550 2

Днешния ден е ден на избор

Нека българските граждани да излязат масово да гласуват по съвест, активно и мъдро, заяви Плевнелиев

Днешния ден е ден на избор
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Днешния ден е ден на избор. Аз гласувах. Нека българските граждани да излязат масово да гласуват по съвест, активно и мъдро. Нека тази вечер да се поздравим с легитимно избран държавен глава. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.

Най-важната цел на тези избори е да имаме легитимно избран от народа на честни и почтени избори нов държавен глава, а не да влизаме в сметки оттук нататък какво би могло да се случи, каза той.

Президентът обяви, че ще поздрави веднага своя приемник и ще го покани в кабинета си на „Дондуков“ 2, за да го запознае с текущите задачи и организацията на дейността на президентската институция. „Поставих приемствеността и надграждането като основен приоритет на президентската институция. Много бих се радвал това да продължи и занапред“, заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава отново призова гражданите да гласуват активно, независимо и по съвест.

„Имам и силите, и опита да съставя ново служебно правителство, но трябва да е много ясно – ако в следващите дни България навлезе в политическа криза, ще спазвам Конституцията в нейните разпоредби и дух. В основния закон ясно е разписано какво прави държавният глава в случай на криза“, напомни Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. „Единствено от политическите партии и от изпълнителната власт зависи да се намери устойчива формула на управление и в рамките на действащото Народно събрание. Рано е за служебно правителство“, коментира президентът.

„Готов съм в режим на консултации и на диалог с всички, включително с новоизбрания президент, да изминем пътя, описан в Конституцията. Съставянето на служебно правителство не е самоцел. Целта ми е да има стабилност в държавата, институциите да работят. Към днешна дата и парламентът, и правителството, работят“, заяви Росен Плевнелиев.

Желанието на гражданите, изразено на провелия се заедно с първия тур на изборите за президент и вицепрезидент национален референдум, трябва да бъде уважено и да доведе до конкретни резултати. „Именно затова отново ни трябва работещо Народно събрание“, апелира още държавният глава.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мечо Пух
  Отговор
  1 11:32  13.11.16
  Изборният ден е ден на избор!

  Коментиран от #2

 • Йори
  Отговор
  2 11:33  13.11.16

  До коментар #1 от "Мечо Пух":

  Верно ли, бе Пух?

Напиши коментар:


Публикувай