2 774 0

Плевнелиев няма право да съставя служебен кабинет

Плевнелиев няма право да съставя служебен кабинет
Снимка: БТА
Калина Петрова

Отива се към предсрочни избори. Това каза пред журналисти след консултации с президента Росен Плевнелиев председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Не веднъж за последните две години ние сме давали оценката си, мнението на начина, по който се формира мнозинството в НС, че то е порочно. Това правителство беше излъчено също порочно от това мнозинство“, обясни Карадайъ.

По думите му това Народно събрание е изчерпало възможностите си още със съставянето на мнозинството. „Ние сме казвали вече няколко пъти, че искаме предсрочни избори.

ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат за това. Има ясно разписани процедури отива се на предсрочни избори. Видели сме различни предсрочни избори. Настоящият президент, чийто мандат изтече с президентските избори и трябва да освободи поста до 22 януари, няма юридическото и морално право да съставя каквото и да е правителство. Конституцията е ясна, в момента са на ход политическите партии. Нормален процес . На ход са онези, които се наричат системни партии, които трябва да носят отговорност пред страната. За този преходен период да се постигне диалог за тези няколко неща. Трябва да отидем на честни избори. На въпрос дали трябва да се промени изборното законодателство, Карадайъ не отговори.

Съгласно конституционната процедура президентът Росен Плевнелиев продължава консултациите с парламентарните сили след гласуваната оставка на правителството на Бойко Борисов.
В началото на срещата с представителите на ПГ на ДПС държавният глава отново каза, че провежда консултациите с надежда, че ще се положат усилия политическата криза, в която страната навлезе с приемането на оставката на правителството на Бойко Борисов, да не прерасне в парламентарна и оставката на правителството да не доведе и до оставка на Народното събрание.
Три са темите, които бяха обсъдени на консултациите с представителите на парламентарните групи - има ли възможен формат за съставяне на правителство в съществуващото Народно събрание, какво още има да свърши парламентът и ако се върви към предсрочни избори, кой би бил най-добрият период за провеждането им, припомни държавният глава.
На консултациите от ДПС присъстваха председателят на ПГ и лидер на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Алиосман Имамов.

В следобедните часове предстоят консултациите с Реформаторския блок.

София / България


Още по темата

 • Консултациите на Плевнелиев продължават

  Консултациите на Плевнелиев продължават

  Патриотичният фронт и Българският демократичен център-Народен съюз ще разговарят с президента Росен Плевнелиев в рамките на политическите консултации ...
  23.11.2016
  524
  1

Напиши коментар:


Публикувай