858 1

Дишаме по-мръсен въздух през ноември

Отоплението на твърдо гориво е един от основните фактори за мръсния въздух през зимата

Анатоли Стайков

Дишаме по-мръсен въздух през ноември. Застудяването на времето докара традиционното за сезона прахово замърсяване в големите градове у нас, съобщи Нова телевизия.

Качеството на въздуха се следи в 50 пункта, разположени в 34 населени места. Контролират се основните показатели за качество на въздуха. Част от данните могат да се видят на специалните табла. Те показват, че през ноември е имало превишение на нормите на фини прахови частици във въздуха.

Отоплението на твърдо гориво е един от основните фактори за мръсния въздух през зимата, а Пловдив е сред градовете, в които проблемът е най-сериозен. А това се отразява и на статистиката – от началото на ноември, в 10 от дните, в града под тепетата е измерено превишаване на нормата за концентрацията на фини прахови частици.

Във Видин това се е случило в 12 от дните, а там е отчетено и най-сериозното замърсяване – повече от четири пъти над допустимия праг. По-мръсен въздух сме дишали и в София и Бургас. Вторият, основен фактор за замърсяването на въздуха, особено в големите градове, е засиленият трафик.
 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Кибик
    Отговор
    1 18:33  19.11.16
    За другите градове не знам, но в София дишаме отвратителен въздух с качество като в Индия защото града се е напълнил с 20+ годишни кочини бълващи пушек и смрад. Отделно от това през зимните месеци някои избиратели, главно самоопределящи се като ромляни се отопляват с дърва, вакса за обувки и стари автомобилни гуми. Управляващите не смеят да затегнат годишните прегледи за таралясниците и екологичните норми за да не обидят твърдия си електорат. Нема такава държава, особено в ЕС.

Напиши коментар:


Публикувай