872 3

Реформаторите също връщат мандата

Стефанаки Йоанис

От Движение България на гражданите (ДБГ) и Реформаторския блок (РБ) не бихме участвали в експертен кабинет - за стабилно управление трябва стабилна подкрепа, а такава няма. Каквото и правителство да се съставя, то трябва да има ясни цели, каквито имаше досегашното и за които беше подписано ясно коалиционно споразумение след едномесечни преговори. Не виждам възможност за това в сегашната ситуация.

Това заяви пред БНТ вицепремеирът в оставка и лидер на ДБГ от РБ Меглена Кунева. Тя беше категорична, че РБ няма да приеме мандат за съставяне на правителство, каквото решение имаше вчера и на Националния съвет на ДБГ, на която тя е председател.

Няма как да проявяваш свръхоптимизъм, че само защото ти е правилна целта, ще можеш да я постигнеш при всякакви обстоятелства. Трябва да проявиш и реализъм, че при липса на достатъчно тежест в парламента целите ти в управлението няма как да се осъществят, аргументира се Кунева. По думите й без ГЕРБ да припознае своята отговорност на най-голяма партия, с най-голяма тежест в това Народно събрание по волята на избирателите, няма как да има стабилна конструкция на управление.

Кунева коментира още, че очаква спокоен и разумен разговор на консултациите с президента Плевнелиев във вторник.

РБ продължава единен напред. Важно е как се взимат решенията, органите да са ефективни и да се уважават, а който говори от името на другите в РБ да консултира позициите си с тях, а не дали има един лидер, посочи още Кунева. Тя бе категорична, че Блокът е преподписал коалиционното си споразумение, а решението една от партиите да не се присъедини е на нейния председател, но пък БНД са вече част от Блока. Предвидили сме и индивидуално членство, и групово - на граждански организации и структури, и избор на Граждански съвет, и консолидационен форум на РБ до няколко месеца, каза още Кунева. Тя подчерта, че е много важно дясното в България да се укрепи и РБ да използва това време за сплотяване и увеличаване на подкрепата си.

По отношение на мажоритарното гласуване Кунева посочи, че РБ ще има позиция "против", а в неделя и Националният съвет на ДБГ е взел решение да не подкрепя чистата мажоритарна система поради прекалено големите рискове за непредставителност на гражданите в така избран парламент. Не защото не искаме системата да се усъвършенства, а защото предлаганият модел ще задълбочи проблемите, каза още тя. Помните ли някой от мажоритарно избраните през 2009 г. депутати, попита риторично Кунева, като добави, че истинска мажоритарна система може да се постигне при преференции без праг, а не при 100 % мажоритарно гласуване. Проблем остава и районирането, чрез което може технически да се влияе на резултатите, както и преброяването на населението, според което да се определят мандатите, посочи Кунева и каза, че пълната мажоритарност на практика връща системите към двупартиен модел.

Ние сме представителна демокрация и не става дума колко големи партии ще останат в парламента и дали ще има и по-малки там, а дали те представляват цялото българско общество и всички граждани - мисля, че точно това ще се наруши при 100 % мажоритарна система, каза още Кунева на въпрос дали позицията "против" е заради това, че малки партии няма да успяват да влизат в парламента.

Тя добави, че РБ подкрепя намаляването на партийните субсидии и още през месец април е внесен законопроект от ДБГ и депутати от РБ за регресивна скала на спад на партийните субсидии, като над 1 милион спечелени на избори гласа да не се вземат никакви субсидии на глас.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реформиран
  Отговор
  1 21:23  21.11.16
  Няма кой да им даде мандата на тези.
 • Българолюбец
  Отговор
  2 23:09  21.11.16
  В това ООД ръководството е съставено само от гладни и кариеристични антибългарски програмирани боклуци.
 • Тодоров
  Отговор
  3 09:33  22.11.16
  Тази от снимката още ли е в България ? Мислех, че Барозу, където и да работи сега, вече я е прибрал при себе си.

Напиши коментар:


Публикувай