11 Ноември, 2016 10:30 6 556 9

Сгрешени протоколи от референдума достъпни на сайта на ЦИК

  • референдум-
  • цик-
  • протоколи-
  • сгрешени-
  • бюлетини-
  • избори
Сгрешени протоколи от референдума достъпни на сайта на ЦИК - 1

Изборни протоколи, в които се виждат неуредиците по време на гласуването за референдум, показаха в сряда вечерта в „Шоуто на Слави”.

Шоуменът даде няколко примера със сгрешена документация от допитването. Първият от тях бе от Силистра и показва как се премахват всички гласове на избиратели.

Избирателният протокол е с номер 203 100 146, район 20 в Силистра. Броят на гласоподавателите в него е 892, а броят на гласувалите – 440. Недействителните бюлетини и празните пликове са 4 на брой, недействителни бюлетини, не по образец – 436. Изводът е, че от всички 440 гласували всички са невалидни, обясняват от шоуто.

Вторият пример показва как изчезват подписи на вече гласували хора. Примерът е отново от Силистра. Избирателният протокол е с номер 203 100 147, район 20 в Силистра. Броят на гласоподавателите е 752, брой на гласувалите по подписи – 5.

На втора страница на протокола се виждат: валидни бюлетини 426, бюлетини без пликове – 0. Изводът е, че при само петима гласували „някакви мистериозни 426 невидими фантома са пуснали 426 бюлетини в пликове”, казват от „Шоуто на Слави”.

В предаването омбудсманът Мая Манолова изрази мнение, че дори да не достигат няколкостотин гласа, за да бъдат решенията от референдума задължителни, парламентът трябва да се съобрази с вота на хората. Манолова се ангажира, ако депутатите се забавят с приемането на необходимите законодателни промени, в най-кратки срокове да им предложи готови законопроекти.

Вестник „Труд” също провери как изглеждат протоколите в силистренския район, но в съседната секция № 203 100 148.

Сгрешени протоколи от референдума достъпни на сайта на ЦИК

Във всяка една от графите, където се попълва резултатът от гласуването по отделните въпроси, числа са задрасквани и са записвани съвсем различни с очевидната цел накрая да излезе сметката според изискванията на ЦИК.

В началото на протокола без никакви корекции е записано, че са гласували 248 според подписите, от които 9 недействителни бюлетини, тоест 239 действителни. Съответно 239 трябва да са общо гласувалите (независимо дали има или не отбелязан отговор) по всеки от въпросите.

На първия въпрос според първоначалния запис са гласували общо 249 – с един повече от общо подписалите се на вота! Впоследствие от комисията са преправили числото 15 на 5 и така „нещата са си дошли на мястото”. На втория въпрос според първото броене са гласували 248, но след това са ги изкарали с 9 по-малко, преправяйки числото 11 на 2, за да се получат „заветните” 239.

На третия въпрос първоначално са ги изкарали 244, после, поправяйки 35 на 30, са ги „докарали” до 239. И още – в първия въпрос са преправяни отговорите „да”, във втория – „нееднозначните”, а в третия – отговорите „не”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    Пак ни клатят,чрез по-малките населени места.Там хората са доверчиви и не толкова бдителни.Затова е лесно да прецакат референдува.
  • 2 Русе

    0 0 Отговор
    Тоя ще се побърка! Не всичко на този свят е такова, каквото ти се иска!!! Хората не те харесват, Слави, теб и твоите популистки "идеи", примири се! Защо реши, че всяка твоя изява се харесва на всеки? Пей си песните, изнасяй си концертите, за друго не ставаш! И хайде стига си се вземал толкова на сериозно, освен за селски вечеринки, за друго не ставаш! Който те навива в обратното - не му вярвай!!!

    Коментиран от #3, #5, #6, #9

  • 3 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русе":

    Точно така са говорили много хора и за идола ни ВАСИЛ ЛЕВСКИ- Васил Иванов Кунчев. Трябва все пак някой да е първи в дадено начинание.
  • 4 КИРОВ

    0 0 Отговор
    До коментар 2 русе Остави Слави гледаи какви ги вършат в ЦИК бе
  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русе":

    Ей, ама ти сигурно си от Париж, а?
    А идолът ти Винету, за какво става, да държи шлаунга, нали?
  • 6 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русе":

    Поредният от многото идиоти срещу Слави. Това не е референдум на Слави, а референдум за начина на управление на България. Понеже никой друг не го направи, Слави ги инициира и организира, за да може да гласуват хората. Понеже това самите хора трябва да го направят, един вид той свърши мръсната работа.
    Факт е, че ЦИК гласят и коригират както си искат, което е пълен абсурд и вече не е нужно да се купуват гласове като може директно да се попрвят крайните документи. Както е било по време на комунизма-важно е какви резултати иска партията, а не какво са гласували хората.
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Докато сме овце, така ще е! В момента политиците опипват почвата.. Ако си затраем, пак ще ни отсвирят.. Във всяка революция има лидери, водачи, които насочват енергията на хората в точната посока....
  • 8 шшш

    0 0 Отговор
    Мая ще помага ...
  • 9 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русе":

    Ако съдиш по успеха на референдума, за популярността на Слави, то доста си се объркал тук:
    " Хората не те харесват, Слави, теб и твоите популистки "идеи"

    При малко под 7 000 000 избиратели, от които може би 2 500 000 в чужбина (почти не успели да гласуват) и 3 500 000 гласували в референдума, казваш че не е успешен?! При вероятно 70-80% активност? Май не пръщиш от акъл?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове