1 136 0

Предложението за районирането ще бъде внесено в НС до дни

Димитрина Ковачева

Районирането не е толкова сложно, предложението ще бъде внесено в Народното събрание до края на седмицата. Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Боян Атанасов от Гражданска инициатива „100% мажоритарен вот”.

Атанасов дебатира резултатите от Референдума, иницииран от „Шоуто на Слави” , както и дали НС трябва да уважи вота на избирателя, с независимия депутат Велизар Енчев.

Енчев нарисува апокалиптична картина при въвеждането на мажоритарен вот, като посочи, че не бил съгласен да бъде сезиран омбудсмана, новото райониране щяло да застраши етническия мир в страната, в НС щели да влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС. Това било удар по демокрацията и т.н. Той бе изцяло оборен от Атанасов.

Тези аргументи се говорят от дълго време, те се повтарят от пазещите статуквото, заяви Боян Атанасов, който посочи Велизар Енчев като жив пример, че трябва да се промени пропорционалната избирателна система. Атанасов се аргументира с факта, че Енчев е сложен на избираемо място в партията на Валери Симеонов и след това е изиграл един театър, но продължава да бъде независим депутат. Вашите лъжи, че ще влязат само две или три партии при мажоритарен вот нямат край, каза Атанасов. Където има мажоритарна система, партиите са много повече. Във Франция има 11 партии. При избора на Велико Народно събрание чрез пропорционалната система бяха избрани депутати от 4 партии , а мажоритарно от 7. Законът на Дюверже ясно казва, че мажоритарните избори водят до многопартиен кабинет, аргументира се Атанасов. В държавата щяло да настане хаос, Судом и Гомор, цялата система щяла да се срути, напротив мажоритарната система е носител на стабилността. Тази система е обединител на нацията, заяви Атанасов.

Енчев повдигна въпроса и защо гражданската инициатива не се е регистрирала в ЦИК и представителите й не са дебатирали преди Референдума. Той отправи обвения, че те нямали аргументи и ги било страх. Атанасов разби и тази теза на пух и прах. Не сме се регистрирали, за да не ни обвинят, че вземаме субсидията. А то нямаше и дебати по тази тема, те бяха избягвани. Нямате право да лъжете народа, макар че имате право на мнение, каза Атанасов. Според него купуването на гласове обслужва пропорционалната избирателна система, тъй като, за да си гарантираш избора трябва да имаш над половината гласове. Не само, че е скъпо, но и хората като разберат ще гласуват против. Хибридните избирателни системи само компрометират мажоритарния вот, коментира още Атанасов. Той посочи, че до момента са минали законно всички легитимни процедури.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай