724 2

Приеха на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г.

Предвидените приходи и трансфери в бюджета на НЗОК за 2017 г. са в размер на 3 452 816 000 лв.

Приеха на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г.
Снимка: Факти.бг
Анатоли Стайков

Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. с 98 гласа "за", 51 "против" и петима въздържали се, предаде БНР.

Проектобюджетът беше подкрепен от групите на ГЕРБ, Реформаторския блок и "Български демократичен център-Народен съюз".

Част от депутатите от Патриотичния фронт бяха "за", други се въздържаха. От "БСП лява България" и ДПС бяха против проектобюджета на Касата. АБВ също не подкрепиха бюджета, а един депутат от групата се въздържа. "Атака" не участваха в гласуването.

Предвидените приходи и трансфери в бюджета на НЗОК за 2017 г. са в размер на 3 452 816 000 лв. За здравноосигурителни плащания се отделени 3 032 000 500 лв., което е с 222,8 млн. лв. повече от 2016 г.

Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като прогнозният брой на здравноосигуреното население за страната е около 6.2 млн. души. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2017 г. е 60:40.

По време на дебатите министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов призова да се подкрепи бюджета на Здравната каса за догодина, защото неприемането му ще означава по-малко пари в системата поне за първата половин година.

Като друг аргумент той посочи, че всяко едно от решенията, които се предлагат за увеличение на определени пера от бюджета, свързани с допълнителни услуги, ще трябва да бъдат отложени. Според Москов не бива да се пипа размерът на задължителната здравноосигурителна вноска и тя да се разделя.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тъпанари разни
  Отговор
  1 13:13  17.11.16
  И на кой тъпанар от управляващите все още не са му ясни няколко очевадни факта? Първо - бюджета на НЗОК през последните няколко години се увеличи с повече от милиард и то при непрекъснато намаляващо население! Второ - огромните суми, които буквално потъват като вода в пясък, се намират в: фалшиви профилактични прегледи на джипитата; менкане на едни направления между джипита и лекари със специалност; сериозна част от частните болници. Ясно е, че делът на последните е огромен... Те лекуват много често "здрави болни", ориентирани са предимно към скъпо заплатени от НЗОК дейности, при това много често, без изобщо болният да има нужда от това. Резултат - държавните и общински болници поемат цялата маса на тежки случаи и такива със здравно неосигурени лица, затъват все повече и това се отразява изключително негативно на достъпа на българина до здравни грижи. С две думи - и десет млрд да направите бюджета на Касата, ефекта за хората ще е никакъв. Просто ще създадем още няколко милионера - собственици и лобисти на "частниците".

  Коментиран от #2

 • Там е тя
  Отговор
  2 13:17  17.11.16

  До коментар #1 от "Тъпанари разни":

  Не знам за кои лобисти става дума, обаче в пространството има твърдения, че в НС има над 100!!! депутата, които са свързани по някакъв начин с лечебни заведения и тяхната медицинска дейност. Е, и как да стане промяна в полза на народа, се пита в задачката?

Напиши коментар:


Публикувай