605 0

България и Малта ще работят по въпросите на миграцията

България и Малта ще работят по въпросите на миграцията
Анжелина Димитрова

Миграцията и охраната на външните граници на ЕС са обща тема за България и за Малта, двете страни ще синхронизират позициите си и заедно ще работят за преодоляването на предизвикателствата в рамките на предстоящите Малтийско и Българско председателства на България на Съвета на ЕС. Това стана ясно по време на разговор във Валета на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Малта Йозеф Мускат.

Двамата обмениха мнения по актуалните предизвикателства в Европа, свързани с миграционната криза, средата на сигурност, както и по теми от двустранните отношения.

Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и на Комитета на министрите на Съвета на Европа през 2016 г. показаха, че страните от региона могат да постигат консенсус заедно, заяви държавният глава по време на срещата. Президентът подчерта, че българският глас в региона се чува отчетливо, а Малта може да търси българския опит по предизвикателствата в регионален план.

Росен Плевнелиев очерта също така преимуществата на региона на Югоизточна Европа за чуждестранните инвеститори и насърчи малтийския бизнес да бъде по-активен и да търси възможности за взаимодействие с български и регионални партньори. „Искаме да окуражим сътрудничеството на всички равнища между двете страни и да засилим контактите между хората“, посочи още държавният глава.

Във Валета държавният глава разговаря и с председателя на Камарата на представителите на Република Малта Анджело Фаруджа.

Най-големи патриоти са свободните и демократични българи, където и да се намират по света. Те обичат България където и да са и помагат на родината си по всички възможни начини, каза още държавният глава във Валета, където разговаря с представители на българската общност в Малта. Да поздрави сънародниците ни в островната държава към срещата се присъедини и президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

Държавният глава изказа благодарност на сънародниците ни, че представляват страната ни по най-достойния начин. „Българите са трудолюбиви, честни, коректни и хора, които стоят здраво на земята и вярват в истинските ценности – в приятелството, мира, разбирателството, на подадената ръка, на добротворчеството“, обърна се президентът към българите в Малта. „При своите пътувания, винаги се срещах с българите в чужбина, защото ролята на българския президент е да служи на българите където и да са те по света“, допълни президентът.

Държавният глава се обърна с думи на благодарност и към президента Мари-Луиз Колейро Прека, която предостави на българската общност резиденцията си за честванията по случай празника на Светите братя Кирил и Методий - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Това е позитивен акт на специално отношение, което българите заслужиха със своята посветеност, трудолюбие и добронамереност, с които те допринасят за развитието на Малта“, каза Росен Плевнелиев. По инициатива на президента Прека честването на празника на Светите братя Кирил и Методий ще се превърне в ежегодна традиция под патронажа на държавния глава на Малта.
 


Напиши коментар:


Публикувай