕН ПАРЦАЛ ЗАЩАТО И ТРАЙЧО Е ЧОВЕК НА ПРОКОПИЕВ ИНАЧЕ Е ТЪП КАТО ЦЪРВУЛ.

  Коментиран от #9

 • епа ти
  Отговор
  9 01:19  10.11.16

  До коментар #8 от "ТИКВОЧА":

  Абе аз да не съм близнак на Трайчо, че да се закълна какъв е? Според мен е повече за предпочитане пред тия. От цялата герберска мафия само Томислав Дончев ми прилича на човек. Нищо обидно - останалото ми се вижда същата номенклатурна лапаческа мафия, както и бесепари и депесари и ендесевета и седесета и какви ли не паразити врагове тук. И аз се чудя как може да виждате вече във Винет, нещо почтенно след като три пъти гласувах за тоя лъжец и ни лъга два мандата и куп други? Абе няма чест бе! няма почтенн морал сред тия бе. Това са вълци лапнали кокал и не пускат бе. Не казвам, че трябва да се махне точно ГЕРБ за да седне бесепе депесе ендесеве и останалата кочина пак да крадат и вредят! Трябват почтенни справедливи управници но тия досега не бяха бе. Според мен Трайчо е изгонен, понеже не се е вписал в схемите нещо на "усвояване" на евро-местни средства, а не защото е некадърен. Дори и да е човек на Прокопиев, което не твърдя поне като иконовист е повече от номенклатурата Цура бе. Оная толкова години лапа пари и прикрива престъпления заедно с останалите мафиоти на постовете че само като почислмя за лукавата и мутра и се сещам за гаубица и огън по такива бе. Това не са хора като нея и тиквата това са параити лапачи мародери бандити врагове бе! Какъв вот вече за такива? Писна ни от такива от 70 години чобани седнали с дипломи Калинки да лапат и вредят бе! Тиквата плямпа да сме ядели свинска мас, това в 21 век бе! Трябвало чобани за тиквата, не искал електро
 • 10 15:41  10.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ТАНАС
  Отговор
  11 15:46  10.11.16
  абе трайчо, с един файтон хора на изборите и смееш да питаш, скривай се от хоризонта и толкова...
 • Мартин
  Отговор
  12 23:34  10.11.16
  А кой точно е Трайков, за да задава каквито и да било въпроси към който да било? Трайков е просто пионка на олигарха Иво Прокопиев! Едно време е стартирал кариерата си при Прокопиев като стажант в неговото вестниче! За какво говорим?

Напиши коментар:


Публикувай