789 0

231 сигнала за изборни нарушения

Анжелина Димитрова

231 сигнала за изборни нарушения са подадени в Прокуратурата на Република България до момента, като се обхваща времето от  началото на предизборната кампания до момента. По 173 от сигналите е постановен отказ, тъй като няма данни за извършени престъпления. Три от сигналите са изпратени по компетентност на ЦИК.

По 13 от сигналите са образувани досъдебни производства, като 6  са за предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право, 5 - за документни престъпления, 2 касаят опит за гласуване два пъти на едно и също лице с различни документи. Справката е на обобщените данни към 11 ч днес, съобщиха от Прокуратурата.

 Главният прокурор Сотир Цацаров пък упражни правото си на вот в родния си град, като и този път не избра да гласува машинно. „Правя това не защото нямам доверие в машинното гласуване, а защото съм настроен една идея по-традиционно. Трябва да минат поне още едни избори, за да гласувам машинно”, обясни той.

По думите му сигналите са от цялата страна, равномерно разпределени по апелативни региони. „По 162 от сигналите е постановен незабавно отказ, тъй като няма данни за извършени престъпления. 3 от сигналите са изпратени по компетентност на ЦИК, тъй като не засягат компетентността на Прокуратурата. По останалите 13 са образувани досъдебни производства“, съобщи той.

6 от сигналите са за купуване на гласове, 5 – за документни престъпления и два касаят гласуване два пъти – едно и също лице е направило опит да гласува два пъти с различни документи, каза още Цацаров.

По думите му до момента няма задържани лица. Според главния прокурор, изборната обстановка е спокойна навсякъде, в сравнение с предишните избори, когато до това време са били получени 3 500 сигнала.

Пловдив / България


Напиши коментар:


Публикувай