2 445 0

Дори и да бяхме спечелили изборите, правителството пак щеше да падне

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

Дори, ако бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството. Това каза в кулоарите на парламента премиерът в оставка Бойко Борисов, който напусна залата и не изслуша представителите на  политическите сили.

„Водили сме разговори с патриотите, те категорично казаха, че няма да подкрепят бюджета. В един момент, ако дори бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство. ДПС, БСП, ДСБ, АБВ, Патриотите са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ние ще правим реформи или ще продължим да работим?“, попита Борисов. „На изборите голяма част от Реформаторите и от Патриотите гласуваха за г-н Радев, те имат пълното болшинство в момента“, допълни той.

„С тези популистки предложения от данъчните им реформи, които предлагат, ще се губи около 1 милиард и 231 милиона лева на година. Ако направят такава пенсионна система да събира повече приходи на годишна база, е милиард и 500. Сиреч един бюджет ще увисва на година с 3 милиарда. На третата година ще са 9 милиарда. Ще се изхарчи фискалният резерв, който помните аз заварих 3 и нещо, сега е 14 милиарда“, коментира Борисов.

Премиерът се закани, че който и да отиде от сегашните министри в служебния кабинет, ще трябва да забрави за ГЕРБ. "Не. Аз съм им казал – който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ. Защото тези два месеца ще ни ги приписват, че все едно ние управляваме".

Запитан държат ли от ГЕРБ на въпросите от референдума, Борисов заяви: "Когато трябваше в парламента да обяснят защо има рискове с референдума по тези три въпроса, ни оставиха сами от ГЕРБ. А ние трябваше да кажем, че сме против гласа на народа ли? Сега парламента трябва да вземе решение. Настоявам въпросите от референдума да влязат веднага и да послужат за следващите парламентарни избори. Не мога да говоря от името на Конституционния съд. За мен винаги е било най-важно какво казват хората. И когато съм управлявал, съм тропал по масата и съм казвал „Това е правилно.”Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай