743 1

Бюджетът за 2017 г. стиска за гърлото българската икономика

Отново няма никаква информация как, кога, от кого, с каква цел ще бъдат направени разходи за 2.5 млрд. лева, заяви Румен Гечев

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

„Бюджетът не представлява органична част от каквато и да било визия на кабинета за икономическото развитие на България за тригодишния период 2017г.-2019г”. Това заяви зам.-председателят на БСП проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна.

Според него бюджетът по никакъв начин не е обвързан с осигуряването на условия за адекватен по динамика икономически растеж, който би ни позволил в обозримо бъдеще от 5-7 години да изпреварим поне предпоследната страна в ЕС по равнище на икономическо развитие - Румъния. „Кабинетът предлага неприемливо ниски нива на растеж на икономиката ни в границите на 2.5-2.7%, при положение, че за същия период Румъния залага на растеж около и над 4.5%”, посочи той. По неговите думи буди недоумение стремежът на правителството в оставка да намалява дела на бюджетните разходи в БВП през целия тригодишен период.

„Ние нямаме национални приоритети за развитие, не за 15-20 години като Румъния и Унгария, а дори и за 3 години. Нямаме секторни политики. Имаме един отличен счетоводен документ „Дал Кольо – Взел Кольо”, бюджетни приходни и разходи, рапортуваме кухи бюджетни успехи и сме стиснали за гърлото българската икономика”, каза още народният представител. Той подчерта, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е против такъв подход в бюджета, защото не отговаря на икономическите интереси на страната. „Точно, когато икономиката ни има нужда от държавна подкрепа чрез пазарните механизми, управляващите отказват такава подкрепа”, коментира той. Проф. Гечев припомни, че още миналата година управляващото мнозинство са сложили кръст на заложения от БСП в Бюджет 2014г инвестиционен фонд от 500 млн лева.

„Не се трогнахте и от това, че самата Европейска комисия създаде такъв фонд от над 300 млрд. евро с намерение този размер да бъде удвоен. Ние отново сме единствената страна-членка на ЕС, в която правителството няма дългосрочни и средносрочни, а очевидно няма даже едногодишни инвестиционни програми”, уточни зам.-председателят на БСП.

 

Проф. Гечев обясни, че в Бюджет 2017 са заложени отново почти 2.5 млрд. лева капиталови разходи. „И отново няма никаква информация как, кога, от кого, с каква цел ще бъдат направени тези разходи”, поясни той. По неговите думи реинвестираната печалба на чуждестранните инвеститори в периодите януари-август 2015-2016г намалява с 33%. „Увеличението на бюджетните разходи става в нереформирани сектори и не са обвързани с никакви задължения за бъдещи реформи”, каза още той. Проф. Гечев подчерта, че БСП подкрепя решението за повишение на заплатите на учителите с 10% и на минималната работна заплата с 40 лв, но попита защо увеличението е само за 2017г, а се залага нейното замразяване през 2018 и 2019г. „По каква логика, например, заплатите на млади доктори на науките ще останат по-ниски от тези на начинаещите учители, а професорите от БАН ще получават заплата по-ниска от средната за страната?”, продължи с въпросите народният представител. Според него няма такава страна не само в ЕС, но и в Африка. „До кога ще продължава геноцидът върху българската наука?”, допълни проф. Румен Гечев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • прав е
    Отговор
    1 15:51  18.11.16
    Не вярвах, че някога ще кажа такова нещо, но комунистът е прав! Подкрепям го!

Напиши коментар:


Публикувай