Last news in Fakti

16 Ноември, 2016 12:26 5 154 9

Откровените лъжи за Референдума

  • откровените лъжи-
  • референдума
Откровените лъжи за Референдума - 1

В последните дни по медиите започнаха да се говорят откровени глупости за задължителните решения, които произтичат от Референдума.  Това заяви Слави Трифонов, инициатор на Референдума в собственото си шоу.

Първата лъжа, че парламента не може да приеме волята на хората докато тече делото във ВАС по жалбата на Инициативния комитет на Референдума за резултатите нагласени от ЦИК.  Това е пълна лъжа или пълна некомпетентност или пълна манипулация. Няма никаква законова пречка парламента да приеме народната воля, заяви Трифонов.

Втората лъжа, че за да се превърнат решенията на Референдума в закон е необходимо свикване на Велико народно събрание. Също пълна лъжа или некомпетентност или манипулация.

И трите решения на парламента са от компетентността на обикновеното Народно събрание и това не са голи думи. Ето какво казва закона.

Атанас Славов, доктор по Конституционно право, бе запитан дали има проблем при положение, че е подадена жалба към Върховния административен съд от името на Инициативния комитет депутатите да приемат решенията  на Референдума и да ги направят закон, магистратът отговори:

„Не няма законова пречка, депутатите можеха на много ранен етап да приемат подобни промени, ако искаха да ги приемат.

В отговор на въпрос те биха могли сега независимо, че ще има евентуално дело във ВАС, да приемат решенията на народа, ако искат, Славов отговори: „Точно така, аз бих казал не, ако искат, при такъв голям вот с толкова изразена ясна воля за мен е политически обвързващ, макар да не е юридически задължителен за тях, т.е. би трябвало да се съобразят, ако искат да не се върне гласът на народа още по-силен и по-радикален на едни следващи избори.

Тошко Йорданов, един от инициаторите на Референдума, попита още: Напоследък се изказва една друга теза, че решенията на Референдума могат да бъдат приети само от Велико Народно събрание. Това така ли е?

Атанас Славов отговори: По трите въпроси, които бяха поставени на Референдума със сигурност те са от компетенциите на обикновено Народно събрание, няма нужда да се свиква Велико Народно събрание, а спор можеше да има за намаляване броя на народните представители , но той както видяхме беше спрян от Конституционния съд. Но тези въпроси, които гласувахме са изцяло от компетенциите на обикновено Народно събрание. Народното събрание е компетентно да разгледа тези въпроси и да се съобрази с ясно изразената воля на гражданите. Такъв е закона, такава е Конституцията.

Слави Трифонов продължи с друго невярно твърдение, което бе изказано от лидера на БСП Корнелия Нинова: „Г-н Борисов за пореден път манипулира и лъже хората. На предстоящите предсрочни парламентарни избори не може да има промяна на избирателната система. Въпросът не е политически, въпросът е времеви. Приемаме, че теоретично другата седмица ги приемем в парламента по трите въпроса. Какво следва промяна в Изборния кодекс, промяна в Закона за политическите партии, оформяне на нови райони в България за гласуване – районирането.  Това означава, че едни общини, които досега са били в едни области ще бъдат в други. Райониране отново на страната, административна карта.  Днес поканихме на Изпълнително бюро експерти, които разбират как да стане това и колко бързо можем да отговорим на очакванията на хората. Казаха ни, че за това е необходимо една година”.

Слави Трифонов: Много сложно, една година. Госпожо Нинова или говорите така, защото имате некомпетентни съветници или искате да не приемете тези точки, защото ви е страх, че БСП няма да влезе при мажоритарния избор. За това като слушате толкова много съвети и аз ще си позволя да ви дам един съвет – престанете да си намирате безлични червени фигурки, а си намерете свестни и достойни хора и така ще имате успех при мажоритарен избор. За пример вземете си генерал Радев. И престанете да се измъквате от директни отговори , а приемете безусловно решенията на вашия суверен българския народ. След като ви е толкова трудно и смятате, че ви трябва една година, аз ще ви спестя една година, ще свърша вашата работа. Ще представя законопроект подготвен от доказани професионалисти и вие като депутат с вашите колеги депутати ще трябва само да си вдигнете ръцете, за да приемете волята на народа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mihala

    0 0 Отговор
    Най-отчайващо ще бъде положението с плана за общините при сегашното разпределение на квоти.Прерайониране можеше да се постигне с отстояване самостоятелност на общините, а те профанизираха без да съзнават каква отговорност носят.
  • 2 гост 1

    0 0 Отговор
    Полезна, за да ни държи в течение статия ... браво ! Следим с интерес ходът на събитията и наблюдаваме какво се случва !!!
  • 3 Ivan

    2 0 Отговор
    Слави не ти ли струва ,че правиш опити за манипулация на обществото. Целия референдум беше една голяма манипулация .Политиката ти е като пеенето ти.Спри да лъжеш и заблуждаваш хората.
  • 4 Ник

    0 0 Отговор
    Когато се вдигаха протестите и Борисов1 подаде оставка, политиците обясняваха че нямало време. Дойде Орешарски и падна...
    Тези същите пак излязоха и казаха че нямало време! Сега Борисов пак подава оставка, пак служебен кабинет и пак нямаме време за мажоритарен вот!
    Крайно време е сега да извадим и сопата че да намерят време!
    Вотът бе наказателен и ще има още такива докато едни и същи управляват.
    Ние нямаме нито време, а и нерви да ги чакаме с експериментите!
  • 5 566

    0 1 Отговор
    Слави,
    Нинова тъкмо се е видяла на мястото на Бойко и ти сега какви ги вършиш.
    Тя женичката или такъв голям го е извадила,че не може да си го прибере.
    На избори ще види какво е да застанеш срещу 3 500 000 избиратели от явили се предполагам 4 000 000.
    ОСТАВЕТЕ Я ДА СЕ ПОРАДВА ОЩЕ МАЛКО,ПЪК Я ВИКАТ И НА ИНТЕРВЮТА.....
  • 6 Пешо

    0 1 Отговор
    Следете внимателно какво става и не се подавайте на манипулациите, че мажоритарния вот е нещо много страшно, трябва да го упражним поне 2-3 пъти за да можем да си направим изводи. На президентските избори се видя, че по некадърния кандидат не минава, при положение, че го подкрепя най голямата партия.
  • 7 ку ку фен

    1 0 Отговор
    Гласувах с ''ДА'' и на трите въпроса на референдума.Сега с нетърпение чакам Слави да измете боклуците и да направи заплатите поне 1000евро...
  • 8 Енчо

    0 1 Отговор
    Те тая власт с кръв са я завзели и с кръв ще я пуснат .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове