1 313 6

Протести във Варна и Харманли срещу бежанците

Според организаторите на проявите повечето мигранти са икономически бежанци.

Анатоли Стайков

Граждански контрол на процеса по регистрация на чужденци у нас, анулиране на издадените неправомерно статути на бежанци и охрана на границите с военна сила поискаха протестиращи пред катедралния храм "Свето Успение Богородично " във Варна. Те носеха плакати с надписи "Не бежанци, а нашественици", предаде БНР. 

Според организаторите на протеста от сдружение "Гражданска инициатива" изпращането на хора в Европа се е превърнало не само в бизнес, а в индустрия. 

Пред катедралния храм за първи път се събират хората от т.нар. "Гражданска инициатива", но четири или пет пъти вече от началото на октомври до сега, на различни места в града, те изразяваха своята позиция относнобезпрепятственото нахлуване на мигранти.

Даниела Николова - един от организаторите, изнесе данни, че от 2013-та година до този момента молбите за осигуряване на бежански статут са над 55 000. От тях са одобрени над 10 000, а отказ са получили 2 400 мигранти. 

Всъщност тези хора, които идват без документи, те изобщо не подлежат на това да получат статут на бежанец.

Според организаторите на проявата, повечето мигранти обаче са от Афганистан, Пакистан и Ирак, като основно става дума за икономически бежанци.

Категорично искаме охрана на границите с военна сила, анулиране на издадените неправомерно статути и да се спре грубото потъпкване на нормите в закона за убежището и бежанците, казаха организаторите.

90 процента са основно млади хора в трудоспособна възраст между 18 и 30 години. Между тях няма малки деца и жени. Те са изпратени в България с цел да създадат конфликти. 

Протестиращите казаха, че ще продължат с демонстрациите и протестните прояви, докато не се уреди въпросът, защото ще бъде късно, когато бежанците нахлуят, да излязат хиляди по улиците на България. 

Същевременно жителите на Харманли също излязоха на протест, заради опасения, че истинската картина на заразните заболявания в бежанския център в града се прикрива от институциите.

Недоволството е насочено срещу институциите, които, според организаторите, не дават конкретна информация за случаите на заразни заболявания в регистрационно-приемателния център за чужденците.

Да бъде закрит бежанският център и оставката на директора на Държавната агенция за бежанците – Петя Първанова, както и на ръководство на лагера – това са основните искания. Протестиращите ще настояват за специализирани прегледи на всички обитатели на центъра, за които има съмнения, че са болни от лайшманиоза. В лагера живеят на 3 000 души. През последната седмица са регистрирани 20 случая на краста.

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шшш
  Отговор
  1 15:42  20.11.16
  Нали не сте забравили какво каза на журналисти бившата вече / и слава на господа/ министърка на най вътрешни работи от Герб .Нейните думи са " Вашите предци откъде са дошли" един вид тази пакистано-афганска и др.ислямска инвазия , съвсем нормално нещо , а ни трябва да траем и да ги храним. То бива слагачество пред Брюксел,но тези минаха всички граници...
 • Отговор
  2 16:46  20.11.16
  На всичко бяха готови само да не паднат от власт.
 • 909 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  3 16:50  20.11.16
  МРЪСНИ ЗАРАЗНИ ЦИГАНИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ !!! ДАЙ БОГ РУМЕН РАДЕВ ДА ГИ МАХНЕ ТИЯ ЦИГАНИ ! В БЪЛГАРИЯ НЯМА МЯСТО ЗА БЕЖАНЦИ !!!
 • мъжкар
  Отговор
  4 17:50  20.11.16
  Кучето си лае кервана си върви.Само с протести няма да има никакъв резултат.От Америка каквото кажат това ще стане тука е решено всичко да се циганизира.Така че на българите дупе да им е яко.
 • гост
  Отговор
  5 19:59  20.11.16
  не се научихте че с протести срещу мафия не се тръгва .
 • 6 02:51  25.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай