16 Ноември, 2016 16:11 4 134 20

Правителството на ГЕРБ падна

  • герб-
  • правителство-
  • бойко борисов-
  • оставка
Правителството на ГЕРБ падна - 1
Снимка: БТА

Парламентът прие оставката на правителството на ГЕРБ. Със „за“ гласуваха 218 депутати и 2 представители от ГЕРБ се въздържаха.

Това стана на насрочено за сряда извънредно заседание на Народното събрание.

В понеделник премиерът Бойко Борисов подаде оставката на кабинета. До това се стигна след като кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева загуби изборите за президент.

Сега на ход е президентът Росен Плевнелиев. Той трябва да възложи мандат за сформирането на нов кабинет на ГЕРБ като най-голямата парламентарно представена партия. Бойко Борисов декларира, че ГЕРБ ще върне мандата и държавният глава ще трябва да го връчи на БСП, която също ще го върне, както вече обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Следва трето връчване, при което президентът не е обвързан със задължение да връчи мандата на третата по големина партия – ДПС. Появиха се спекулации, че това може да са Патриотите като трета политическа сила на вота за президент.

Ако парламентарните партии не успеят да излъчат кабинет, то в конкретния случай се задейства особената процедура по чл. 99 ал.7 от конституцията.

Росен Плевнелиев се намира в последните три месеца от своя мандат, който изтича на 22 януари 2017 година. През този период той няма право да разпусне парламента, който ще заседава, въпреки че няма как да бъде съставено ново правителство. Парламентът може да бъде разпуснат от следващия президент Румен Радев. За сметка на това пък след парламентарната въртележка с мандатите, Плевнелиев ще трябва да назначи служебен кабинет. Правителството ще подлежи на парламентарен контрол до момента, в който новият държавен глава не разпусне Народното събрание.

 

Очаквайте подробности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народа

    0 0 Отговор
    Bravo

    Коментиран от #5

  • 2 Д'Мин

    0 0 Отговор
    И пак нищо няма да се оправи!
  • 3 ЖИВОДЕРЧО

    0 0 Отговор
    Идват като тикви, падат като круши.
  • 4 Баш Майстора

    0 0 Отговор
    Кой каквото си направи сам ,никой друг не може да му го направи!
    Жалко,че го вадеше такъв голям,а той се оказа МЕК!Жалко за хората в България!
  • 5 Говрода

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Народа":

    Сега ще видиме дали е браво, народе
  • 6 Дондуков1

    0 0 Отговор
    Едни чудовищни слухове се носят. По ужасни и от оживяването на Сорос. Мафията се готви да евакуира Порожанов на Дондуков-1, като служебен Премиер
  • 7 гарант

    0 0 Отговор
    За сега добре. Чакам разпускане на парламента. Елемента на изненада за някой депутатчета ще бъде фатален. Признавам че си голям играч. Следващите избори ще направиш по-добро правителство. Пак ще помогнем.

    Коментиран от #10

  • 8 гостенче

    0 0 Отговор
    ВСИЧКО СИ Е КАКТО ПРЕДИ. ДЪРЖАВА У*РАНА. ВИНОВНИТЕ ИЗБЯГАХА ПО ПРЕДЛОГА С ПРЕЗИДЕНТА. НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО ЗА ДА НЕ ГО ОБВИНЯТ НЕГО ЧЕ Е НАПРАВИЛ БЕЛЯТА. И ТАКА.... ВСИЧКО Е НАРЕД!
  • 9 Ник

    0 0 Отговор
    Аз си мисля че това е начинът. Или избори докато се изчистят всички "партийни тела" защото както стана ясно са организирани на шуро-баджанашки принцип.
    Сините стават Червени, Червените стават десни, а Десните Леви и това вече го гледам 26-7 години.
    Ако няма избори ... Ще трябва да вадим "сурвакниците".
    Аз лично смятам, че за следващите от 2 до 4 години трябва да сме постоянно с тях дори и по време на изборите и след тях!
    Онези ХХХ в парламента трябва да ги е страх от бой.
    Бързите варианти са или шамари или рязка смяна на политическата класа. Второто може би е възможно ако "дългият" си направи партия. Той естествено няма да направи кой знае какво, но ще свърши най- главното! Ще принуди останалите партии да изхвърлят политическите си съвети!
    Ясно, че с ГЕРБ вече е свършено! Те ще стават все по- малки и по- невзрачни!
  • 10 Капота

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гарант":

    Добър си .... простолюдието подценява Бойко - тиква, цвъки, както между впрочем се подценяват лидерите и умните люде у нас, аз също го подцених до някъде
  • 11 КРАСИ

    0 0 Отговор
    УРА-А ТОЯ БОЙКО НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СИ ИЗКАРА МАНДАТИТЕ ДО КРАЙ.ТОЙ Е НАИ СЛАБИЯ ПОЛИТИК ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ.СЪСИПА БЪЛГАРИЯ, ДАНО ТОЯ ПЪТ СИ ОТИДЕ ЗАВИНАГИ.

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "КРАСИ":

    А случайно да имаш хабер кой ще дойде?...Ама не само "за вечеря",ами и за закускаq и за обяд:)

    Коментиран от #14

  • 13 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    аз съм прост беше най-некадърния,най-невъзпитаният,най-простият премиер на държавата.беше едно недоразумение в избора на народа.но той купуваше гласовете на бедните,особено от циганските махали.некадърен,но го биваше в ограбването и унижаването на народа в мизерия и бедност.нищо чудно това е част от подземния му живот от преди години..навик.
  • 14 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Няма значение кой ще дойде, батака от това правителство (а и от предишните) е толкова голям, че и Бил Гейтс да дойде пак не може ни оправи (дори и за 800 дни). Помня как олилясваха правителството на Орешарски за заем от 1млрд. а Боко дръпна 16млрд. Нали се сещаш, че ще връщаме двойно. Боко е проект на САЩ, използваха го и ще го захвърлят (щото досието му е в Козяк). Сигурно с Пашата са били приятели по табла и хич не са се занимавали с "чорнами делами". Тихи, кротки, миролюбиви. Чисти и напети,като юпита от Уолтстрийт, смях, че имат имат привърженици,като елементарни същества, като оня с 🐎 и третополовото Деса-Стоян. Олелия за Радев, к'во толкова станало, една представителна фигура без никакви лостове за управление. Ама не, козяшките тролчета искат страшилището Сеска, егати мазохистите,.ми вземете си яв къщи, отгледайте си деца-герберски тролчета красиви, като самата смърт (и червени,като комунисчета), ама осъзнати, ориентирани към евроатлантическите ценности и крадящи от народа. Ирда цирикате и да не цирикате, Любо Пенев то е казал, там за супата!
  • 15 кольо

    0 0 Отговор
    Най после.....
  • 16 Веско

    0 0 Отговор
    Внушава се на хората че тъпата тиква е незаменима и единствена . Но истината е че ,е жизнено важно тиквата никога повече да не се докосва до властта, както и всички рти и четири буквени съкращения които сега са в парламента . Тъпите българи не виждат ли какво става около тях вече 26 години ? Каква деградивна и геноцидна политика се води . Турци и цигани дерибействат в Български парламент. Обезлюдяване. Тотално беззаконие и липса на възмездие . Бедност.Корупция.Държавен разпад .
  • 17 Спиро

    0 0 Отговор
    Браво Бойко,
    много рядко в тази държава (извинявам се че я наричам така) някой да говори смислено и да разбира за какво говори.
    От 27 години насам, проблемът на България не е ГЕРБ, а факта, че всеки втори управленски мандат се заема от т.нар. "социалисти".
    Всичките им премиери досега, се опитвам да ги забравя. Беров, Луканов, Виденов, Орешарски, Станишев.... Помни ли някой, нещо позитивно да са свършили и какво остана след тях?
    Сега всички говорят как "Народа спечели тези избори".
    Е, пак ще броим пилците наесен, и следващият път пак нагоре от нулата.
  • 18 ЯДЕЦ

    0 0 Отговор
    Кукленото шоу продължава!
  • 19 Мана Мана пак ще са същите Л..на

    0 0 Отговор
    Не разбирахмели че демокрацията работи на принципа: РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ в полза на върхушката за да ни втълпи че народа решава своята съдба! Когато сме разделени на множество партии ставаме лесна ПЛЯЧКА на демагогията. Пресата, радиото, Телевизията и интернета е в техните ръце и така се владее дезинформирането на МАСИТЕ. Пътят към истината е написан с големи букви над входа на НС: СЪДИМЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА т.е. НИЕ НАРОДА решаваме чрез избор. Да ама др го избора? Нямаме избор. За сега сме на стадий - да слезе Генчо да се качи Пенчо може би ще да е по-добър от Генчо. Наивно е! И РЕФЕРЕНДУМА ще удари на камък.
  • 20 Мана Мана все сме в същите Гов..а

    0 0 Отговор
    Х. Смирненски - " Каменарче" " С тъмно сив каскет и с побеляла риза, дързост в погледа гори, Хей другарю! Щом решил си, Ти със чука с този трясък и искри? -- Кой аз ли? Път, път ще се прокарва друже тука, нов път в тези канари!" Нима този наплив от партии не са КАНАРИТЕ дето се моткат в главите ни всякакви безизмислици? Нужна е една стратегия НАРОДНА, с една ПРОГРАМА НАРОДНА с начертани цели и задачи на икономическо и политическо спокойствие и сосиално равенство. Нужна е теория, партия и лидер и народа ще се присъедени и ще подкрепи. Днес нямаме Стратегия, теория път и програма за развитие, няма и лидер! Значи всички усилия и надежди ще са бадева! За кой ли път? Уж за добро а то още по- голямо зло. Туй от мен Господа без пукната пара!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове