716 0

Спецченгета обучават училищните психолози

Преглед на печата

Анатоли Стайков

Спецченгета ще обучават мобилните групи за психологическа подкрепа към Министерството на образованието за превенция на кибертормоза между и над ученици, информира в. "Труд". След това те ще обучат училищните психолози по различните региони, обяви министърът на образованието Меглена Кунева след среща с представители на сектор „Сигурност“ към ГДБОП.

От МОН отчетоха, че мерките се налагат, защото броят на сигналите за кибертормоз срещу ученици се е увеличил почти двойно за последните две години.

„Това е притеснително и е необходимо да гледаме с тревожност на тези данни, но също така означава и че повече деца намират смелост в себе си да подадат оплакване. Ако има нула оплаквания, това би означавало, че децата крият, затварят травми в себе си и нямат доверие в институциите“, заяви Кунева.

Предстои в следващите седмици да бъде направен анализ на основните рискове, благоприятстващи появата на случаи на насилие в училищата. След това ще бъдат разписани и инструкции за часовете на класния, в които да се говори за кибертормоза между учениците, както и възможните опасности, които крие интернет за подрастващите.

Според последните данни на Центъра за безопасен интернет всяко четвърто дете у нас е ставало жертва на онлайн тормоз. Най-често става дума за нападки от страна на ученици спрямо техни връстници.

Мобилните групи включват 65 психолози, които са в екипи от 3 до 5 души и по принцип работят с децата там, където има нужда, най-вече на местата, където училищата нямат наети психолози.


 

„Стандарт“: Нито една компания не признава за картел при горивата

Нито една от петролните компании не е признала участие в картел за горива, за да си спести глоба, пише в. "Стандарт". Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова във връзка с възможността, която КЗК даде на компаниите, ако някоя сътрудничи, да няма глоба.

Тя обясни, че в много европейски държави картел се разкрива от 5 до 7 години. По думите й още текат предварителни процедури, като в момента компаниите са поискали разкриване на защитена тайна. След това трябва да има произнасяне от КЗК дали ще я разкрие.

"В това определение, с което ние казахме, че има нарушение, има защитена тайна. Това са тайните, които са свързани с форензик лабораторията, които сме извадили като кореспонденция между фирмите. Тази информация още не им е известна. По закон те имат право да се запознаят с тази информация, но трябва да направят искане за това.

Повечето от фирмите вече са го направили. Изчакваме ги да изтече 30-дневният срок, в който ние трябва да се произнесем дали ще разкрием тази информация или не. По принцип винаги е разкривана такава информация, защото това им дава право на защита и биха могли да ни обвинят, че ние по този начин им ограничаваме правото на защита. Откритото заседание е след като минат възраженията. Няма да стане скоро, със сигурност", заяви Ненкова.

 

"Марица": НАП Пловдив погна длъжниците

В дирекция „Събиране“ при ТД на НАП Пловдив тече кампания за информиране на лица и фирми с просрочени задължения чрез изпращане на „Разпореждания за присъединяване“, пише в "Марица". Това са документи, с които НАП уведомява лицата с неплатени в срок задължения, за които има образувани изпълнителни дела, че към тях вече са включени и новите им задължения. В следствие на което се пристъпва към тяхното събиране, чрез налагане на запори върху банкови сметки, имущество и доходи, вкл. работни заплати на физическите лица.

В случаите на липса на ликвидни средства, НАП препоръчва на задължените лица да се свържат с публичните изпълнители с предложение на краткосрочни погасителни планове, за покриване на задълженията за срок до 3 месеца от датата на получаване на известието, на упоменатите телефони за връзка в разпореждането или на място дирекция „Събиране“.

За Пловдив и региона до края на тази година ще бъдат разпратени 44 176 писмени известия за плащане на просрочени задължения, от които над 20 000 вече са изпратени.

 

„Монитор“: Мобилни лаборатории ловят бандити като Хорейшо

Мобилни екипи на прокуратурата и Националната следствена служба събират улики и разследват от местопрестъплението с техники и похвати като в култовите криминални сериали „От местопрестъплението“ и „Кости“, пише "Монитор'.

Съдебен лекар е 24 часа на разположение на екипа. Разследват и прегрешили полицаи; Протоколите от местопрестъплението се разпечатват на лаптоп в буса.

От една година НСлС разполага с оборудване по българо-швейцарски проект, което позволява това да се случва. Следствието винаги е имало дежурен център – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата оперативен дежурен поема дейността и създава организацията, когато се налага да се отиде на произшествие.

 

„Сега“: МОН сменя портретите на възрожденците в училищата

Ни в клин, ни в ръкав просветният министър Меглена Кунева реши да подарява портрети на наши възрожденци на българските училища у нас и в чужбина, информира в. "Сега'.

2800 комплекта с първите три фотокопия на портрети - на Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов - скоро заминават за регионалните управления по образованието, откъдето ще ги разпределят към школата, обявиха вчера от МОН.

В бъдеще оттам смятат да изпращат още портрети на исторически личности - на Аспарух, Симеон, Паисий и др. И в момента масово училищата имат портрети на същите възрожденци, владетели и просветители, така че реално МОН ще подмени едни репродукции с други.

Целта на подетата инициатива е "училищата да разполагат с копия на най-добрите художествени творби, представящи български исторически личности", пише още в прессъобщението на МОН. От него става ясно и че цената на един комплект е около 4 лева и се покрива от министерството, т.е. за цялата акция ще са нужни 11.2 хил. лв. Към портретите били добавени интересни факти от живота на възрожденците или емблематични техни цитати. 


 


 

България


Още по темата

 • 3800 камери бдят над училища и забавачки

  3800 камери бдят над училища и забавачки

  Над 9100 видеокамери следят за реда по площади, улици, както и в училища и около забавачките в страната. Това показа прочуване на в. „Монитор“ по ...
  12.10.2016
  693
  0

Напиши коментар:


Публикувай