998 0

Започват Коледните пости

Не трябва да се ядат храни с животински произход

Венцислав Михайлов

Коледните пости започват на 15 ноември. По време на 40-дневния пост не трябва да се ядат храни от животински произход.

През Рождественския пост може да се яде и риба, с изключение на първата седмица и последните четири дни преди Рождество Христово, а също така без сряда и петък. Мекотелите е прието да се считат за постна храна, съобщава сайтът Двери. Целта на коледните пости е християните да се пречистят за рождението на Исус Христос.

Затова и постите продължават до Бъдни вечер.

По време на коледните пости е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, все още има патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб, които могат да се намерят замразени в повечето магазини.

Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак обърнете внимание на етикета, дали не е отбелязано наличието на яйца или други животински продукти.

Зехтинът както знаете има свойствата да изчиства организма от натрупаните мазнини, така, че използването му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.

Ето и някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва. Не забравяйте и разнообразието от безгръбначни мекотели, който в дните, когато не се спазва строг пост са разрешени: октоподи, калмари, рапани и миди.

Ето и постите по дати:

15-22 ноември - спазва се строг пост

23 ноември - 19 декември - позволено е вино, риба и морски дарове - с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

20- 24 декември - отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.

25 декември - вече може да се блажи - т.е хапва месо и млечни продукти

От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

 

България


Напиши коментар:


Публикувай