13 Ноември, 2016 19:36 4 042 24

Румен Радев е новият президент

  • румен радев-
  • новият-
  • президент
Румен Радев е новият президент - 1
Снимка: БТА

Ген. Румен Радев, подкрепен от БСП, е новият президент на България.

Според Алфа Рисърч

Радев, кандидат за президент, подкрепен от БСП, получава 59.7 процента от гласовете на българите на днешния балотаж. 

За кандидата на ГЕРБ - Цецка Цачева са гласували 35.6% от българите.

Не подкрепям никого - около 5.

Активността на изборите е по-ниска от първия тур преди седмица - около 50 %.

Според Галъп

Румен Радев е новият президент с 59,1%. Цецка Цачева е втора с 36,4%, съобщи Нова телевизия. 4.5 на сто от гласоподавателите са избрали квадрадчето "не подкрепям никого". Медията се позовава на екзитпол на "Галъп". избирателната активност е 49 на сто.

Според Маркет Линкс

Според данните на Маркет Линкс за Румен Радев са гласували 58,15, за Цецка Цачева 35,27, опцията "Не подкрепям никого" е 6,58%. Избирателната активност е 48%.

С колко процента са избирани президентите досега?

През 1992 г. Жельо Желев, първият лидер на СДС, спечели балотажа на първите демократични избори с 53% от гласовете, т.е. с подкрепата на 2,7 млн. българи.

Петър Стоянов спечели мандата си на втори тур като кандидат на Обединените демократични сили през 1996 г. с гласовете на 60% от избирателите – т.е. с гласовете на 2,5 млн. българи.

Георги Първанов го победи пет годни по-късно с резултат от 54% на балотажа. Гласувалите за него бяха малко над 2 млн.

През 2006 г. отново 2 милиона гласуваха за Първанов. Но процентите за него бяха цели 76! Този рекорден резултат Първанов записа в състезание срещу Волен Сидеров.

Най-скромно досега е било гласуването за Росен Плевнелиев – под 1,7 млн. гласа. Това обаче му беше достатъчно, за да победи Ивайло Калфин с 53% и да получи президентския мандат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прям

    2 1 Отговор
    Жалко. Ами глупав народ, така и не се научиха, че не трябва да се слагат комуняги на власт :). Честита победа на БСП дано този път като ограбват държавата да работят повече за народа щото нали знаете следва оставка и кой идва на власт ? А сещате ли се вече ГОНИТЕ МЛАДИ И АМБИЦИОЗНИ ХОРА С ТОВА ЖАЛКОТО ВИ ОБРАЗУВАНИЕ И МРЪНКАНЕЕ ПРЕВРЪЩАМ СЕ В НЕЩО КАТО ВАС И МЕ Е СРАМ

    Коментиран от #4

  • 2 909 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    УРААААА БРАВО РУМЕН РАДЕВ Е ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ !!! СЕГА ЩЕ СЕ ПУКНАТ ВСИЧКИ ГЕРБАДЖИЙСКИ МЕКЕРЕТА ХА ХА ХА !!!

    Коментиран от #6

  • 3 осиротяхме

    1 0 Отговор
    И ко ши праим ся без мама!
  • 4 Цеко цървула

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "прям":

    Абе човече, какви комуняги бе? Та те бяха избити от Яшар Кохари - Тодор Живков и мафията им с годините бе. Нито един реален партизанин и много техни ятаци не остана жив. мафията на Живков обсеби БКП и я превърна в тоталитарна партия ала Адолф Хитлер - само дето не тръгна на война като него. същият ред, същитте простотии пионерски ДКМС-та, ПартайХитлерЮжендт и останалата еврейска простотия на комисарчета и гаулайтери.... Юи сега Ес се комисаряса както СССР. Абе какви комуняги бе? те са измрели избити отдавна - такава е директивата и на Алън Дълес и на останалите любители на антикомунизма мачкащи всяка такава организация от десетилетия в миналият век. Не зная какъв ще бъде Радев, но бюрократката Цачева ни бе смъртен и е още такъв ВРАГ дори ис вредните закони които приемаха с годините. БСП-ДПС-НДСВ-СДС-ОДС-...също. Какъв комунизъм ви гони бе? Комунистите бяха избивани от тия мафиоти на Гестапо и Тато бе.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ювиги

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "909 БЪЛГАРИЯ":

    Не съм за ГЕРБ, нито за БСП. Но тук има уникално тъпи боклуци, които си мислят, че държавата ще пребъде след победата на Радев, който ще е послушко в ръцете на най-големите народни изедници - БСП. Толкова ли си прост народе, че забрави Станишевата зима през 2008-2009? Ами Виденовата зима, ами Лукановата?
    ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА!
    Да се махат ГЕРБ, да идват БСП! От трън на глог. Не съм за никой и от другите кандидати. Не съм и хейтър. Мъчно ми е за България, прост народе!

    Коментиран от #14, #16

  • 7 Шоп

    0 0 Отговор
    Шо стана с АВАТАРА ?
  • 8 Хасан

    1 0 Отговор
    ДПС и патриоти гласуваха за Радев..каква тъпотия само.. Нали имаха идеи,принципи...Интереса клати феса
  • 9 666

    0 0 Отговор
    Очакваме коментара на onq s konq колко зле ще стане положението.

    Коментиран от #17

  • 10 909 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    БРАВО УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ ! РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ !
  • 11 Хасан

    1 0 Отговор
    Пак ли Доган, пак ли сараите

    Коментиран от #13

  • 12 paco

    2 0 Отговор
    ...комунистите пак докопаха власта....лично на мен не ми остана нищо друго , освен да хвана пътя за Терминал 1......

    Коментиран от #15, #19

  • 13 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Другия избор беше гаДОСТ и Ердоган! Е, хората явно не искат гаДОСТ и Ердоган, така че..
  • 14 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ювиги":

    Добре де,предложи ти Кво'да правим.По-добре генерала от тази Ц.Ц.Която нито има визия нито интелект.От президента не зависи почти нищо.
  • 15 Антон

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "paco":

    Еми,хващай го!То дали тука или там,цървула си устава пак цървул.
  • 16 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ювиги":

    Евентуланите парламентарни избори ще покажат дали БСП ще получи по-голяма подкрепа от ГРОБ. Аз мисля че със сигурност няма да получат колкото Радев. И тиквата трябва да си набие в кауна че много от хората гласуваха против него и мутренския му манталитет на управление. Въобще не трябваше да обръща тези изборни на партйни, трябваше да подкрепи тъкно един свястен кандидат и щеше да има много повече успех. Но едва ли една стара тиква може да си смени нрава, така че от него не може да се очаква нещо смислено, а партията ГРОБ е тотален гроб, щото всички умни и кадърни отдавна са разбрали че там не могат да виреят за да не засенчат Виниту, и отдавна са напуснали, та тиквата няма и на кой къдърен да остави партията. БСП-арите и те трябва да си набият в крадливите тикви че нищо не са спечелили, а просто Радев обра вота на недоволните от ГРОБ. Всеки читав щеше да го направи, дори и съмнителни пчелички, като Краси Каракачанов, можеха да бият леля Цецка, ако го нямаше генерала. Но и от тях не очаквам да направят нещо смислено, ако са сами на власт и дано не са, че са не по-малко крадливи от тиквата. А глупостите за ДПс ги зарежете - те винаги са в играта под една или друга форма. Важното е да ги няма гаДОСТ, че ония са яко слуги на Ердоган, а тиквата е свикнал да му прави на турчина! Та дано следващите не са такива г.золизци, като боко!

    Коментиран от #23

  • 17 Конче къде си

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "666":

    Той сега е зает ближе рани!Беше писал,че ще гласува с две ръце за Ц.Ц.Сега са му изтръпнали ръцете,но като му минат и си удари една злодейка,ще дране нещо.
  • 18 Иван иванов

    0 0 Отговор
    Браво генерале!!!!! Политици проявете разум!!! До изборите програмно правителство на националното единство!!!!!!
  • 19 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "paco":

    Странно как когато ГЕРБ бяха избрани с 1 млн. гласа за първа политическа сила го намираш за правилно, а сега нещо си сърдит?
    Това бе резултат 1: 7 !
    И защо трябва да са червените?
    Аз просто мразя Борисов! - Гласувам за всеки друг но не и за него!
    Ненавиждам го заради продажното му поведение, кражбите и тоталното съсипване на държавата!
    Няма Червени, няма сини и пембени! - Който краде и не го бива трябва да се маха!
  • 20 Ahnenerbe

    0 0 Отговор
    4 милиарда стигат...Боико
  • 21 Russia

    0 0 Отговор
    Алю ювиги,конь крастав шо смени аватара уе?

    Коментиран от #24

  • 22 Гост

    0 0 Отговор
    Къде си ма конь?
  • 23 Ювиги

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "кроко":

    Добре написано/казано. Бойко Борисов си замина, да си заминава и не се връща. За съжаление никой не остана в тази Държава, който да е ДЪРЖАВНИК, ЧОВЕК и МОРАЛЕН съдник на народа.
    Пожелавам успех на всички, които милеят истински за Родината, а не само да говорят на думи, а след туй да крадат.
    Ще се оправим. Сигурен съм. Но след много години. Тогава когато се смени пустият български КРАДЛИВ манталитет.
  • 24 Ювиги

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Russia":

    Сега видях, че си опитал нещо да ме питаш, русиьо!. Не знам за кого ме мислиш, но заради ТРИЛОБИТИ като тебе сме на този хал. Може би ме бъркаш с друга личност, но, а бе кво ти се обеснявам, ай живей си, със здраве!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове