15 Ноември, 2016 19:44 1 759 13

БСП е „за“ мажоритарен елемент

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • мажоритарен вот-
  • референдум
БСП е „за“ мажоритарен елемент - 1
Снимка: Ладислав Цветков/бТВ

БСП е „за“ мажоритарен елемент, намаляване на субсидиите за партиите, но не на 0 лв. и против задължителното гласуване във формата, в която беше прието. Това заяви в предаването на „Четири очи” по бТВ председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя беше помолена да коментира резултата от референдума. Все пак лидерът на БСП не пропусна да обясни, че дори предложенията да бъдат приети следващата седмица, те няма как да влязат в сила за предсрочните избори, защото налагат промяна на няколко закона, а това отнема време – може би година.

Корнелия Нинова разкри, че БСП ще излязат със собствени предложения по въпросите от референдума.  

Нинова отговори: „Борисов за пореден път манипулира хората. На предстоящите предсрочни парламентарни избори това няма как да се случи. Въпросът не е политически, а е времеви”. Тя обясни, че трябва да се направят промени в Изборния кодекс, Закона за политическите партии, оформяне на нови райони в България за гласуване, което означава и нова административна карта.

Нинова подчерта, че на заседание на ИБ на БСП са били поканени експерти и по тяхно мнение е нужна поне година.  Тя поясни, че кога ще бъдат изборите зависи от отговора на питане на президента Плевнелиев до КС, дали той може да насрочи изборите. „Това, което искаме, е да отговорим на очакванията на хората, но е нужно време. Нека не ги лъжем”, призова лидерът на левицата.

Ген. Румен Радев не е кандидат, наложен нито отвън, нито отвътре, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Системата ни е сбъркана – смята се за нормално кандидатът да е предложен отвън или от икономическо лоби, а не се приема единственото нормално в тази ситуация. Радев е наша кандидатура, това е промяната в България. Казваме „Край“ на това политическо мислене – че някой отвън може да ни диктува, че някой отвътре може да ни дърпа конците. Този човек не е кандидатура нито на външни, нито на вътрешни сили, заяви Нинова.

Според нея избирането на Радев е едновременно победа за него, за БСП, но и загуба за ГЕРБ. Има негативен вот към правителството и политиките, които водеше, голяма заслуга има БСП, има и личен вот на Радев – с качествата си той привлече много хора извън БСП, посочи тя.

По думите на Нинова БСП категорично няма договорка с ГЕРБ по каквито и да е въпроси. Освен това премиерът в оставка Бойко Борисов „лъже, че имаме договорка с ДПС“. Не сме имали договорки с политически централи. Да видим фактите – извън БСП, най-много гласове Радев получава от ГЕРБ, след това – ДПС, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, Веселин Марешки – т.е. хора от най-различни политически партии и с различни убеждения, каза Нинова.

На въпрос дали Радев ще бъде санкциониран по някакъв начин, ако политиката му се различава от тази на партията, тя отговори, че генералът ще се води само от националния интерес, а той няма как да е различен от политиката на БСП.

БСП няма да подкрепи и Бюджет 2017 в сегашния му вид, каза още Нинова.

Що се отнася до обвиненията, че Радев гледа повече към Москва, отколкото към Брюксел и Вашингтон, Нинова каза, че те са неверни и с времето новият президент ще ги опровергае.

И ние, като партия, и той смятаме, че санкциите срещу Русия вредят на българските интереси. Това мнение се споделя и от много европейски лидери, посочи тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    1 0 Отговор
    КУ-КУ
  • 2 Бончо

    1 0 Отговор
    Тая пък как си повярва ...
    Кво ша обсъждаш, той народа ясно ти е наредил кво да правиш!
  • 3 кроко

    1 0 Отговор
    Всичкото боклук е "за", само че след като минаха изборите. И като сте "за", как по-точно ще работи мажоритарната система, или викаш това не е за обсъждане, по-добре тихомълком да си извъртите както на вас ви е изгодно.
  • 4 Червена оФцъ

    1 0 Отговор
    Тази си повярва че хората са гласували за скапаната и крадлива партия,нагло анималче...
  • 5 мижи да те лажем

    1 0 Отговор
    Да де, то принципно ние сме ЗА, ама виждате ли сега, трябва време за да се приложи това, няма да стане за тия избори, евентуално за по-нататък, поне година, може би две, до следващите избори все ще стане, може би, а дотогава я камилата я камиларя, тоз репертоар го знаем вече наизуст
  • 6 раптър

    1 0 Отговор
    Корнелия ,не увъртай , ще излезем вече с тоягите- нищо друго не заслужавате!!!!!
  • 7 Георги Недялков

    1 0 Отговор
    Тази госпожа ви сипва топла супичка,трябва да духате.Въвеждане на мажоритарният вот е много" сложно".На тези парламентарни избори ще гласувате по старите правила,а нов закон ще има НЯКОГА, НО НЕ СЕГА.
  • 8 Киро

    0 0 Отговор
    Tая пак се прави на неразбрала!

    Еййй, народа не гласува за мажоритарен ЕЛЕМЕНТ, а за изцяло мажоритарни избори!

    Не се правете, че сте за, като сте против! Искате частично да има мажоритарен избор, да си наредите листичките пак със старите муцуни и ако някой влезе мажоритарен - добре дошъл!

    Да, ама НЕ!
  • 9 Хаха

    0 0 Отговор
    Нали беше зор да паднат от власт ТИЯ .За седнете ВИЕ . Да ама най мал след година.
  • 10 БКП

    0 0 Отговор
    още си мисли че всичко ще е по старому . И ще наглее и извърта нещата . То Видов ден идва ........
  • 11 edin ot naroda

    0 0 Отговор
    Majoritarniq vot e izmama
  • 12 edin ot naroda

    0 0 Отговор
    Tova znachi 2-3partii v parlanenta I po-lesno upravlenie za silnite na denq

    Коментиран от #13

  • 13 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "edin ot naroda":

    Неграмотния, запази си лозунгчетата за циганската си махала!

    Народа вече си каза думата!

    Не може да пише, тръгнал да скандира някакви тъпотии!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове