2 195 12

Мая Манолова: Облякох волята на народа за мажоритарен вот в закон

Снимка: Венци Михайлов
Снимка: Венци Михайлов
Венцислав Михайлов

Внесохме в парламента законодателен израз на волята на народа, изразена на референдума. Това заяви пред Факти.бг омбудсманът Мая Манолова.

Тя припомни, че на проведения референдум над 2,5 млн. българи дадоха гласа си в подкрепа на мажоритарния вот на два тура. Коя от представените в момента партии и коалиции може да се похвали с подобна подкрепа. Предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители, аргументира се омбудсманът.

При внасянето на законопроекта заедно с Мая Манолова в парламента влязоха представители на инициативния комитет за провеждане на "Национален референдум 2016" - Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, както и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов от инициативата „100 процента мажоритарен вот“.

Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната, отбеляза Мая Манолова. С тази система се цели кандидатите за народни представители да са тясно свързани и отговорни на първо място пред своите гласоподаватели.

Омбудсманът припомни, че не случайно се въвежда изискването за уседналост от минимум половин година. „По този начин няма как да се гласува на друго място с бележки. Знаете, че това е една от практиките за купен вот“, аргументира се Мая Манолова. В чужбина за последните години демокрация няма доказателства за купен вот, отбеляза омбудсманът.

Тя припомни, че не е написала сама законопроекта, а е използвала опита и знанията на независими експерти, така и на членове на инициативния комитет за референдума. Трябва да посоча и Мира Радева, Валери Найденов и Боян Атанасов, които от години защитават каузата за мажоритарен вот.

Надявам се законопроектът да послужи за основа на дебатите в пленарна зала при неговото обсъждане. Очакваме и предложенията на представените в парламента партии, посочи Мая Манолова.

Суверенът поиска да избира своите депутати чрез мажоритарен вот, посочи Тошко Йорданов. Той припомни, че за първи път имаме Избирателен кодекс, който не е написан от политическа партия като БСП, ГЕРБ, ДПС или някоя от останалите, който е на власт. За първи път това е Изборен кодекс, който е предложен от гражданите и е оформен от институцията на омбудсмана, която е призвана да защитава интересите на гражданите, посочи Тошко Йорданов. Той не пропусна да отбележи, че се предлага закон, който е близко до реалността.

Ако имат глупостта да прекроят закона или да не се съобразят с него, сега сме седем – осем човека тук пред парламента, но следващият път може да сме два милиона и половина, припомни Тошко Йорданов.

За последните 27 години народът, а не политиците носят политическата отговорност. Дори и в момента с 6,5 млрд. е утежнен бюджета, заради грешни стъпки на политиците. Тези пари всички ние трябва да ги платим от джоба си, припомни Мира Радева.

Двете най-големи партии в Народното събрание - ГЕРБ и БСП, обявиха веднага след допитването, че ще подкрепят решенията от него, тъй като такава е волята на народа.

От своя страна Мая Манолова е внасяла като омбудсман предложения за изменения в законите, които са били припознавани от отделни депутати и са ги внасяли в пленарна зала.

Партиите, които бяха против мажоритарния вот, трябваше по време на разяснителната кампания да посочат своите мотиви. Те се държаха сякаш, че няма подобен референдум. Над 2,5 млн. обаче поискаха мажоритарния вот и аз внесох тяхната воля в парламента, обелечена в закон, посочи Мая Манолова.

В брака също има добри и лоши страни, но аз искам да се женя за жена. В същото време партиите продължават да ми пробутват мъж с женски черти. Това е разликата между мажоритарната и пропорционалната система, заяви Валери Найденов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • екстра
  Отговор
  1 12:10  21.11.16
  Гласувате за Радев и Референдума и получавате Мая и Румен, супер а!? Сега ще се занимаваме с РИфирендума, докато крадците продължават да крадат, те мафията в Италия с референдуми я борят!!!!!!! Всички кърстници ги вкараха в затвора с мажоритарни избори, м, да, питайте някой редактор на Демокрация и Дума, те са най-учанити.
 • А леле мале
  Отговор
  2 12:13  21.11.16
  Тя с "Костинброд" причини загуби за десетки милиарди на държавата сега кой знае какви катаклизми ще се случат, но важното е че е весела, засмяна, лъчезарна ..... каквото иска народа

  Коментиран от #10

 • onq s konq
  Отговор
  3 12:35  21.11.16
  Затова елегантно я отстраниха от БСП чрез назначаването й за омбутсман-защото БЕШЕ НА ГРЕШНАТА СТРАНА В ПАРТИЯТА!А иначе тя по цал ден може да си облича и съблича народната воля в закони,НО НЕЙНИ СИ ЗАКОНИ,КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВАЩОТО И РЕАЛНО ПРАВО,НИТО ПЪК ИМАТ НЯКАКВА ПРАВНА СИЛА.Вероятно има все пак право да прави ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОЕКТОЗАКОН в Парламента,но те се отсяват от специална парламентарна комисия,а ако се приемат следва да бъдат гласувани от депутатите на първо и второ четене като могат да бъдат и отхвърлени естествено.Да не говорим,че в момента парламента не се занимава със законодателна дейност..."до второ нареждане".

  Коментиран от #5

 • Morgoth
  Отговор
  4 13:26  21.11.16
  А да припомним ли на Мая, че в същото това шоу, преди да стане обмудсман тя обясняваше как въпросите са популистки и как ефекта от тях и особено от мажоритарния вот би бил отрицателен?

  Коментиран от #12


 • Morgoth
  Отговор
  5 13:30  21.11.16

  До коментар #3 от "onq s konq":

  По съм склонен да вярвам, че я отстраниха ГЕРБ, защото беше прекалено устата и твърде добре се справяше с компроматите и изкривяването на фактите. БСП я кандидатираха с идеята да имат добра кандидатура, но не и да спечелят - мисля, че не очакваха да получат подкрепата на ГЕРБ.

  Коментиран от #7

 • mediator37
  Отговор
  6 14:10  21.11.16
  Тая с кубичната глава и глас на пресипнала гарга отдавна ми е антипатична.
 • onq s konq
  Отговор
  7 14:20  21.11.16

  До коментар #5 от "Morgoth":

  Мдааа...Не подозираш колко си прав!Но...въпреки че ще се съглася с тебе,ще ми пишат още едно "-"-че,а ти може да получиш дори няколко "+"-чета,ЗАЩОТО СИ МЕ ПОУЧИЛ И РЕСПЕКТИВНО-СЛОЖИЛ НА МЯСТОТО:)
 • димо
  Отговор
  8 14:24  21.11.16
  странно бързо Майчето реши да облича волята на народа :)
 • мит777тим
  Отговор
  9 17:15  21.11.16
  "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" ??????????? а с тези въпроси какво става ?????????????????????
 • танкист
  Отговор
  10 21:26  21.11.16

  До коментар #2 от "А леле мале":

  Народа би трябвало да знае какво иска когато е гласувал . а ако не е знаел защо е гласувал? А какво правеха хиляди софиянци на Орлов мост в дъжда ?Само песничките на Станислав ли слушаха или подкрепяха референдума?
 • Патето Яки
  Отговор
  11 21:39  21.11.16
  27 години с пропорционални депутати ни крадат и лъжат та с мажоритарни белким нещо се промени. Ако нищо положително не произлезе пак референдум след още27 години да ги избираме пък с жребий - който играе пичели който не играе ни пичели казал Стойчкоф.
 • kaтюша
  Отговор
  12 00:26  22.11.16

  До коментар #4 от "Morgoth":

  Няма смисъл да припомняш на Мая каквото и да било .В момента на нея това и е работата и тя няма друг избор...Все едно в даден магазин да откажат да ти дадат кебапчета с аргумента ,че наближава Велик ден и трябва ядеш посно...Каквото е говорила в някакво шоу си е лично нейно мнение .Истина е. че хората не са я слушали или не са искали да я слушат и са се доверили на това което им говорил Слави...

Напиши коментар:


Публикувай