692 0

Съдът върна на работа подсъдим служител от ИАРА

Калина Петрова

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Мария Митева и членове Татяна Грозданова и Алексей Трифонов отмени определение на Софийски градски съд, с което е отстранен от длъжност Златин Георгиев, служител на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Според САС не са налице изискуемите от закона предпоставки за отстраняване от длъжност на Георгиев. Повдигнатото спрямо него обвинение се отнася за период, в който той не е бил служител на Агенцията. При липса на служители, които да са в иерархическа зависимост от обвиняемия и които да имат отношение към вмененото му престъпление, твърдението че Георгиев ще им влияе е хипотетичен и не отговаря на законовото изискване за наличие на достатъчно основания за подобно предположение, сочат магистратите.

Определението на Софийски апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Заедно с бившия директор на Агенцията Янчо Янев, той е обвиняем за злоупотреба с евросредства. Софийският градски съд отстрани Георгиев миналата седмица с аругмента, че на работа може да повлияе на още неразпитани свидетели. Златин Георгиев, уволненият Янчо Янев и Петър Генов от сдружение "Морски звуци" прекараха 24 часа в ареста по обвинение, че с фалшиви документи – в периода март – октомври 2015 година, са получили 60 000 лева – европейско финансиране, по проект за улов на калкан. Документите са били представени от тъщата на Георгиев – Бонка Тодорова. Първоначално от прокуратурата обявиха, че тя е била подведена, а в последствие я обвиниха за съучастие в схемата за неправомерно получава на евросредства.

 

София / България


Напиши коментар:


Публикувай