720 1

Не можеш да внедряваш технологии и иновации, ако си изолиран и затворен

Калина Петрова

Дунавската стратегия на ЕС създаде нова култура и начин на мислене и насърчи диалога между националните държави, местните власти и висшите училища в региона. В общество на знанието не можеш да развиваш наука и да внедряваш технологии и иновации, ако си изолиран и затворен. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на Конференцията на дунавските ректори „Визия, знание, просперитет. Приноса на университетите към  Европейската стратегия за Дунавския регион“, която се провежда в Дунавския университет в австрийския град Кремс. Във форума участват представители на 71 университета от 15 държави, в които се обучават три милиона студенти от цял свят. Част от тази група е и Русенският университет „Ангел Кънчев”.

В изказването си на конференцията държавният глава призова страните от Дунавския регион да продължат традицията на приемственост за реализацията на общи проекти, които да повишат свързаността и да ускорят икономическия растеж. „Живеем на стратегическо място на кръстопътя между Европа и Азия, а общият брутен вътрешен продукт за 2015 г. на 14-те държави от Дунавската стратегия е близо 4 600 млрд.  евро”, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза и позитивния ефект на транснационалната програма „Дунав”, в рамките на която се осигуряват 263 млн. евро в подкрепа на изграждането на иновативен и социално ангажиран Дунавски регион. „Най-добрият начин да ускорим иновациите е чрез интеграцията, която прави технологичния и икономически напредък възможен”, категоричен беше българският президент и апелира за подкрепа на усилията за задълбочаване на процеса на европейска интеграция, като двигател на демократичните реформи, правовата държава, човешките права и свободи. „В рамките на Дунавската стратегия България ясно застана зад европейското развитие на Западните Балкани чрез сътрудничество в областта на сигурността, правосъдието и икономиката”, подчерта още Росен Плевнелиев.

Пред участниците в конференцията държавният глава заяви, че днес, когато множество кризи са засегнали глобалната среда на сигурност и международния дневен ред, не трябва да се допуска Европейският съюз да остане формално обединение от държави и да загуби смисъла на своето съществуване. „Задачата на Европа след края на Втората световна война беше да обедини хората, които да живеят в мир и да споделят общи ценности и благоденствие. Народите трябва да постигнат такава степен на интеграция, така че войната в бъдеще да бъде невъзможна“, посочи президентът.

Росен Плевнелиев отново предупреди, че Европа е в опасност, тъй като  поколението, което разруши Берлинската стена, днес издига нови стени.

„Не трябва да се борим с последствията, а с причините за кризите. Най-голямото ни  предизвикателство е да засилим дългосрочната перспектива, целта и визията на проекта за обединена и мирна Европа“, заяви още държавният глава. Пред участниците във форума в Кремс президентът Росен Плевнелиев заяви, че след пет години активно изпълнение на целите на Дунавската стратегия е време държавите от региона да се фокусират върху следващите общи цели, да се поучат от грешките на миналото и да се придвижат ефективно напред.

На 10 ноември в Будапеща, Унгария, държавният глава Росен Плевнелиев ще участва в Срещата на високо равнище „Съживяване на растежа, конкурентоспособността и инвестициите“. Събитието се провежда в рамките на Конференцията на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) „Съживяване на растежа и инвестициите: Европейският съюз от Балтика до Средиземноморието“.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ХаХо
    Отговор
    1 20:40  09.11.16
    И требе да съм много КУІКУ ако направя вече каквото и да е и да продам патент тука. Държавата и патентните адвокатчета те обират до шушка а ако си взел банков заем считай вече че каквото и да си направил вече не е твое ама може и кютек да видиш... (личен опит)

Напиши коментар:


Публикувай