3 724 6

Няма да ходим в затвора за превишена скорост

Няма да ходим в затвора за превишена скорост
Снимка: Факти.бг
Анжелина Димитрова

Парламентът отхвърли предложението да се вкарва в затвора до три години всеки шофьор, който в населено място превиши максимално разрешената скорост с над 60 км/ч.

Предложението беше част от промените в Наказателния кодекс, разглеждани на второ четене. Предложението бе направено от ГЕРБ и подписано от десетки депутати от мнозинството. Тексът бе приет на първо четене и от пленарна зала през февруари, както и от правната комисия на второ четене. Днес обаче всички се отрекоха от него.

Идеята не събра парламентарно мнозинство и беше отхвърлена с мотива, че ако се приеме, няма да има място в затворите в България.

Най-активни в критиките бяха от БСП и ДПС. Георги Свиленски от левицата обясни, че в България има много отсечки, където знаците са поставени неподходящо и човек може да влезе в затвора без да има вина.

"Високата скорост е бич, но как ще се изпълнява на практика този текст. Трябва да променим знаковато стопанство", каза Свиленски. Според него наказването със затвор за превишена скорост няма да намали жертвите на пътя. "Няма да издържи нито едно производство. Да не говорим, че в затворите няма места", обясни той.

От ДПС също разкритикуваха предложението и го нарекоха популистко. Според Четин Казак трябва да се въведат по-леки наказания от затвора, но те да се изпълняват, за да бъдат ефективни. "Българинът най го боли, когато го удариш по джоба, а не когато го вкарват в затвора", каза Казак. Той предложи превишената скорост да се наказва с отнемане на книжката или на автомобила.

"Българинът не обича да му бъркат на две места и едното е в джоба", подкрепи го и колегата му Тунчер Кърджалиев.

Особено остър в критиката си към закона беше и народният представител от Патриотичния фронт Емил Димитров, който изчисли, че ако закона се прилага с тази санкция, много бързо ще се напълнят затворите у нас.

"Факт е, че има нарушения по пътищата и много пострадали. Факт е, че трябва да се направи нещо. В момента обаче ние правим полицаите по-богати. При засичане на скорост над допустимата между затвор и рушвет е ясно какво ще избере човек. Нека продължим с административните мерки - лишете ги от права, наложете има санкции, но не отивайте в безкрая", каза Димитров.

Против затвора се изказа и Цветомир Михов от ГЕРБ, който обясни, че е преживял катарзис.

Затворът за превишена скорост пък бе защитен от шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев от РБ и съратника му Петър Славов.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов пък отговори на критиките и обясни, че няма нищо популистко в предложението. Иванов призова народните представители в зала да гласуват в подкрепа на по-строгите мерки.

Въпреки призива обаче депутатите в пленарната зала отхвърлиха предложението. Народните представители гласуваха окончателно друга промяна в Наказателния кодекс.

Парламентът реши още да въведе наказание за поругаване на знамето и химна на ЕС. То ще бъдат същото като наказанието за поругаване на националния химн и националния флаг.

Всеки, който опетни герба, знамето или химна на Европейския съюз, ще се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с глоба до три хиляди лева. До сега беше записано тази санкция да важи за поругаване на българските символи.
 

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Я пък
  Отговор
  1 21:40  15.11.16
  Безнаказаност
 • веселин
  Отговор
  2 22:00  15.11.16
  Когато убиеш някого на пътя, минаваш с условна, но когато изтървеш педала - три години в затвора. Такова малоумие могат да измислят само тези, които се возят в служебни автомобили със шофьори на държавна заплата. Те крадат милиони и за тях възмездие няма, но тръгнали да се чудят как да вкарват хора в затвора. С подобни безумия само се толерира корупцията
 • кентавър
  Отговор
  3 23:02  15.11.16
  Еми нямат бюджет за затворите :)... То половината по тракия са с 170, другата е със 220-30км/ч На тея дето не им дигат колите са 120-130 по наклон надолу и падат резко на 100 и под 100 като има баир. Такива най ги мразим, че ми правят задръстване по баирите и затова като видим че идва дигнем 220-230 преди него и го земем по инерция после като падам до 150. :) А тея пешеходци дето пресичат на Бул България през средата или на околовръстното не ги мисля. Като се научат да пресичат на определените места няма да ги газят!
 • Съгласен
  Отговор
  4 04:00  16.11.16
  Абсолютно съм съгласен с Веселин.
 • Иван
  Отговор
  5 11:27  16.11.16
  Пак се галят престъпниците с перце. За да не влязат тяхните разглезени изчадия в затвора, по-добре глоба, щото тях муха ги ухапала. Нали като вкарате първите 10 нарушители в затвора, другите 1000000 веднага ще се кротнат? Какви бюджети? Освен това ако затрорниците работят за тая държава, вместо да вдигат тежести, да се татуират, да се ебат помежду си, и да се чудят каква глупост да извършат като излязат, проблеми със затворническия бюджет няма да има.
 • Николай Попов
  Отговор
  6 11:49  16.11.16
  ...химна на Европейския съюз

Напиши коментар:


Публикувай