1 291 1

Заплатите на чиновниците растат

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

BG патентите - от щам на гъба до сканиране от сателит

Система от сателит или от самолет мери най-фините замърсявания на атмосферата и до 30 м дълбочина в морето. Тя сканира атмосферата на плюс-минус 45 градуса и изследва частиците в нея. Изобретението е на екип от Института за космически изследвания, воден от проф. д.т.н. Петър Гецов. Щам на суперпаразитна гъба пък измества химията и предпазва растения от други гъби, за да е чиста храната. Екип от учени успява да направи резонанса полезен и да го употреби, за да усили с 50% инструменти, с които се пробиват дупки.

Труд

Заплатите на чиновниците растат

Заплатите на чиновниците се увеличават, а в образованието и здравеопазването намаляват. Това показват данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината спрямо второто.

В сектор “Държавно управление” увеличението е с 25 лв. и средното възнаграждение за периода от юли до септември достигна 1091 лв., докато в “Образование” се понижават с 23 лв. и падна до 870 лв. В здравеопазването също вземат по-малко пари. Там намалението е с 15 лв. и средната заплата към края на трето тримесечие е 996 лв., отчита националната статистика.

Стандарт

Заплашват община Разград със запор на сметки

Община Разград е била заплашена от запор на сметки, заради неплатена глоба.Искането на бирниците е получено в кемството на 13.10. 2016 година, след като в продължение на 3 години местната администрация е балива плащането на наложена от ЕК санкция за 120 хил. лв. Това съобщи кметът Валентин Василев, който пое поста на градоначалник миналата есен.

Василев обясни, че общинската управа веднага е обжалвала искането за запор и спорът предстои да се реши в съда. Така кметството е осуетило запорирането на сметките, които била блокирали дейността на бюджетните звена.

Важно е да се знае, че предшествениците ни в кметството са знаели за наложената глоба, която датира от 2013 година, но нито са възразили срещу одиторите от Брюксел, нито са върнали парите.

Монитор

Бърза писта за медицински сестри и брокери за работа в ЕС

Българските медицински сестри, физиотерапевти, фармацевти, брокери и планински водачи вече ще могат да си намерят по-лесно работа в ЕС. Това ще бъде възможно чрез чрез автоматичното доказване на квалификацията си с европейска професионална карта, която вече ще се издава и в България. Това става ясно от Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на Наредба за условията и реда за издаване на Европейска професионална карта в България, който е качен за обществено обсъждане.

Сега

Ненчев се отметна и купи двигатели за МиГ-29 от Русия

Двегодишната сага с ремонтите на изтребителите МиГ-29 завърши с победа на Русия и безславна загуба на военния министър Николай Ненчев, който се заричаше, че няма да купи нищо руско за армията.

В четвъртък Министерството на отбраната се похвали с подписан договор за доставка на 10 двигателя за руските изтребители. Четири от тях са нови, а шест са ремонтирани. Първите два ремонтирани двигателя ще бъдат доставени до 30 април 2017 г., а следващите ще пристигат по двойки всеки следващ месец. Новината беше анонсирана от премиера Бойко Борисов ден по-рано. По Би Ти Ви в сряда той обяви, че договорът е за 42 млн. лв. и е сключен с руска компания.

Капитал дейли

"Булгаргаз" предлага газът да поскъпне с 10.23% от януари

Цената на природния газ да поскъпне с 10.23% от началото на следващата година. Това е ценовото предложение на "Булгаргаз", внесено в четвъртък в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която решава колко ще струва. Според прогнозата на "Булгаргаз" цената ще се повиши с 29.31 лв. и ще бъде 315.91 лв. за 1000 куб. метра.

Ако предложението бъде одобрено, това ще е първото сериозно поскъпване на природния газ от началото на 2014 г. насам. То ще се случи в средата на отоплителния сезон, което означава, че КЕВР ще трябва да коригира и цените на топлофикациите. Тепърва обаче компанията има месец, за да внесе окончателното си предложение, а регулаторът рядко удоволетворява ценовите прогнози на компаниите.

Дума

93% от циганите ни са без средно

Според последното преброяване на населението от 2011 г., у нас 93 на сто от ромите нямат завършено средно образование на фона на 30 на сто от етническите българи. Това се напомня в годишния обзорен доклад на Еврокомисията за образованието през 2015 г. Почти една четвърт от циганчетата на възраст между 7 и 15 години са изобщо извън образователната система, а цели 61 на сто на възраст 16-24 г. нито учат, нито работят.   

България


Още по темата

 • Фирмите вдигнаха заплатите с 8%

  Фирмите вдигнаха заплатите с 8%

  Средната работна заплата общо за икономиката на страната регистрира номинален растеж от 7,7% на годишна база през третото тримесечие, пише в. ...
  6.12.2016
  1 093
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дядо поп
  Отговор
  1 08:58  11.11.16
  Поздравления за Боко,тези пари,който допълнително ги взимат чиновниците са от гърба на тези 1 милион работещи хора изкарващи за 300 000 чиновника 2млн.пенсионери и още 3,5 милиона деца,учители,лекари и др. После се чуди защо не го харесват хората,нито работещите взимат подобаващи пари,нито пенсиенери,учители,лекари нито пък чиновниците,който в по-голямата си част трябва да дават пари на държавата за да заемат съответните длъжности.

Напиши коментар:


Публикувай