875 1

Вход свободен за празника на студентите в Банско

Преглед на печата

Анатоли Стайков

Добра новина за студентите имат почти всички собственици на заведения в курорта Банско за празника на младежите на 8 декември. Кръчмарите масово се отказват от искането на куверти за консумация от своите млади клиенти, пише в. "Стандарт".

"Нека всеки хапне и пийне колкото иска и според джоба си. Не бива да изнудваме студентите с куверти по 30-40 лева", твърдят собственици на механи в града под Тодорка. Те обещават в механите им да има "свободно движение на млади и красиви хора". И няма да ги задължават с куверти какво и колко да консумират. Ще има изненади за студентите, за които веселбата е гарантирана.

Сигурно е, че в повечето заведения ще има или жива музика, или диджеи. Развлекателната програма на кръчмите включва и празнични томболи. "Наградите за гостите ни ще са скромни, но пък от сърце. Някои колеги ще проведат и викторини, за да проверят знанията на младежите. Разбира се, всичко това ще правим с огромна усмивка. Покрай студентите и ние да се повеселим", каза механджията Любен Пумпалов. В почти всяка механа в града под Тодорка се усеща топлината и уютът на традиционната българска къща. Създадени са по каноните на местната архитектурна традиция, интериорът е изцяло в стил "дърво, камък и метал". 15 заведения пък предлагат от няколко месеца традиционни гозби, за което притежават и съответния сертификат.

"Нашите готвачи приготвят пред клиентите най-вкусните специалитети от региона. Студентите ще се насладят на различни блюда, приготвени на жар или на пещ, сочно чеверме, препечено на тих огън. Добрите стари вина и ракиите обаче трябва да се пият с мярка, за да им останат спомени, а не да приключат купона в Спешен център", допълва с усмивка старият механджия от Банско.

 

„Стандарт“: Паламудът сменя шарана за Никулден

Есенният улов и търговията за Никулден се очертава да са добри за рибарите по северното крайбрежие, информира в. "Стандарт". Още с първото захлаждане се появи риба в морето около Шабла, Каварна и Балчик, като морските мъже са категорични, че от доста години по това време на годината не е имало толкова много сафрид, барбуна, чернокоп, а от няколко дни - не повече от седмица, и паламуд.

Никулден наближава, а с него и голямото търсене на риба за празничната трапеза. Тази година рибарите казват, че паламудът ще измести шарана на празничната трапеза. Препълнени мрежи зарадваха рибарите ни в Черно море през последния месец. Стари вълци се кълняха, че за последно през 60-те години свети Никола им е пращал толкова богат улов.

"Излизам за риба повече от 2 десетилетия и не помня да сме имали в наши води подобно изобилие от лефер, чернокоп, паламуд. По-старите рибари ми разказват, че преди около 45 години се случил такъв благодат", разказа морският вълк Виктор Лучиянов. През последните години най-вкусните риби станаха кът и цените им полетяха нагоре. Сега паламудът, който до тази есен се продаваше между 15-20 лв. килото, падна до 4 лв. При последния улов пък закова 12 лв. Старите рибари разказват, че от 1968 г. морето не е давало толкова много риба.

„Монитор“: Педиатрите на курс за разпознаване на насилие

Курсове за разпознаване на насилие над дете обмислят от Българската педиатрична асоциация и Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). „Лекари, които съобщават за деца, жертва на насилие са 1%, пише в. "Монитор".

Медиците нямат елементарна информация към кого  да се обърнат в такива случаи.“, заяви шефът на дирекция „Контрол по правата на детето“ в ДАЗД Камелия Николова. Обученията на педиатрите ще се водят на социални служители. От ДАЗД предлагат такова обучение да залегне и в учебното съдържание на студентите по медицина.

От началото на годината до края на октомври на Националната телефонна линия за деца 116 111 са проведени 690 консултации за насилие над хлапе. Почти половината от тях са сигнали за физическо насилие, 95 са за психическо и 30 за сексуално посегателство.

Най-често сигнали подават родители и учители. От ДАЗД отчитат и ръст на обажданията от граждани, които сигнализират за деца, сключили ранен брак. Само в Свиленград през миналата година невръстните булки са били 134. Въпреки че съжителството с непълнолетна е престъпление, което предвижда до 2 г. затвор, осъдените са единици. Най-често мъжете, които живеят с непълнолетна се разминават с глоба.

 

„Труд“: Лекарка продължи да лекува и след смъртта си

Д-р Тонка Камбуров е първият лекар от Велики Преслав, образован в чужбина, разказва в. "Труд". Родена е тук, но не е практикувала в родината си, не е имала възможност да помага на местните хора.

След смъртта й в Канада обаче, това се случва. В завещанието на сърцатата дама фигурира родното място и 75 000 канадски долара за жителите на Велики Преслав. Волята на дарителката била 50 000 долара да послужат на местната болница, а останалите на библиотеката. И тя се изпълнява. Това лято парите постъпиха по сметката на община Велики Преслав, а ръководствата на двете институции трябваше да предложат как най-разумно да бъдат вложени.

През октомври в общинската болница започна да се монтира нова модерна техника за лечение. Управителят д-р Иван Димитров с право е много щастлив – признава, че вече започва четвърта година на ръководен пост, но нова техника малката болница не е могла да си позволи, като изключим ремонт на рентгена и скенера, платен от общината. Неочакваният жест се равнява на 66 хил.лв., похарчени рационално. 

 

„24 часа“: Уникален часовник на Борис III на търг
 

Уникален часовник, който е бил подарен на цар Борис III от българското правителство, е пуснат на търг от аукционния гигант “Кристис” на 28 ноември, пише в. "24 часа".

Продавачът е обявен като Царски двор на Сакс-Кобург-Гота. Търсената цена е между 75 и 100 000 долара, но се очаква тя да бъде надхвърлена няколкократно. Предметът е под №246 в търга. Часовникът е от масивно сребро и е изработен в Русия. Има императорския герб и клеймото на автора си Юлиус Александрович Рапопорт. Формата му наистина е уникална. 

Две от крачетата му са като лапи на лъв, а другите две са във формата на сфинкса. Отгоре ъглите са с глави на козел, между които има спусната гирлянда с флорални елементи. Върху мраморната горна част има купа, което завършва в стилизиран пламък. На часовника има надпис на български - на принц Борис Търновски/Министерски съвет/януари 1908 г. По това време бъдещият цар още няма навършени 14 години и не е ясно точно за какво му е било подарено бижуто.
 

 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 09:24  20.11.16
    Разбира се, че няма да има нужда от куверти. Никой студент няма да изхорчи по малко от 50 лева. Най накрая и ресторантьорите го разбраха.

Напиши коментар:


Публикувай