1 108 1

Учените от БАН излязоха на протест

Искат повече пари за наука

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Учените от Българската академия на науките (БАН) излязоха на протест с искане за нормален бюджет за наука в България.

Сред протестиращите са и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.

От Академията смятат, че бюджет 2017-та за наука от 78 млн. лева е недостатъчен и искат още 12 млн. допълнително.

Според учените заплащането в БАН и Селскостопанската академия е с 200 лева по-ниско от средната работна заплата за страната, което карало младите учени все по-често да напускат страната.

На протеста учените издигнаха плакати с надписи: „Ще има ли наука в България?!” и „Има наука – има България, няма наука – няма България!”.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни по БНР какви са исканията им:

„Не смятам, че тези промени, които стават в момента, биха могли да решат проблемите на българската наука. Малки изменения в бюджета не решават проблемите на българската наука и на БАН в частност. Това, което ние очакваме, е една дългосрочна последователна политика в подкрепа на науката, а тя не става с визия за 2- или 4-годишен мандат. Днешното събрание има за цел да получи подкрепа от обществото, от медиите, да се чуят публично нашите проблеми.“

България


Още по темата

 • Сайтът на НИМХ пусна протестен надпис

  Сайтът на НИМХ пусна протестен надпис

  На сайта на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН се появи днес протестен надпис: „Инвестицията в науката гарантира ...
  16.11.2016
  912
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • uchen
  Отговор
  1 17:19  16.11.16
  Mnogo pravilno

Напиши коментар:


Публикувай