21 Ноември, 2016 20:25 1 277 3

Реформаторите също връщат мандата

  • меглена кунева-
  • реформатори-
  • мандат-
  • президент-
  • консултации
Реформаторите също връщат мандата - 1

От Движение България на гражданите (ДБГ) и Реформаторския блок (РБ) не бихме участвали в експертен кабинет - за стабилно управление трябва стабилна подкрепа, а такава няма. Каквото и правителство да се съставя, то трябва да има ясни цели, каквито имаше досегашното и за които беше подписано ясно коалиционно споразумение след едномесечни преговори. Не виждам възможност за това в сегашната ситуация.

Това заяви пред БНТ вицепремеирът в оставка и лидер на ДБГ от РБ Меглена Кунева. Тя беше категорична, че РБ няма да приеме мандат за съставяне на правителство, каквото решение имаше вчера и на Националния съвет на ДБГ, на която тя е председател.

Няма как да проявяваш свръхоптимизъм, че само защото ти е правилна целта, ще можеш да я постигнеш при всякакви обстоятелства. Трябва да проявиш и реализъм, че при липса на достатъчно тежест в парламента целите ти в управлението няма как да се осъществят, аргументира се Кунева. По думите й без ГЕРБ да припознае своята отговорност на най-голяма партия, с най-голяма тежест в това Народно събрание по волята на избирателите, няма как да има стабилна конструкция на управление.

Кунева коментира още, че очаква спокоен и разумен разговор на консултациите с президента Плевнелиев във вторник.

РБ продължава единен напред. Важно е как се взимат решенията, органите да са ефективни и да се уважават, а който говори от името на другите в РБ да консултира позициите си с тях, а не дали има един лидер, посочи още Кунева. Тя бе категорична, че Блокът е преподписал коалиционното си споразумение, а решението една от партиите да не се присъедини е на нейния председател, но пък БНД са вече част от Блока. Предвидили сме и индивидуално членство, и групово - на граждански организации и структури, и избор на Граждански съвет, и консолидационен форум на РБ до няколко месеца, каза още Кунева. Тя подчерта, че е много важно дясното в България да се укрепи и РБ да използва това време за сплотяване и увеличаване на подкрепата си.

По отношение на мажоритарното гласуване Кунева посочи, че РБ ще има позиция "против", а в неделя и Националният съвет на ДБГ е взел решение да не подкрепя чистата мажоритарна система поради прекалено големите рискове за непредставителност на гражданите в така избран парламент. Не защото не искаме системата да се усъвършенства, а защото предлаганият модел ще задълбочи проблемите, каза още тя. Помните ли някой от мажоритарно избраните през 2009 г. депутати, попита риторично Кунева, като добави, че истинска мажоритарна система може да се постигне при преференции без праг, а не при 100 % мажоритарно гласуване. Проблем остава и районирането, чрез което може технически да се влияе на резултатите, както и преброяването на населението, според което да се определят мандатите, посочи Кунева и каза, че пълната мажоритарност на практика връща системите към двупартиен модел.

Ние сме представителна демокрация и не става дума колко големи партии ще останат в парламента и дали ще има и по-малки там, а дали те представляват цялото българско общество и всички граждани - мисля, че точно това ще се наруши при 100 % мажоритарна система, каза още Кунева на въпрос дали позицията "против" е заради това, че малки партии няма да успяват да влизат в парламента.

Тя добави, че РБ подкрепя намаляването на партийните субсидии и още през месец април е внесен законопроект от ДБГ и депутати от РБ за регресивна скала на спад на партийните субсидии, като над 1 милион спечелени на избори гласа да не се вземат никакви субсидии на глас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реформиран

    1 0 Отговор
    Няма кой да им даде мандата на тези.
  • 2 Българолюбец

    1 0 Отговор
    В това ООД ръководството е съставено само от гладни и кариеристични антибългарски програмирани боклуци.
  • 3 Тодоров

    0 0 Отговор
    Тази от снимката още ли е в България ? Мислех, че Барозу, където и да работи сега, вече я е прибрал при себе си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове