2 387 1

„Прозрачност без граници“: Пак корупция в България

Съдебната система, парламентът и данъчните са трите най-корумпирани сектора

Венцислав Михайлов

Съдебната система, парламентът и данъчните са трите най-корумпирани сектора в България. Това показва анализ на Световния корупционен барометър на „Прозрачност без граници“ за 2016 година.

Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия.

19% от българите са подавали сигнали за корупция, а 29 на 100 смятат, че трябва да го правят. Водещ мотив за неподаването на сигнал е страха от неблагоприятни последици сочат още резултатите от изследването на неправителстваната организация.

36% от гражданите приемат корупцията като водещ проблем в България. У нас има завишено възприятие на нивата на корупция като водещ проблем на страната. За сравнение за целия ЕС - 32% я поставят на челно място. В Румъния 49% от респондентите изтъкват този проблем на първите места.

Корупционният риск в съдебната системата се вижда от всеки трети анкетиран. Това поставя страната ни на 18-то място от 35 държави в Европа и централна Азия.

Според хората най-силно засегнатият сектор от корупция в България е съдебната власт, следвана от законодателната. На практика обаче най-често даването на подкупи от потребителите на публични услуги у нас е в сферите на здравеопазването и висшето образование, както и на пътната полиция. Това сочат резултатите на Световния корупционен барометър за 2016г., изследване, което ежегодно прави асоциация „Прозрачност без граници".

Сред основните изводи в изследването е, че гражданите на държавите от бившия социалистически блок демонстрират значително по-ниска степен на готовност за противодействие на корупцията. Според заключенията на изследването за тях сигнализирането за случаи на корупция е социално неприемливо поведение. Анкетираните смятат, че подаването на сигнал е равносилно на доносничество. Иначе сред основните причини за липсата на активност са страхът от негативни последици и недоверието в институциите. 22 процента от анкетираните у нас са посочили, че корупцията е трудно доказуема, а 17 процента са отговорили, че "нищо не може да се направи". Около 10 процента от анкетираните нямат мнение по въпроса.

27% от участниците в изследването смятат, че обикновените хора нищо не могат да направят за ограничаването на корупцията. А в България на това мнение са 37%. Като ефективно действие срещу корупцията 20% посочват отказа за плащане на подкуп. Това решение дават 25% от българските граждани.

Подкуп са платили близо 20% от гражданите, които са имали контакт с институциите, като най-често това се е случвало в здравеопазването и образованието.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пацо
    Отговор
    1 00:58  17.11.16
    Шуробаджанащината е по вредна и от корупцията. Заощот ако си сгафил нещо и си платиш на коромпиран чиновник, полицай, и т.н, след това ще внимаваш. Назначенията на приятелски и роднински принцип са най вредното нещо за една държава. Заемането на високи постове от некадърни хора води до разхищения на милярди държавни средтва, особенно, когато няма кой да им търси отговорност.

Напиши коментар:


Публикувай