17 Ноември, 2016 14:33 985 1

Румен Петков: Трябват нови звена за борба с тероризма

  • румен петков-
  • тероризъм-
  • звена-
  • радикализация-
  • социални мрежи

Просперитета на терористичните организации се базира на големите успехи в социалните мрежи, заяви Петков

Румен Петков: Трябват нови звена за борба с тероризма - 1
Снимка: БТА/ AP

Трябва да е ясно каква е ролята на държавата при противодействието на радикализацията и тероризма. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ по време на кръгла маса на тема: „Превенция и противодействие на рисковете от  радикализация и тероризъм“, организирана от Софийски форум за сигурност.

По време на дискусията Петков подчерта, че необходимостта от изграждане на нови звена и институции за борба с тероризма и радикализацията, е много сериозен въпрос. По думите му той не решава на парче, от днес за утре, а трябва да бъде предшестван от сериозен анализ на работата на сега съществуващите институции.

Във връзка с темата той да даде пример с изграждането на ДАНС. „Бе изградена агенцията за национална сигурност, към нея е и финансовото разузнаване, но ако поставим въпрос за контрола на паричните средства към мигрантите, ще видим, че институциите не са съвсем подготвени да отговорят“.

По време на форума бе разгледан и друг сериозен въпрос. Този за разпростиране на отговорността по противодействието на радикализацията и тероризма извън двете звена – ДАНС и МВР. Според Петков въпреки факта , че отношение към проблема и борбата с него имат и други институции, трябва да е категорично ясно, че именно вътрешното ведомство и Държавната агенция по национална сигурност носят отговорността на първо място.

Зам.-председателят на АБВ обърна внимание и на темата за киберсигурността и разпространението на радикализацията в социалните мрежи. „Контролът над социалните мрежи винаги поставя въпроса за личната свобода, правата на гражданите, гарантирането им и сигурността. И няма никакво съмнение, че просперитета на част от терористичните организации се базира на големите успехи, които те завоюваха в социалните мрежи. Социалните мрежи се превърнаха в социални медии, там е и основното място за набиране на бойци и пропаганда. Голяма част от усилията на държавата трябва да са именно в тази сфера. Това е ключов въпрос. И ако изтървем него, няма никакво значение какви нови звена и институции ще бъдат създадени с новите закони и стратегии“, посочи той.

Румен Петков изложи позиция и по въпроса за религиозното образование. „Не просто е недопустимо религиозното образование у нас да бъде финансирано от чужда държава, но е и недопустимо дадено вероизповедание да бъде направлявано отвън. Има не малко случаи, в които
 командированите служители на турската държава и представители на турското посолство, правят  посещения в отделни градове и мюсюлмански общности, без да са придружени от представители на българската държава. По този начин показваме на тези хора, че нашата държава е дистанцирана и че всички тези процеси са оставени на съседна държава. Този въпрос трябва да намери спешно решение в Закона за вероизповеданията – държавата трябва да се намеси във финансирането на вероизповеданията и религиозните училища и тук не говорим само за мюсюлманската религия“.

В края на своето изказване Петков насочи разговора към проекта за Закон за противодействие на тероризма. Той посочи, че голяма част от превантивните мерки, предвидени в текстовете са насочени към ограничаване на права, но прави впечатление, че липсват превантивни секторни политики. „Необходима е по-сериозна дискусия с експертната общност и анализ на Стратегията и плана – колко от заложените от тях в стъпки са осъществени. В каква връзка са те с проекта за закон, и необходими ли са промени в Стратегията и плана, предвид променената международна обстановка“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сашов

    0 0 Отговор
    Противния лешояд се точи пак за управляващ , но само с точенето ще си остане . Нещастници скоро ще е .............
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове