724 0

Инспекцията на оборудването за "Белене" започва другата седмица

Инспекцията на оборудването за "Белене" започва другата седмица
Анжелина Димитрова

В момента се подготвя посещението на експертна група от България с участието на представителите на европейската ядрена организация "Евратом" в Русия за проверка на произведеното за АЕЦ "Белене" ядрено оборудване и инспекцията може да започне още идната седмица. Това съобщи вчера енергийният министър в оставка Теменужка Петкова след участието си в съвместно заседание на комисията по енергетика и комисията за наблюдение на дейността на енергийния регулатор, на което бе обсъден проектобюджетът на България за 2017 г., пише "Дума".

От думите й стана ясно, че няма да има еднократна инспекция в Русия, а ще е серия от посещения в заводите, произвели ядреното оборудване за спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене". По време на визитата експертите трябва да се уверят, че руската "Атомстройекспорт" (АСЕ), която бе изпълнител на изграждането на ядрената централа, коректно е изпълнила задълженията си. Целта е до 15 декември руснаците да получат над 620 млн. евро за изработените реактори, както постанови арбитражният съд в Женева.

Съгласно постигнатата в края на октомври договорка между НЕК и АСЕ парите трябва да се преведат дотогава, което ще намали с 24 млн. евро дължимите ежедневни лихви за забава на погасяването.

България


Напиши коментар:


Публикувай