Last news in Fakti

9 Ноември, 2016 18:15 2 965 12

Трайков пита Цачева

  • трайков-
  • пита-
  • цачева
Трайков пита Цачева - 1

Кандидат - президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков зададе няколко въпроса на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Той изпрати открито писмо до медиите. Ето и пълният текст:

"Като човек, спечелил Вашето доверие със заявката за отговорност и честност в политиката, смятам за коректно към Вас да не остана безучастен в момент, в който се решава избора на държавен глава на България. Виждаме какво става по света и то не е чудесно. Повече от ясно е, че Радев не може при никакви обстоятелства да получи подкрепа от мен. Очевидни са и очакванията от различни посоки да застана до г-жа Цецка Цачева, докато други ме заклеват да не го правя. Както вие, така и аз искам вместо по-малкото зло да получим нещо добро.

Ето защо, смятам за важно да попитам кандидата за президент Цецка Цачева дали е готова да поеме ясни и конкретни ангажименти в ключови за десните избиратели области, така че всеки да реши как ще гласува или няма да гласува в неделя.

Г-жо Цачева, бихте ли подкрепили следните позиции:

1. Провеждане на Конституционна промяна, която да гарантира истинска съдебна реформа. Това включва реформа в Прокуратурата, ограничаване на мандата на главния прокурор, в това число възможност за неговото отстраняване от Народното събрание. Създаване на фигурата на независим заместник-главен прокурор с профил антикорупция. Бихте ли се възползвали от правото си на законодателна инициатива, дори и ако няма предварително осигурено конституционно мнозинство в НС, за да се чуе ясно мнението Ви и да се види кой къде стои?

2. Създаване на действащ съвет по съдебна реформа и върховенство на правото към Президента на републиката, в който поне половината членове да бъдат номинации на гражданското общество;

3. Ангажимент за налагане на вето към всяко решение на Народното събрание, което ерозира върховенството на правото, човешките права, устоите на демокрацията, евро-атлантическия курс на България или на закони, които са резултат от непрозрачна законодателна процедура (подобни на поправката „Mary Jane“) или нерегламентирано лобиране (напр. за цигарените гилзи, за някои видове ВЕИ и много други);

4.Въвеждане на прозрачна процедура за президентските назначения, особено в съдебната власт. Изработване на предварителни принципи и критерии за назначенията на Тримата големи в съдебната власт;

5. Разследване на обвиненията в политическа корупция срещу партийни лидери по случаи като КТБ, Белене, Южен поток, Булгартабак, Яневагейт;

6. Оправдано ли е неспазването на индивидуалните човешки права - например връщането в Турция на противниците на Ердоган без съдебна процедура?

7.  Международното право и договори трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат санкционирани. В тази връзка смятате ли все още, че санкциите на ЕС спрямо Русия трябва да бъдат свалени и при какви условия?

8. Бързо членство на България в Единния Банков Надзор и Еврозоната;

9. Има картели (напр. в горивата, рециклирането и др.), а КЗК не се справя с разбиването им.

По всяка от тези теми мнението на Президента няма как да бъде неглижирано, а ако то се чуе България би заприличала повече на страната, в която искам да живеят децата ми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Любо

    0 0 Отговор
    Трайков....Не Цачева....Аз ще ти отговоря вместо нея - Нищо няма да направи Цачева....Тя вече два мандата е в Народното събрание и под нейното мъдро ръководство то бълва само някакви ялови закони които защитават само интересите на върхушката - А народа...Вълци го яли..
  • 2 бончо

    0 0 Отговор
    Ц.Ц. си гледа хотела в Павел баня и другото не!
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Тройчо, всеки един кандидат-президент даде заявка за отговорност и чесност в политиката. Ти точно на Цачева как реши баш сега да и повярваш при положение че не от вчера е в политиката? И като ги задаваш тия безсмислени въпроси, очакваш ли Цачева да каже не? А ако каже да и нищо не направи, ти какво можеш да направиш, освен да се почешеш зад ушите?
  • 4 Карамбол

    0 0 Отговор
    А бе Трайчо, какво ще ти отговори бе човек?
  • 5 ТИКВОЧА

    0 0 Отговор
    ОТ ТАКИВА КАТО ТРАЙЧО ТРАЙКОВ МИ ПИСНА Е.АТИ ДЪРЖАВАТА ЩОМ ТАКИВА МУНЬОВЦИ ИСКАТ ДА СА МИ ПРЕЗИДЕНТИ.А ЗА Ц. ЦАЧЕВА НЯМАМ ДУМИ ТАКОВА ДЕБИЛСТВО НЕ СЪМ ВИЖДАЛ СЯКАШ ДЪРЖАВАТА Е НА ГЕРБ.

    Коментиран от #7

  • 6 Майстора

    0 0 Отговор
    Към крокодила и тиквоча .... Ако не ви е интересна политиката и не я разбирате , пийте си бирата и глейте си мача. Трябва ли човек да се заяжда с всеки и във всичко? Нещо сбъркано имате в гена ви. Ако чаткате нещо , споделете вашето виждания и визия . Между другото Трайчо е много умно момче ,иговори смислено, съдъжателно и е прав. Свалям му шапка .Някои много бързо забравиха че трябва да се прави реформи почти във всяка свера в държавата. Това протакване вече вбеси хората . Вижте румънците ,отдалечават се мн. бързо от нас . Трябва почнат от ЛУСТРАЦИЯТА . ТОВАЕ .
  • 7 епа ти

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТИКВОЧА":

    Трайчо е умник, не е олигофрен. Не зная накъде клони, но определено е стотици пъти по-полезен за нас, ако бе станал Президент, от Цура. За генерал ан е зная, не го познавам, не зная какво мисли да прави. Против БСП-ГЕРБ-ДПС-СДС$НДСВ$ДОСТ-ЕВророма-...и куп други съм, защото се доказаха като наши врагове лапачи паразити и пречки досега хиляди ама хиляди пъти. Дори милиони. Трайчо е подходящ за Президент, нищо че не изглежда с бицепси като Тиквоча, но е умен. Определено би бил добър балансьор между Уошивгтън, Кремъл, Брюксел Анкара и куп други. Докато Цачева и Винету ни злепоставяха много пътив угодническата си позиция на подизпълнители на чужди кефове и наши гробокопачи. Трайчо е хиляда класи над Цачева и Винету.
  • 8 ТИКВОЧА

    0 0 Отговор
    ЕПА ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕ НАЛИ БЕШЕ МИНИСТЪР В ПРЕ ДИШНИЯ КАБИНЕТ НА Б.Б И ГО ИЗГОНИ КАТО МРЪСЕН ПАРЦАЛ ЗАЩАТО И ТРАЙЧО Е ЧОВЕК НА ПРОКОПИЕВ ИНАЧЕ Е ТЪП КАТО ЦЪРВУЛ.

    Коментиран от #9

  • 9 епа ти

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТИКВОЧА":

    Абе аз да не съм близнак на Трайчо, че да се закълна какъв е? Според мен е повече за предпочитане пред тия. От цялата герберска мафия само Томислав Дончев ми прилича на човек. Нищо обидно - останалото ми се вижда същата номенклатурна лапаческа мафия, както и бесепари и депесари и ендесевета и седесета и какви ли не паразити врагове тук. И аз се чудя как може да виждате вече във Винет, нещо почтенно след като три пъти гласувах за тоя лъжец и ни лъга два мандата и куп други? Абе няма чест бе! няма почтенн морал сред тия бе. Това са вълци лапнали кокал и не пускат бе. Не казвам, че трябва да се махне точно ГЕРБ за да седне бесепе депесе ендесеве и останалата кочина пак да крадат и вредят! Трябват почтенни справедливи управници но тия досега не бяха бе. Според мен Трайчо е изгонен, понеже не се е вписал в схемите нещо на "усвояване" на евро-местни средства, а не защото е некадърен. Дори и да е човек на Прокопиев, което не твърдя поне като иконовист е повече от номенклатурата Цура бе. Оная толкова години лапа пари и прикрива престъпления заедно с останалите мафиоти на постовете че само като почислмя за лукавата и мутра и се сещам за гаубица и огън по такива бе. Това не са хора като нея и тиквата това са параити лапачи мародери бандити врагове бе! Какъв вот вече за такива? Писна ни от такива от 70 години чобани седнали с дипломи Калинки да лапат и вредят бе! Тиквата плямпа да сме ядели свинска мас, това в 21 век бе! Трябвало чобани за тиквата, не искал електро
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТАНАС

    0 0 Отговор
    абе трайчо, с един файтон хора на изборите и смееш да питаш,
    скривай се от хоризонта и толкова...
  • 12 Мартин

    0 0 Отговор
    А кой точно е Трайков, за да задава каквито и да било въпроси към който да било? Трайков е просто пионка на олигарха Иво Прокопиев! Едно време е стартирал кариерата си при Прокопиев като стажант в неговото вестниче! За какво говорим?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове