1 110 0

СУ "Св. Климент Охридски" - лидер в рейтинга на университетите

Класацията се прави на базата на учебния процес, научната дейност, учебната среда, престижа и реализацията на пазара на труда

Анатоли Стайков

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с лидерски позиции в 21 от 25 професионални направления, с които участва в стандартизираните класации за 2016 г. в шестото, ново издание на Рейтинговата система на висшите училища в България.

Това съобщи Министерството на образованието и науката и консорциумът, подготвил новата класация, която сравнява представянето на 51 висши училища у нас въз основа на различни показатели. 

Техническият университет в София има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет в София е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти.

С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София.

Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата. 

Сред показателите за подготвяне на рейтинговата система на университетите са учебният процес в тях, научната дейност, учебната среда, предлаганите социалнобитови и административни услуги, престижът на университетите, реализацията на завършилите на пазара на труда.

В актуалният рейтинг са включени и нови индикатори, измерващи регионалната значимост на висшите училища и тяхната обвързаност с местната икономика. За първи път е включен показател, измерващ какъв дял от студентите, обучавали се в последен курс, са успели да се дипломират.
 

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай